Wanneer je dromen je gezondheid weerspiegelen

Dromen zijn een verzameling van beelden, geluiden, gevoelens en gedachten die iemand ervaart als hij of zij slaapt. Ben je nieuwsgierig waarom je droomt en wat je dromen kunnen betekenen?
Wanneer je dromen je gezondheid weerspiegelen

Laatste update: 06 januari, 2019

Er bestaat veel mysterie over de reden waarom we dromen. Bepaalde theorieën suggereren dat je dromen ook je emotionele toestand reflecteren. Hierin worden je angsten, bezorgdheden en stress vertaald in dromerige beelden die we allen al eens ervaren hebben. Heb je bijvoorbeeld nog nooit gedroomd dat je in een lege ruimte viel? Hieronder leggen we je uit waarom je dit droomt.

Het effect van slaap

Slapen heeft een helend effect op mensen. Je hebt het niet alleen fysiek nodig, maar ook je brein is ongelofelijk actief in rust met het organiseren van herinneringen en gedachten. Als je bijvoorbeeld lijdt aan slapeloosheid, ben je normaal iemand die problemen heeft met concentreren en/of onthouden. Maar het wordt nog interessanter: je dromen kunnen je eigen emotionele gezondheid weerspiegelen. En daarom is het zo interessant om ze te analyseren.

Wat zijn emotionele dromen?

droom 2

  • Elke dag ben je onderhevig aan verschillende situaties waarvan je je misschien zelfs niet bewust van bent. Het kan zijn dat je stress op het werk voelt of dat je je over het hoofd gezien voelt, maar dat je kiest om er geen aandacht aan te besteden. Thuis kun je ook problemen hebben, die je niet hardop durft bespreken. Al deze zaken vertalen zich in een interne ongerustheid, in niet geconfronteerde dimensies die zich nestelen in je onderbewustzijn.
  • Je emotionele gezondheid vereist dat je hier allemaal het hoofd aan biedt en vraagt om balans en rust. Maar als je leven vol zorgen zit, steekt stress de kop op, wat gepaard gaat met hoofdpijnen en ongemak. En dat alles wordt weerspiegeld in je dromen.
  • Dromen zijn een perfecte manier om deze emoties onder ogen te komen. Je angsten en problemen worden gerepresenteerd door dromerige beelden die bijna iedereen op dezelfde manier beleeft. Tijdens je slaap, wanneer je ondergedompeld wordt in je onderbewustzijn, wordt je emotionele gezondheid op een bepaald manier weergegeven. Je ontmoet je angsten face-to-face of ze verschijnen als metaforische beelden. Wil je leren wat ze betekenen?

Uitleg over de meest terugkerende dromen

1. Dromen dat iemand je volgt

droom 3

Is dit jou misschien ooit voorgevallen? Het is namelijk één van de meest voorkomende dromen. Je wandelt buiten rond in een vertrouwde omgeving maar je voelt iemand achter je. Het hoeft geen persoon te zijn, het kan ook een dier of een ongedefinieerde aanwezigheid zijn.

Angst

Ten eerste kan dit verklaard worden door je angst om iets onder ogen te komen. Of, ten tweede,  je verbergt iets en durft niet te zeggen wat. Het kan ook zijn dat je iets van je baas wil eisen of iets tegen je partner moet zeggen, maar dat je niet genoeg durf hebt om het hem of haar te vertellen.

2. Dromen dat je valt

droom 4

Dit is één van de meest terugkerende dromen. Soms is het erg kortstondig en kan het ervoor zorgen dat je zwetend en hijgend wakker wordt. Je bent aan het wandelen en valt plots in een afgrond of er verschijnt opeens een gat in de grond. Wat betekent dat?

Stress

De droom toont aan dat je een stressvolle periode in je leven meemaakt. Je staat stijf van de zenuwen en je lichaam reageert erop. Wanneer deze droom frequent voorkomt, wordt het tijd dat je datgene dat je stress bezorgd het hoofd biedt en waar nodig veranderingen in je leven aanbrengt.

3. Dromen dat je gevangen zit

droom 5

Zonder te weten hoe je er komt, besef je opeens dat je gevangen zit in een kleine, verstikkende ruimte. Je kan er niet uit en kan niet ademen. Je hart gaat wild tekeer en je bent uitgeput en bang. Als dit bij jou ooit het geval geweest is, vraag jezelf dan af of er iets is dat je zorgen baart. Deze zorgen kunnen namelijk een “verstikkende” druk veroorzaken.

4. Dromen dat je naakt het huis verlaat of dat je tanden uitvallen

Aan de ene kant worden deze dromen geassocieerd met een laag zelfbeeld. Aan de andere kant worden ze ook in verband gebracht met een gebrek aan vertrouwen op bepaalde momenten. Dromen dat je plots, zonder bepaalde reden, naakt het huis verlaat, is hier het gevolg van. Hetzelfde geldt voor dromen dat je tanden uitvallen.

Wanneer je in een droom tijdens een gesprek opeens je tanden voelt uitvallen, zou het kunnen dat je je tijdens het dromen kwetsbaar voelt door iets in je leven.

5. Dromen over natuurrampen

droom 6

Stormen, brandhaarden, intense windstoten die huizen en bomen vellen. Waarom dromen we dit? Het is een teken van angst. Het kan zijn dat we zeer angstig of bezorgd zijn en dat we ons kwetsbaar voelen door alles om ons heen.

Deze natuurlijke rampen weerspiegelen alles dat je in je leven angst kan bezorgen: werk, persoonlijke problemen etc. Dit is misschien wel het meest zorgwekkende type droom, want het representeert je meest fragiele en kwetsbare toestand. Wellicht ook interessant voor jou

Wat zeggen de kleuren die je draagt over jou?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Wat zeggen de kleuren die je draagt over jou?

De betekenis van de kleuren die je draagt heeft meer effect op ons dagelijks leven dan je denkt. Iedereen associeert kleur en tint met bepaalde gev...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.