Wees dapper en zeg "ja" of "nee"

Als wij niet goed voor onszelf zorgen, doet niemand het. Daarom moeten we onze meningen dapper uiten en altijd durven zeggen wat ons dwars zit. Alleen zo kunnen we goede keuzes maken.
Wees dapper en zeg "ja" of "nee"

Laatste update: 28 februari, 2019

Leven zonder de angst om veroordeeld of afgewezen te worden. Nobel, maar niet te bereiken van de ene op de andere dag. We zijn bang dat we worden bestempeld om onze gedachten, worden weggevaagd om hoe we zijn en om de keuzes die we maken. Daarom moeten we echt leren om dapper te zijn.

Er is geen grotere angst dan de angst we onszelf aanpraten. Dit mogen we niet vergeten. Dit verwijst naar onze beperkte gedrag, onze onzekerheden en onze obsessies.

Onszelf bevrijden van dit alles is net zoiets als de vervelling van een slang. De keuze om dapper te zijn is zonder enige twijfel de beste beslissing die we kunnen nemen in ons leven. Of we het nu wel of niet geloven, er zal altijd een moment zijn waarin we uiteindelijk “ja” zeggen zonder angst en “nee” zeggen zonder schuldgevoel.

Waarom moeten we hieraan werken?

In het artikel van vandaag willen we je uitnodigen om te reflecteren op jezelf. Zo kun je oefenen en op persoonlijk vlak groeien, gebaseerd op de gelijkheid van hoe we voelen en wat we doen. 

We hebben allemaal diverse normen en waarden. Bijvoorbeeld: ons huis en familie is onze primaire sociale systeem. Dit beperkt onze keuzes en persoonlijke behoeften.

 • We zeggen of doen bepaalde dingen uit angst voor mogelijke reacties van anderen.
 • Als we een specifieke weg kiezen, zijn we bang om onze ouders teleur te stellen.
 • We zijn ontdaan wanneer we niet aan de verwachtingen voldoen die anderen ons hebben opgelegd.

Zoals we kunnen zien, zijn dit allemaal voorbeelden van hoe velen van ons zich voelen op een bepaald punt. Dit zijn erg begrijpelijke situaties die nooit horen voor te komen. We mogen nooit het extreme punt bereiken waarin we enkel anderen ten dienst zijn terwijl we onszelf negeren.

Vrouw tussen takken

We raden je aan om aantekeningen te maken van deze simpele manieren om zonder angst te kunnen leven. Dit zal je helpen assertiever te worden en eerlijker naar je eigen diepe gevoelens te kijken.

“Ja” zeggen terwijl je “nee” wil zeggen

Waarom doen we dit? Iemand vraagt je om langs te komen om diegene te helpen, om een project te starten of om uit te gaan met vrienden. Ondanks dat je niet wilt, zeg je toch “ja.”

 • Soms stemmen we in om iets te doen om een gunst te verlenen aan een ander. We zijn bang om mensen waarvan we houden te kwetsen en bang om onze vriendschap te negeren, door ‘nee’ te zeggen.
 • We willen ook “ja” zeggen als we deel van de groep willen worden. Zo voelen we ons alsof we erbij horen en voelen we ons niet genegeerd.
 • Dit type gedrag leidt tot hulpeloos gedrag. We dwingen onszelf om overal “ja” op te zeggen.
Geloven

Wees dapper en zet de stap: zeg “nee” zonder je schuldig te voelen

We zullen een kleine visualisatie-oefening doen om uit te leggen wat het grote voordeel is van “nee” zeggen. We zullen de tijd terugdraaien naar het punt in het leven dat we tegen onze wensen in gingen.

In het volgende stuk zullen we je een paar makkelijke voorbeelden geven. Deze kun je volgen, waardoor je zult begrijpen waarom het goed is om “nee” te zeggen zonder dat je je schuldig voelt:

 • Ik visualiseer de dag dat ik toegaf om een gunst te verlenen aan een bepaalde persoon.

Terwijl ik mijn beslissing uitleg, verbeeld ik mij een weigering zonder veroordeling. Ik zeg “nee” tegen jou omdat je vraag egoïstisch is, omdat je mij niet goed behandelt en omdat het in je eigen voordeel werkt. 

 • Ook visualiseer ik mij een van de vele momenten waarop mijn partner mij vroeg: ”Wil je me een kleine gunst verlenen?” Ik zei: ”Natuurlijk”.

Verbeeld je nu dat je rationeler bent. Ik antwoord dat het niet goed is en dat ik de grote meerderheid van alle verplichtingen en verantwoordelijkheden al op mij neem. Ik neem als voorbeeld dat een koppel een team hoort te zijn en elkaar hoort te respecteren. 

Dappere dansende vrouw

De behoefte om dapper “ja” te zeggen

“Ja” zeggen wanneer we dit moeten en willen, is een manier van je eigen waarde kennen. Elke bevestiging die direct uit je hart komt, help je te beschrijven wie je bent naar anderen toe, zodat zij jou beter leren kennen.

 • Ik zeg dapper “ja” tegen mijn dromen en doelen.
 • Veel mensen vinden mijn “ja” misschien niet leuk en dat begrijp ik. Degene die mij accepteren hoe ik ben, met al mijn ideeën, wensen en keuzes, doen dit omdat zij mij respecteren en willen dat ik eerlijk ben naar mijzelf toe.

Vanaf vandaag ga ik “ja” zeggen zonder bang te zijn en “nee” zeggen zonder mij schuldig te voelen. Zo kan ik de balans in mijn leven behouden. Bestaan is hoe dan ook het respecteren van de ander, zoals hij of zij is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gilbert, C. Dr. Chris Gilbert – Author | Physician, Speaker, and Author. Retrieved 3 January 2021, from https://drchrisgilbert.com/
 • Albrecht, J. M. (1999). Saying yes and saying no: Individualist ethics in Ellison, Burke, and Emerson. Publications of the Modern Language Association of America, 46-63.
 • Bishop, S. (2013). Develop your assertiveness (Vol. 10). Kogan Page Publishers.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.