7 veranderingen die je zal merken na het stoppen met het eten van suiker

Weet je hoe schadelijk suiker is voor je gezondheid? Leer meer over de effecten van suiker in dit artikel!
7 veranderingen die je zal merken na het stoppen met het eten van suiker

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is bekend dat suiker verslavende en schadelijke effecten heeft op de gezondheid. Suiker eten kan even ernstig voor de pancreas zijn als alcohol voor de lever. Vele mensen proberen dus te stoppen met het eten van suiker.

Dit zijn enkele problemen die het eten van suiker kan veroorzaken:

 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Hoofdpijn
 • Hartproblemen
 • Chroomtekort
 • Gebitsproblemen
 • Onderdrukking van het immuunsysteem

We kennen deze effecten misschien wel. Toch kan het verminderen of stopzetten van onze suikeropname even moeilijk zijn als een verslaving aan tabak of alcohol beëindigen. Daarom is de beste manier om het stap voor stap te doen.

Deze week kan je frisdranken uit je dagelijks dieet schrappen. Over twee weken kan je dan ook ophouden met het drinken van commerciële gearomatiseerde waters. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van deze inspanning.

De voordelen van het verminderen of stopzetten van je suikerinname

1. De gezondheid van je hart verbetert

Stoppen met het eten van suiker is goed voor het hart

Het probleem met te veel suiker eten is dat het onder andere kan leiden tot problemen als een hoge bloeddruk en aritmie. Door de inname van dit bestanddeel te verminderen of uit te sluiten zal je cardiovasculaire gezondheid niet langer bedreigd worden. Wanneer je geen suiker eet, voorkom je ook ondervoeding.

2. De kans op diabetes daalt

Door te stoppen met het eten van suiker vermindert je risico op diabetes aanzienlijk.

Het is belangrijk dat je weet dat light of suikervrije frisdranken geen enkele verbetering inhouden. Dit komt omdat de term “suikervrij” alleen betekent dat ze geen sucralose bevatten. Dit betekent dat ze vol andere soorten zoetmiddelen en chemicaliën zitten.

De gezondste keuze is water drinken en te kiezen om vers fruit te eten.

3. Je humeur verbetert door te stoppen met het eten van suiker

Blije vrouw op een balkon

Een ander voordeel van het stoppen met het eten van suiker is dat je je veel beter zal voelen. Want als je een blikje frisdrank toevoegt aan je dagelijkse voeding dan kan dat zelfs depressieve toestanden of angsten bevorderen of verergeren.

Andere producten zoals snoep, gesuikerde dranken, bewerkt vlees en geraffineerde koolhydraten hebben dezelfde effecten als frisdrank. Dit komt omdat suiker een storing veroorzaakt in de verbinding tussen je maag en je hersenen. En dit veroorzaakt angstgevoelens.

Na verloop van tijd zal de voortdurende inname van voedingsmiddelen die veel suiker bevatten tot een vicieuze cirkel van depressie en angst leiden. In deze betekenis is het belangrijk dat je op zoek gaat naar gezonde vervangmiddelen en dat je, indien nodig, een voedingsdeskundige raadpleegt.

4. Je slaapkwaliteit verbetert

Voldoende slapen en op een kwaliteitsvolle manier rusten is onontbeerlijk om je energie te herstellen. Het is ook belangrijk om de textuur van je huid te verbeteren en je cellen te vernieuwen. Onthoud dat je elke nacht tussen de acht en de negen uren moet slapen. Dit is nodig zodat je lichaam zich voldoende kan regelen.

Wanneer je te veel suiker eet, dan kan je perioden van slapeloosheid ervaren. Dit verandert jouw glucoseniveaus. Wanneer je dus je suikeropname vermindert, zal je van een goede slaapkwaliteit genieten en je energie weer kunnen aanvullen.

Wanneer je lichaam zijn volledige slaapcyclus niet kan uitvoeren, dan tast dat je gezondheid aan. Met andere woorden, als je vroeg wakker wordt of minder slaapt dan zijn dit de gevolgen:

 • Wallen onder je ogen.
 • Je kan niet al je energie volledig herstellen.
 • Je stapelt te veel lichaamsvet op.
 • Jouw vermoeidheid zal duidelijker zijn. Bovendien zal je vroegtijdige veroudering ervaren.

5. Je geheugen zal verbeteren

Stoppen met het eten van suiker verbetert je geheugen

Vergeet je snel dingen? Worstel je om alles te onthouden dat je moet doen? Als het antwoord ja is dan moet je misschien minder suiker eten of stoppen met het eten van suiker.

Suikers veranderen je cognitieve vermogens en veroorzaken het metabool syndroom. Het laatste leidt niet alleen tot obesitas maar tast ook de hersencapaciteit aan.

Een alternatief om de effecten op je geheugen te bestrijden is door regelmatig te bewegen. Op die manier verbrand je de energie die de suiker jou geeft. Je hersenen zullen dan klaar zijn om op de juiste manier te werken. Je zal snel merken hoe je geheugen verbetert.

6. Je zal er jonger uitzien

Suiker heeft een uitdrogend effect. Dit komt omdat het de productie van oliën in de huid laat stijgen. Dat betekent dus dat stoppen met het eten van suiker ervoor zorgt dat je je jeugdigheid terugkrijgt. Schrap suiker uit je dagelijkse voeding en je zal na slechts één week de volgende effecten al merken:

 • De veerkracht van je huid
 • Bovendien zal de olie die je huid aanmaakt, verminderen of zelfs verdwijnen.
 • Je huid ziet er gehydrateerder en zachter uit.
 • De rimpels verzachten.

Als je beslist om suiker te wisselen voor honing, dan zal je huid veel beter gehydrateerd zijn. Vergeet ook niet dan je kan kiezen voor gezichtsmaskers of lichaamsmaskers met honing. Want je verkrijgt hetzelfde effect maar dan zonder de calorieën.

7. Je zal je energieker voelen

Stoppen met het eten van suiker maakt je actiever

Suiker veroorzaakt energiepieken. Die worden dan gevolgd door perioden van vermoeidheid en een zwaar gevoel. Wanneer je dagelijks suiker eet dan ervaart je lichaam problemen met het omzetten van voeding. Het zal dus ook moeilijkheden hebben om de energie te krijgen die de voeding biedt.

Het is noodzakelijk dat je dit bestanddeel vermindert of volledig uit je dagelijkse voeding schrapt als je die gevoelens van zwaarheid en moeheid achter jou wil laten. We verzekeren jou dat als je dit een week volhoudt, je dagelijks meer kracht zal hebben. Bovendien zal je algemene prestatie beter zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Karanja, N. M., Obarzanek, E., Lin, P. H., McCullough, M. L., Phillips, K. M., Swain, J. F., … Hoben, K. P. (1999). Descriptive characteristics of the dietary patterns used in the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00412-5
 • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
 • Grimes, C. A., Riddell, L. J., Campbell, K. J., & Nowson, C. A. (2014). Dietary salt intake, sugar-sweetened beverage consumption, and obesity risk. World Review of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1159/000356352

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.