6 geneeskrachtige planten die je bloed ontgiften

Door geneeskrachtige planten te consumeren, kan je je bloed ontgiften en als gevolg moeheid tegengaan
6 geneeskrachtige planten die je bloed ontgiften

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Voel je je moe, opgezwollen en heb je een droge, doffe huid? Dit kunnen allemaal tekens zijn dat je bloed vol gif- en afvalstoffen zit. Dit betekent dat je niet enkel een gebrek aan vitaminen hebt, maar ook dat je cellen verzadigd zijn met stoffen die verwijderd moeten worden. In dit artikel beschrijven we voor jou enkele geneeskrachtige planten, die kunnen helpen met je bloed ontgiften.

De gezondheid van ons bloed

Rode bloedplaatjes

Zoals de meeste mensen wel weten, zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor het zuiveren van ons bloed van alle soorten afvalstoffen de nieren en de lever.

Een goede manier om ze te helpen hun functie beter te verrichten is met een gebalanceerd dieet (dat ook soorten thee bevat). Dit zal het ontgiftingsproces van het bloed stimuleren.

Gezond bloed hebben is erg belangrijk, omdat het niet alleen helpt om bepaalde ziektes te voorkomen, maar ook omdat het een droge en doffe huid vermijdt. Het houdt bovendien de cellen in goede conditie, waardoor vroegtijdige veroudering tegengegaan wordt.

Daarom is het van vitaal belang je lichaam in een goede conditie te houden, door ervoor te zorgen dat je dieet alle basisvoedingsstoffen bevat en dat je geen vitaminetekort hebt.

Gebruik ook af en toe ontgiftende remedies om je bloed schoon, gezond en puur te houden. In dit artikel tonen we je hoe geneeskrachtige kruiden hierbij kunnen helpen.

Hoe kan ik mijn bloed ontgiften?

Voordat we je uitleggen welke soorten kruidenthee de beste zijn voor het bloed ontgiften, geven we je ook eerst even mee welke etenswaren je kunnen helpen:

  • Nuttig fruit: citroen, druiven, sinaasappelen, grapefruit, ananas, bosbessen, kiwi, aardbei etc.
  • Groenten die kunnen helpen je bloed te zuiveren: knoflook, ui, wortel, selderij, peterselie, spruiten, soja etc.

Ontgiftende kruiden en geneeskrachtige planten

1. Kliswortel

Kliswortel in thee

Dit is een perfecte ontgiftende plant voor de bloedsomloop en het lymfestelsel. Je kan hem vinden in je lokale natuurwinkel. De kliswortel heeft bekende ontgiftende effecten, verbetert de bloeddoorstroming, voorkomt vochtophoping en zwellen en veel meer.

Door deze plant zullen we meer afvalstoffen verwijderen via onze huid en urine. Hierdoor verlaagt ook de concentratie urinezuur in ons lichaam. Meer kunnen we toch niet vragen?

Toch wel, want kliswortel doet nog veel meer: het werkt fantastisch bij de behandeling van artritis, ischias, jicht, huiduitslag, acne, maagzuur, nier- en galstenen, leverstoornissen, cystitis, herpes, koorts, diabetes…

Voeg gewoon een theelepel kliswortel toe aan een kop kokend water. Je kan tot 2 koppen per dag drinken. Je zal snel merken dat je je veel beter voelt.

2. Vlierbloesem

Een kopje vlierbloesemthee

Heb je hier ooit al van gehoord? Het is een zeer goed laxeermiddel, maar heeft ook reinigende en antiseptische eigenschappen.

Het vermindert zwelling, bevat natuurlijke antibacteriële stoffen, ontgift het bloed en is goed voor de nieren en de lever. Je kan het terugvinden in natuurwinkels, zowel in vloeibare vorm als in tabletten. Indien mogelijk drink je een kop vlierbloesemthee na iedere maaltijd. Het heeft tal van voordelen.

3. Brandnetel

Een glas brandnetelthee

Ongetwijfeld heb je al gehoord over de vele positieve eigenschappen van brandnetel. Er is niets beter dan een goede kop brandnetelthee in de ochtend. Brandnetel werkt erg goed als ontgifter, omdat het zeer snel schadelijke stoffen uit het lichaam en het bloed verwijdert.

Het is bovendien ook een diureticum en net zoals vlierbloesem is het erg goed voor de lever en de nieren. Zonder enige twijfel zijn brandnetels een goede keuze.

4. Paardenbloem

Thee met paardenbloem

Een perfect drankje voor in de namiddag. Paardenbloemthee zal je helpen afvalstoffen te elimineren en je bloedcirculatie te verbeteren. Voeg gewoon enkele bloemen toe aan een kop heet water en laat het 5 minuten weken alvorens te drinken.

5. Hysop

Thee met hysop

Heb je ooit al gehoord over de fantastische eigenschappen van hysop, dat helpt bij het bloed ontgiften en schadelijke vetten uit het lichaam verwijdert? Je kan deze plant in natuurwinkels terugvinden.

Daar zullen ze je zeker vertellen over het ongelofelijke vermogen van deze plant om je te helpen gewicht te verliezen en de kwaliteit van je bloed te verbeteren. Het beste drink je twee koppen van deze thee per dag. Voeg daarvoor gewoon een theelepel hysopblaadjes toe aan een kop kokend water.

6. Aloë vera

Een lepel met aloë vera

Iedereen houdt van aloë vera, een geneeskrachtige plant die goed is tegen ontelbaar veel kwaaltjes, gaande van het stimuleren van het immuunsysteem tot ontgiftende, antibacteriële, antischimmel en antivirale eigenschappen. Het is bovendien ook een helende plant voor de lever en de nieren, wat het hele lichaam revitaliseert.

Een goed idee is elke namiddag een aloëthee te maken. Daarvoor heb je een eetlepel van de gel nodig die zich in het blad van de plant bevindt. Schraap de gel voorzichtig in een kop kokend water en meng goed.

Laat het vervolgens 4 minuten staan alvorens het op te drinken. Als je niet zo van de smaak houdt, raden we je aan om enkele druppels citroensap toe te voegen aan de thee. Het werkt fantastisch! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wright, Christopher & Van-Buren, L & Kroner, C.I. & Koning, M.M.G.. (2007). Herbal medicines as diuretics: A review of the scientific evidence. Journal of ethnopharmacology. 114. 1-31. 10.1016/j.jep.2007.07.023.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.