5 geneeskrachtige planten die je thuis kan kweken

· 3 juli 2015

Het maakt niet als je in een klein huis woont. Het is het altijd waard om thuis je eigen geneeskrachtige planten kweken. Je hebt alleen maar een paar bloempotten nodig, een plek met een beetje licht en je moet consistent af en toe water geven. Aloë vera, munt, kamille… Al deze planten helpen je. Je kinderen zullen het geweldig vinden om ze te zien groeien en ze leren ondertussen ook over de wonderen die de natuur ons geeft.

Geneeskrachtige planten die je thuis kan kweken

Je eigen tuin thuis met medicinale en geneeskrachtige planten hebben, is bijna hetzelfde als het hebben van een kleine apotheek, waar je elk moment gebruik van kan maken. Een verkoudheid, buikpijn, een verwonding die maar niet wil genezen, een goede ontspannende toner… De natuur is geweldig, een remedie voor iedereen, waar je elke dag van kan leren. Dus waarom kweek je niet een kleine selectie geneeskrachtige planten thuis? Natuurlijk zou je dat moeten doen! Het is het zeker weten waard, dus lees dit artikel goed door om meer te weten te komen over geneeskrachtige planten, die je gemakkelijk in bloempotten kan kweken.

1. Aloë vera

aloë-vera

Aloë vera heeft geen uitgebreide zorg nodig. Je zou hem in een bloempot moeten doen en op een plaats zetten waar voldoende licht is, op je balkon bijvoorbeeld, en hem af en toe water geven. De plant is over het algemeen erg vruchtbaar. De vlezige bladeren zitten vol met water, enzymen en zijn rijk aan aminozuren, die de beschadigde huid kunnen regenereren. Je kan gemakkelijk een genezende gel maken door de bladeren af te snijden. Als je het thuis wilt verbouwen, dan kan je dat het beste in een bloempot van klei doen en niet in één van plastic. Vul de bloempot met normale aarde, 50% sphagnum (mos) en doe twee vingertopjes steen op de bodem voor de drainage. Het is essentieel dat de plant altijd voldoende direct zonlicht krijgt en dat je hem beschermt tegen de kou in de winter.

2. Munt

munt

Wie kan een goede muntinfusie weerstaan op het midden van de dag? Het is uitstekend voor buikpijn en het is een geweldige toner met kalmerende effecten, die je kan combineren met een andere soort plant om thee en infusies te maken. Het is een uitstekende natuurlijke remedie, die je maar al te graag in een bloempot of in je eigen tuin kweekt. Versier je desserts, maaltijden… Maar hoe kweek je hem? Het is erg makkelijk, want deze plant kan je het hele jaar door planten en heeft weinig verzorging nodig. Hij verjaagt ook bijen, luizen en een hoop andere insecten. Zoek een bloempot van klei op, doe er net zoveel aarde als sphagnum in en steentjes op de bodem voor de drainage. Munt heeft het liefst half zonlicht, dus stel hem niet bloot aan direct zonlicht.

3. Salie

salie

Salie komt van het woord “salvia“, wat “gezond zijn” betekent. Om gebruik te maken van de voordelen van deze plant, moet je kleigrond hebben en er altijd voor zorgen dat je een goede drainage hebt. Salie heeft ook een hoop zonlicht nodig en daarom is bijvoorbeeld je balkon of een deel van het huis waar het altijd zonnig is een perfecte plek. Het werkt ontspannend, digestief en is uitstekend voor het verminderen van ontstekingen of zelfs hoofdpijnen. Kan je de verleiding weerstaan om deze plant niet in je huis te hebben?

4. Peterselie

peterselie

Peterselie is een uitstekende ontgifter. Het reinigt de nieren, bestrijdt een slechte adem, beschermt je immuunsysteem, geeft je maaltijden extra smaak en bevat ook een hoop ijzer. Het is erg goed om elke dag een theelepel van deze geweldige plant in te nemen, die iedereen thuis zou moeten hebben. Maar hoe kweek je hem? Het is erg simpel. Peterselie heeft tenminste vijf uren goed zonlicht per dag nodig. Daarna kan je hem in de schaduw zetten. Je hebt een bloempot met een beetje aarde, sphagnum en steentjes voor de bodem nodig. Het lastige is dat peterselie erg langzaam groeit, dus vergeet niet om de plant water te geven, zelfs wanneer je denkt dat de zaadjes niet groeien. Want dat doen ze wel! Het duurt een paar maanden, maar ze groeien wel. En wanneer ze volgroeid zijn, zal je nooit meer zonder de peterselie kunnen. Onthoud dat je eigen peterselie altijd meer smaak heeft, dan degene die je in de supermarkt koopt en dat je hem altijd af kan snijden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de eigenschappen verloren gaan in de koelkast, zoals bij degene die je koopt.

5. Kamille

kamille

Kamille is een medicinale plant die iedereen thuis moet hebben. Het helpt je ontspannen, beter slapen, vermindert angst en reguleert hartproblemen. Dus het is het zeker waard om deze altijd bij de hand te hebben, zodat je een infusie kan maken wanneer je die het meeste nodig hebt. Hoe verbouw je hem? Wederom is het erg makkelijk. Je moet kamille altijd planten in de zomer, wanneer het erg warm is. Je moet één deel donkere aarde hebben en een deel zand, zodat het water altijd goed weg kan lopen. Je moet het vervolgens in een deel van het huis neerzetten waar licht is, maar niet teveel zonlicht of in ieder geval geen direct zonlicht. Onthoud dat je de bloemen nodig hebt voor een infusie. Dat is de reden dat je moet wachten tot de bloemen volledig open zijn, voordat je ze plukt. Maar pas op dat je de wortel er niet uit trekt, want anders kunnen ze niet meer bloeien.

We moedigen je aan om deze medicinale en geneeskrachtige planten thuis met je kinderen te kweken, zodat je van de gezonde voordelen kunt genieten.