Een betere werking van de nieren met 8 tips

Je kan de gezondheid van je nieren verbeteren door meer water te drinken en door te proberen om meer te zweten. Dit helpt infecties te voorkomen en verwijdert gifstoffen uit het lichaam.
Een betere werking van de nieren met 8 tips
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 oktober, 2018

In dit artikel zullen we acht tips met je delen voor een betere werking van de nieren door middel van het voedingspatroon, natuurlijke remedies en eenvoudige trucjes.

De nieren zijn gevoelige organen die vatbaar zijn voor factoren als een slecht voedingspatroon, stress en negatieve emoties. Het is dus belangrijk dat je zorg draagt voor je nieren en ernstige aandoeningen probeert te voorkomen. Dat geldt vooral als je een persoonlijke of familie-geschiedenis hebt met nierproblemen.

Tips voor een betere werking van de nieren

1. Drink water

De hele dag door water drinken is de eenvoudigste, goedkoopste en natuurlijkste manier om voor je nieren te zorgen. Je zal hiermee je lichaam helpen om nierstenen, ontsteking en infectie te voorkomen. Zorg er echter voor dat het water weinig natrium bevat. Als dat niet zo is, kan het meer schade veroorzaken dan goed doen.

 • Drink minstens 6 koppen water per dag. Verspreid het door de dag heen. Drink altijd water tussen de maaltijden. Het is heel goed je het als eerste op een lege maag drinkt.

Ook dit is een boeiend artikel:
7 tekenen dan je niet genoeg water drinkt

2. Hou je gebruik van zout onder controle

Een kleine hoeveelheid zout elke dag is goed voor je. Kies bijvoorbeeld zeezout of Himalaya zout. Het probleem ontstaat wanneer je te veel zout eet.

Dat kan gebeuren omdat je kant-en-klaar-maaltijden eet of zout gebruikt om je voeding op smaakt te brengen. Diepvriesmaaltijden bevatten vaak veel zout. Dat is eigenlijk alleen maar natriumchloride. Het bevat dus geen evenwicht tussen mineralen en spoorelementen die je lichaam nodig heeft.

 • Als je te veel zout eet dan zullen je nieren meer water moeten vasthouden. Dat is nodig zodat ze in staat zijn om het zout te verwerken. Het veroorzaakt een verstoring van het evenwicht in de vloeistoffen in je lichaam.
 • Tegelijkertijd kan zout een hoge bloeddruk veroorzaken. Na verloop van tijd beschadigt een hoge bloeddruk de nefronen.

3. Verminder de inname van zuivelproducten

Eet minder zuivelproducten

Zout is niet het enige voedingsmiddel dat schadelijk kan zijn voor je nieren. Melk en zuivelproducten verhogen de hoeveelheid calcium dat via de urine uit je lichaam verwijderd wordt. Dit, in combinatie met andere stoffen zoals bijvoorbeeld vitamine D, kan het risico op nierstenen verhogen. Dat gebeurt vooral als je niet veel water drinkt en wel genetische aanleg hebt.

 • Mensen eten zuivelproducten omdat ze calcium bevatten. Ze moeten echter onthouden dat een overdaad aan calcium uit zuivelproducten niet goed verwerkt kan worden. Op lange termijn kan dit je nieren beschadigen.

4. Eet minder suiker

De nieren samen met de longen zijn verantwoordelijk voor het in evenwicht houden van de pH van het bloed. Een te grote inname van suiker kan de zuurheid van je lichaam verhogen. Dit kan vervolgens je nieren overbelasten.

 • We hebben het altijd over hoe zout de voornaamste oorzaak van nierproblemen is. Ook suiker kan echter een negatieve invloed op de nieren hebben en de werking van de nieren verstoren.
 • Je kan gezondere alternatieven kiezen zoals stevia, rietsuiker of kokossuiker. 

5. Zorg dat je veel zweet

Meer zweten zorgt voor een betere werking van de nieren

Telkens als je zweet, verminder je de belasting van de nieren. Zweten is een andere manier om vocht en gifstoffen uit je lichaam af te voeren. Het resultaat is dat zweten een uitstekende manier kan zijn om voor een betere werking van de nieren te zorgen.

Enkele goede manieren om te zweten

 • Lichamelijke inspanning van een hoge of middelmatige intensiteit of intervaloefeningen.
 • Naar de sauna gaan
 • Pittige gerechten eten met bijvoorbeeld gember of cayennepeper.

6. De nieren zuiveren

Het is een goed idee om één of twee keer per jaar één of andere zuivering of ontgifting van de nieren te doen, vooral bij het veranderen van de jaargetijden. De ontgifting zal de nieren helpen om gifstoffen te verwijderen. Bovendien kan het ook een betere werking van de nieren en de lever ondersteunen.

Je kan een ontgifting van de nieren doen door de volgende remedies te proberen:

 • Soep van knoflook en ui.
 • Een groene smoothie met peer, selderij en appel.
 • Thee van paardenbloem, klis en paardenstaart.

7. Het effect van angst op de nieren

Het effect van angst op de nieren

Ook negatieve emoties kunnen de werking van de organen aantasten. Woede zou de lever kunnen beschadigen en verdriet zou schade aan de longen kunnen veroorzaken. Wat betreft de nieren is angst de grote boosdoener.

Professionele therapeuten kunnen je hierbij helpen. Ze kunnen je helpen om te leren hoe je de confrontatie met het leven kan aangaan met moed en optimisme.

8. Warme kompressen aanbrengen

Net als de lever kunnen de nieren profiteren van warmte die plaatselijk aangebracht wordt. Je kan een warmwaterkruik of een warmtepleister gebruiken. Als je nierproblemen hebt, kan dit helpen om de problemen iets te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.