Wat zijn de symptomen van een pre-hartaanval?

22 mei 2015

De symptomen van een hartaanval zijn over het algemeen makkelijk te identificeren. Als iemand een plotselinge pijn in het borstgebied heeft, die uitstraalt naar de linkerarm of rug, dan moet dit onmiddellijk onderzocht worden, aangezien hier ernstige risico’s aan zijn verbonden. Maar wanneer het een pre-hartaanval of angina pectoris is, dan is het niet zo gevaarlijk. Er is echter wel direct medische hulp vereist, aangezien dit een duidelijk signaal is dat er iets mis is.

We zullen de signalen waar je op moet letten omschrijven, zodat je duidelijk weet wat de symptomen van een pre-hartaanval zijn en je veel ernstiger kan voorkomen.

Het eerste wat duidelijk voor je moet zijn, is wat een pre-hartaanval is. Een pre-hartaanval verstoort het correct functioneren van het hartspierweefsel, myocardium genaamd. Het slechte functioneren van deze spier zorgt voor een hevige pijn in de borst, die ontstaat doordat het hart niet de normale bloedstroom ontvangt. Pijn in de borst kan vaak voorkomen en scherp zijn, wat een duidelijk teken is dat er een aorta-aandoening aan zit te komen, waarvoor een speciale behandeling van een cardioloog vereist is.

Symptomen van een pre-hartaanval

 • Borstpijn of malaise
 • Hevige pijn in de armen, nek, kaak, schouders of rug
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Moeite met ademhalen
 • Angst
 • Zweten
 • Duizeligheid

Mensen die een pre-hartaanval gehad hebben, beschrijven het gevoel als een hevige druk op de borst, net alsof ze een zeer zwaar gewicht op probeerden te tillen.

hartaanval-1

Pre-hartaanvalsymptomen bij vrouwen

De symptomen bij vrouwen kunnen totaal anders zijn, omdat ze geen druk of een gewicht voelen, maar alleen een stekende pijn, misselijkheid, moeite met ademhaling of buikpijn ervaren, waardoor het verward kan worden met andere gezondheidsproblemen. Een juiste diagnose wordt hierdoor vertraagd, wat nooit goed is.

Hoe ernstig kan een pre-hartaanval zijn?

Een pre-hartaanval kan anders zijn dan een hartaanval in ernst en tijdsduur. Je moet goed opletten op nieuwe of andere symptomen, omdat het een onstabiele angina pectoris kan zijn, wat veel gevaarlijker is dan een normale.

De meest belangrijke aanbeveling die we kunnen geven, is dat je contact moet opnemen met een dokter als je één of meerdere symptomen opmerkt, omdat het een duidelijk signaal is dat je hart niet functioneert zoals het zou moeten. Mogelijk is het nodig om een behandeling te starten, zodat het probleem tijdig opgelost kan worden.

Behandeling

 • Vasodilatoren (vaatverwijders) gebruiken, die je bloeddruk reguleren en ervoor zorgen dat je bloedvaten ontspannen. Dit verbetert de bloedstroom.
 • Het is vereist om je dieet drastisch aan te passen en een dieet te volgen dat rijk is aan fruit, groenten, volkoren, vis en alle soorten vet voedsel vermijden.
 • Doe lichte oefeningen, zoals wandelen of fietsen. Deze soorten oefeningen helpen enorm bij het vergroten van de bloedstroom naar het hart.

Onthoud…

Een pre-hartaanval wordt ook wel omschreven als een pijn in de borst tijdens inspanning, die verlicht wanneer je een beetje uitrust. Een hartaanval zorgt voor een veel hevigere pijn, die meer dan vijf minuten aan kan houden en niet beter wordt door te rusten.

hart

Vergeet niet dat voorkomen de beste manier is om gezond te leven en een acceptabele kwaliteit van leven te hebben. Je moet jezelf regelmatig laten controleren, zodat hartproblemen tijdig geconstateerd kunnen worden en je de juiste behandeling kan krijgen.

Bekijk Ook