De beste manieren om hoge bloeddruk te bestrijden

Naast het uitvoeren van de fysieke activiteiten, kunnen we de inname van knoflook, citroen en artisjok verhogen. Ook is het belangrijk de consumptie van middelen die de bloeddruk verhogen, zoals koffie, thee, drop of tabak te voorkomen.
De beste manieren om hoge bloeddruk te bestrijden
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 13 november, 2018

Arteriële hypertensie, ook bekend als hoge bloeddruk, betekent dat iemands bovendruk gelijk aan of hoger is dan 140 mmHg. Ook heeft iemand met hoge bloeddruk een onderdruk gelijk aan of lager dan 90 mmHg. Wat kunnen we dus doen om hoge bloeddruk te bestrijden?

Omdat hoge bloeddruk wordt geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, is het het beste om het zo snel mogelijk te behandelen. Vooral omdat hart- en vaatziekten volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de grootste doodsoorzaak ter wereld is.

Wij presenteren drie belangrijke punten van advies over hoe je het risico kunt verlagen, samen met enkele remedies en eenvoudige tips.

Mogelijke oorzaken

Hoewel niet alle mogelijke oorzaken van hypertensie vastgesteld zijn, is herhaaldelijk bewezen dat het genetische aanleg een rol kan spelen en dat het probleem sterk wordt beïnvloed door levensstijl. Hier volgen een aantal uitlokkende factoren:

 • Overmatige consumptie van zout;
 • Overgewicht;
 • Stress en emotionele lasten;
 • Sedentaire levensstijl;
 • Overmatige consumptie van voedingsmiddelen met amines (kaas, bier en vleeswaren).

In veel gevallen, met name wanneer alleen de diastolische druk hoog is, kan nierfalen ontstaan. In dat geval moeten we onze nieren goed verzorgen. Dat kunnen we doen door ons aan een dieet te houden dat rijk is aan groente en fruit, alsook vitamine C.

Symptomen

Het probleem van hoge bloeddruk is dat in veel gevallen symptomen onzichtbaar zijn. Dat kan het risico van onzichtbare verergering met zich meebrengen. Enkele symptomen die kunnen ontstaan zijn:

 • Hoofdpijn;
 • Duizeligheid;
 • Ademhalingsproblemen;
 • Pijn op de borst;
 • Zoemen of oorsuizen;
 • Neusbloedingen;
 • Wazig zicht;
 • Overmatig zweten.

Als je lijdt aan een van deze symptomen of vermoedt dat je een hoge bloeddruk hebt, kun je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of apotheek gaan. Daar kan je bloeddruk gemeten worden en/of kun je een bezoek brengen aan een arts.

Knoflook

Knoflook is een uitstekend middel voor het behandelen van vele aandoeningen. Het wordt al sinds de oudheid gebruik voor het zuiveren van het bloed of het reinigen van de darmen. Uit onderzoek blijkt dat knoflook als een vaatverwijdend middel werkt.

Veel mensen weten al van de voordelen van knoflook en eten het elke ochtend rauw. Om het beter verteerbaar te maken, kunnen we het uitsmeren op toast en een beetje olijfolie toevoegen.

Een andere optie is om de Tibetaanse knoflookgenezingswijze te proberen. Voor mensen die gevoelig zijn voor de geur en smaak kan ook knoflookolie gekocht worden in capsulevorm.

Knoflook

Citroen

De citroen verdient een vermelding. Anders dan andere citrusvruchten heeft het, ondanks het zuur, de eigenschap om zuren te neutraliseren als het eenmaal de maag bereikt heeft. Daarnaast is citroen een geweldige bloedreiniger die rijk is aan vitamine C.

Bij hoge bloeddruk helpt het om de stijfheid van de bloedvaten te verminderen, waardoor ze zachter en flexibeler worden. Verder bevat citroen veel vitamine B, wat hartfalen kan voorkomen.

Artisjok

Artisjok heeft diuretische eigenschappen die overtollige vloeistof uit het lichaam helpen verwijderen, waardoor de spanning op de aderen vermindert.

In feite wordt het beschouwd als een natuurlijke remedie voor hoge bloeddruk. Bovendien bevat deze plant een hoge hoeveelheid kalium, dat ook arteriële hypertensie vermindert. Het zou ook de spijsvertering verbeteren en de nieren beschermen.

Indien het beschikbaar is, raden wij aan het regelmatig te eten, zowel gebakken als gekookt. Buiten zijn seizoen kunnen we toevlucht nemen tot artisjok in blik of natuurlijke extracten.

Artisjok om hoge bloeddruk te bestrijden

Ander advies om hoge bloeddruk te bestrijden

 • Was je armen in heet water en je voeten in lauw of koud water.
 • Als je een diuretisch medicijn gebruikt, is het beter om ook kalium te nemen als aanvulling. Je kunt dit ook in voedsel (tomaten, bouillons, banaan, enzovoorts) vinden.
 • Het is belangrijk te bewegen. Wij raden aan om tussen de 30 en 45 minuten per dag, minstens drie keer per week, bijvoorbeeld stevig te wandelen, joggen, fietsen of zwemmen.
 • Sommige supplementen kunnen ons helpen, zoals het co-enzym Q10, vitamine B5, vitamine C en vitamine E.
 • Wij raden aan koffie, gember, thee, zoethout en tabak te vermijden. Al deze voedingsmiddelen verhogen de bloeddruk bij regelmatige consumptie.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.