Ongebruikelijke symptomen van hartaanvallen bij vrouwen

Hart- en vaatziekten treffen zowel mannen als vrouwen, met name als ze eenmaal volwassen zijn. In landen als de Verenigde Staten en Spanje zijn deze ziekten de nummer één doodsoorzaak bij vrouwen geworden.
Ongebruikelijke symptomen van hartaanvallen bij vrouwen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

De grootste zorg van gezondheidsdeskundigen is dat vrouwen de neiging hebben om minder vaak en later naar een dokter te gaan met hun gezondheidsproblemen dan mannen. Daarom is het aantal hartaanvallen bij vrouwen dan ook toegenomen.

Hartaanvallen worden gekenmerkt door een reeks gemeenschappelijke symptomen die je laten weten dat je lijdt aan deze ernstige aandoening.

Bij veel vrouwen kunnen de symptomen van een aanval gemakkelijk worden verward met andere gezondheidsproblemen. Dat kan leiden tot een gebrek aan juiste respons.

Opmerking: de statistieken en informatie uit dit artikel zijn afkomstig van verschillende onderzoeken. De wetenschap evolueert echter constant en ontdekt steeds nieuwe dingen. Neem de informatie die je online vindt dus altijd met een korrel zout.

Risicofactoren

Een hartaanval kan op elk moment optreden, zonder waarschuwing. Er zijn wel bepaalde risicofactoren die je kans op een hartaanval op een bepaald punt in je leven verhogen:

 • Suikerziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Roken
 • Hoge cholesterol
 • Overgewicht
 • Een sedentaire levensstijl

De meeste mensen die een gezonde levensstijl leiden, hebben een verminderd risico op het ooit krijgen van een hartaanval.

Natuurlijk betekent dit niet dat er geen andere, minder voorspelbare factoren, zoals aangeboren hartafwijkingen of andere problemen zijn, die kunnen leiden tot een aanval.

Ongebruikelijke symptomen van hartaanvallen bij vrouwen

Vrouwenhart

In veel gevallen kunnen de volgende atypische symptomen van een hartaanval verwarrend zijn voor zowel de patiënt als de onderzoekende arts.

1. Zich moe voelen

Een gevoel van constante vermoeidheid wordt vaak toegeschreven aan te weinig slaap, bepaalde medicijnen of regelmatig worden blootgesteld aan stressvolle situaties.

Maar als je vermoeidheid de hele tijd optreedt of zeer ernstig is, dan zou dit het eerste teken van een hartaanval of hart-en vaatziekte kunnen zijn.

2. Slapeloosheid

Stress

Nauw verbonden met het symptoom hierboven kan slapeloosheid worden beschouwd als een ander ongebruikelijk symptoom van hartaanvallen bij vrouwen.

Hoewel meerdere factoren kunnen leiden tot slapeloosheid, bleek bijna de helft van de vrouwen die een hartaanval hebben gehad in de dagen en weken voorafgaand aan de aanval ook slaapproblemen zouden hebben ervaren.

3. Brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel

Een branderig gevoel of ontsteking in de buik na het eten kan ook een vroeg symptoom zijn van hartaanvallen bij vrouwen. 40% van de vrouwen die getroffen werden door een hartaanval zouden deze problemen alleen vlak van te voren ervaren.

4. Duizeligheid en overmatig zweten

Zweten

Duizeligheid en overvloedig zweten kunnen vlak voor een hartaanval kunnen optreden.

Van een groep vrouwen die een hartaanval overleefden, herinnerde bijna de helft zich een gevoel van duizeligheid te hebben ervaren of licht in het hoofd te zijn geworden direct voor de aanval. De andere helft had vooral last van koud zweet.

5. Angst zonder duidelijke oorzaak

Onverklaarbare angst is een laatste symptoom dat je moet onthouden. Het is vooral zorgwekkend als het gepaard gaat met een beklemd gevoel op de borst.

Een derde van de vrouwelijke slachtoffers van een hartaanval ervoer een onverklaarbaar gevoel van angst net voordat de hartaanval optrad.

Daarnaast moet je ook weten dat stress en angst inderdaad je risico op het überhaupt krijgen van een hartaanval kunnen verhogen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mayo Clinic Staff. (2017). Heart attack.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/basics/complications/con-20019520
 • About heart attacks. (2018).
  heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/AboutHeartAttacks/About-Heart-Attacks_UCM_002038_Article.jsp#.V9rWBJMrI1g
 • Heart attack symptoms in women. (2017).
  heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/WarningSignsofaHeartAttack/Heart-Attack-Symptoms-in-Women_UCM_436448_Article.jsp#.V1CgLpMrJTY
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Heart attack symptoms: Know what’s a medical emergency.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/in-depth/heart-attack-symptoms/art-20047744
 • Night sweats. (n.d.).
  sweathelp.org/where-do-you-sweat/other-sweating/night-sweats.ht

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.