Nierfalen en hypertensie. Is er een verband?

Neem geen medicijnen die niet zijn voorgeschreven door een arts. Je lever en je nieren kunnen hier niet goed tegen.
Nierfalen en hypertensie. Is er een verband?

Laatste update: 29 november, 2018

Wist je dat hypertensie een van de grootste vijanden is voor de gezondheid van je nieren? Deze stille ziekte kan langzaam het hele lichaam beschadigen en leiden tot bijvoorbeeld nierfalen.

Vandaag op onze site willen we je een aantal van de beste strategieën laten zien om dit te voorkomen en je te helpen je bloeddruk onder controle te krijgen, zodat je kunt genieten van een betere levenskwaliteit.

Kortom, mis deze belangrijke tips niet!

Hoe beschadigt hypertensie de nieren?

De link is makkelijk te begrijpen. Het echte probleem is dat we bijna nooit aandacht besteden aan onze bloeddruk totdat we vervelende symptomen beginnen waar te nemen en dan is het vaak al te laat.

Hou deze informatie in gedachten om de link tussen hoge bloeddruk en nierfalen te begrijpen:

 • Hoge bloeddruk zorgt ervoor dat je hart harder moet werken. Als het hardere werk te lang doorgaat, kunnen je bloedvaten onherstelbare schade oplopen.
 • Een van de grootste risico’s is dat de bloedvaten in de nieren beschadigen, waardoor ze het bloed niet meer filteren en gifstoffen en afvalstoffen zich gaan ophopen.
 • Deze overvloed beschadigt de bloedvaten nog meer en het verhoogt de bloeddruk als gevolg. Dit alles leidt tot een gevaarlijke cyclus die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Hoe weet ik of ik aan nierfalen leid?

Rugpijn

Helaas moet je als je de symptomen van nierfalen begint waar te nemen de nieren constant in de gaten houden, omdat dit probleem onherstelbaar is. Mensen met chronische nieraandoeningen hebben een verhoogd risico om dialyse of een niertransplantatie te ondergaan.

Dit is een ernstig probleem dat het waard is om te proberen te voorkomen. Niet alleen moet je je bloeddruk regelmatig controleren, maar ook je levensstijl en dieet aanpassen. Hoe weet je of nieren hun functie aan het verliezen zijn?

We zullen het uitleggen:

 • Je voelt je heel moe gedurende de dag.
 • Gezwollen voeten en enkels.
 • Gevoelig voor kou.
 • Geelkleurige urine.
 • Harde, gezwollen buik.

De meest duidelijke indicator is een urinetest. Ten eerste hebben mensen met nierfalen een hoger creatinineniveau. Wat is creatinine?

Het is een afvalproduct dat aangemaakt wordt tijdens de afbraak van spiercellen en eiwitten. Als de nieren goed functioneren, wordt creatinine uitgescheden door de urine, maar als de nieren niet goed werken zal deze afvalstof zich ophopen.

Het is een duidelijk teken dat de nieren problemen hebben, maar zoals we al hebben gezegd is het alleen zichtbaar door een urinetest te laten doen.

Hoe kan ik beter voor mijn bloeddruk zorgen om nierschade te voorkomen?

Thee

Nu we weten hoe belangrijk het is om goed op je bloeddruk te letten om mogelijk nierfalen te voorkomen, is het een goed idee om de onderstaande tips goed door te lezen:

 • Let op je gewicht. Zorg dat je een goed gewicht hebt voor je leeftijd en lengte.
 • Eet vers fruit en groente, vooral bladgroenten en vochtafdrijvende vruchten zoals ananas, peren, druiven en cranberries.
 • Vermijd zuivelproducten die veel vet bevatten. Drink plantaardige melk zoals rijst-, havermout- of notenmelk.
 • Vermijd zout in het geheel. Vermijd natrium, suiker en verfijnde bloem.
 • Doe ten minste een half uur per dag aan beweging, maar probeer het met mate te doen om je hart en bloedstroom te activeren. Probeer een half uur te wandelen, fietsen, zwemmen of ga op dansles.
 • Drink iedere dag een glas rode wijn, maar niet meer dan dat.
 • Als je rookt, stop hier dan onmiddellijk mee.
 • Neem vitamine D-supplementen. Ze zijn heel goed voor je nieren.
 • Drink een eetlepel zuiveringszout opgelost in een glas water. Het is een krachtig alkaliserend middel dat de nierfunctie zal verbeteren.

Ten slotte nog enkele tips
De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.