Waar komen dromenvangers vandaan?

Dromenvangers laten alle negatieve energie uit je dromen wegvloeien, zodat je niet meer opgeschrikt zult worden door nachtmerries.
Waar komen dromenvangers vandaan?

Laatste update: 21 december, 2018

Heb jij een dromenvanger boven je bed hangen? Eentje in de hal of als kleurige versiering voor het raam? Iedereen houdt van deze vrolijke dromenvangers die je slaapkamer of woonkamer heel wat leuker maken, maar volgens oude legendes doen ze heel wat meer dan enkel je woonruimte sieren.

Dreamcatchers of dromenvangers laten je toe alle negatieve energie uit je dromen weg te filteren. Ze laten alle negatieve energie wegvloeien, zodat je enkel positieve energie overhoudt en je niet meer kan worden opgeschrikt door nachtmerries.

De Ojibwe-stam waar dromenvangers vandaan komen

Dromenvanger

De oorsprong van de dromenvangers is een Noord-Amerikaanse indianenstam, die tijdens de jaren zestig deze handgemaakte voorwerpen begon te verkopen aan toeristen die de reservaten bezochten.

Hierdoor werden deze prachtige zelfgemaakte hangers die deel uitmaakten van hun cultuur en verleden enorm populair bij de jongeren in Amerika.

De Ojibwe zijn afkomstig uit Noord-Amerika en hadden nederzettingen die zich uitstrekten van Ontario tot Wisconsin en Minnesota. Om de dromenvangers te maken, gebruikten ze vezels van brandnetels die ze in de vorm van een spinnenweb vastmaakten aan een cirkelvormige of druppelvormige ring.

Soms werd ook wilgenhout gebruikt en de originele dromenvanger was vaak niet groter dan tien centimeter in diameter.

Ze verkochten de dromenvangers met het idee dat de kopers dankzij hen geen nachtmerries meer zouden hebben en dat dit spirituele voorwerp zou helpen om negatieve energie en kwade geesten te verjagen.

Ze kregen hierdoor echter enorm veel kritiek van andere indianenstammen over zich heen, die vonden dat op deze manier de mystieke en authentieke spirituele kracht van traditionele voorwerpen verloren ging. De toeristen zouden ze immers toch enkel gebruiken als siervoorwerp.

Ondanks deze negatieve kritiek werd de dromenvanger een van de meest verkochte voorwerpen in Amerika tijdens de jaren zestig. Sindsdien  heeft deze sierlijke hanger grote delen van de wereld veroverd.

Het doel van de dromenvanger

Dromenvanger bij Zonsopkomst

De beste plaats voor de dromenvanger is aan het hoofd van het bed, boven de babywieg of het kinderbedje. Ze zorgen ervoor dat nachtmerries verjaagd worden en je niet geplaagd wordt door de angstaanjagende gevoelens die soms plots opduiken net voor het slapengaan.

De Ojibwe beschrijven de werking van de dromenvangers als volgt.

Filteren van dromen

Dromenvangers filteren de dromen die ons ‘s nachts bezoeken. Terwijl je slaapt, worden slechte dromen of negatieve energieën gevangen in het spinnenweb. Ondertussen glippen de goede stromen en positieve energie onder de veertjes door om zachtjes in onze dromen te worden opgenomen.

Bij dageraad laat het licht en de warmte van de zonnestralen de nachtmerries voorgoed verdwijnen uit de dromenvanger. Verrassend, niet?

Traditie van de dromenvanger

De traditie van de dromenvanger vindt zijn oorsprong in een van de vele boeiende legendes die de Ojibwe reeds eeuwenlang van generatie op generatie doorgeven.

De hoofdrolspeelster in deze legende is de prachtige vrouw Asibikaashi, die ook wel de spinnenvrouw genoemd wordt. Zij is echter geen akelige spinnenhoedster, maar een zachtaardige vrouw die de zorg op zich neemt voor alle levende wezens op aarde en daarin ligt haar echte schoonheid volgens de Ojibwe.

Rondom het kampvuur wordt verteld dat zij een onzichtbaar web spint over elke babywieg of kinderbedje, een vangnet dat in staat is elke nachtmerrie en elke slechte gedachte te verdrijven. Niets kan je overkomen als de kracht van Asibikaashi je beschermt.

Alle negatieve energie raakt verstrikt in het onzichtbare spinnenweb. Het wordt verdreven bij de eerste opkomende zonnestralen, door de zon die energie geeft aan alles wat goed is en elke slechte gedachte doet verdwijnen. Een hele mooie legende over de kracht van het goede dat overheerst over het kwade op aarde.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat veroorzaakt dromen waarin je valt?

De werking van de dromenvanger volgens de Lakotastam

vrouw met dromenvanger

Een interessant weetje is dat er ook een tweede verhaal bestaat over de functie van de dromenvanger. De Lakotastam beschrijft de werking van de dromenvanger op de volgende manier:

Nachtmerries en negatieve krachten passeren door het web tot ze verdwenen zijn. Terwijl de goede dromen en onze wensen door het net opgevangen worden.

Vervolgens glijden ze zachtjes langs de veren heen naar beneden tot ze ons omwikkelen met een rustgevend en comfortabel gevoel. Hierdoor zijn we beter in staat onze dromen te laten uitkomen. Het kwade wordt weggestuurd en het goede wordt opgevangen.

Lijkt een echte dromenvanger in huis jou ook niet iets? Ze stammen af van een wonderbaarlijk mooie traditie en of je nu wel of niet gelooft in het bestaan van kwade en positieve energieën, het kan misschien geen kwaad om er eentje dicht bij jou in de buurt te hebben.

Nu je de betekenis en de achtergrond van de dromenvanger kent, krijgt dit mooie voorwerp toch ook een speciale betekenis, niet? Bovendien houd je op deze manier een klein eerbetoon aan de oude, natuurlijke tradities van de Noord-Amerikaanse indianenstammen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.