12 thuisremedies om vermoeidheid te bestrijden

Hoewel het lijkt op een tegenstrijdigheid kan meer bewegen een goede manier zijn om vermoeidheid te bestrijden. Dat komt omdat het helpt je stofwisseling te activeren en je stemming te verbeteren. Probeer het!
12 thuisremedies om vermoeidheid te bestrijden
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 03 maart, 2018

Vermoeidheid kan meerdere oorzaken hebben, zowel intern als extern. Degenen die er last van hebben voelen zich vaak onbegrepen. Dat komt omdat de mensen op het werk en thuis niet begrijpen wat ze doormaken. De omgeving ziet niet dat er sprake is van een chronische vermoeidheid. In dit artikel zullen we 12 thuisremedies delen om vermoeidheid te bestrijden. Onder meer door voedsel en andere natuurlijke methodes. Lees snel verder!

Wat is de oorzaak?

Er zijn dagen dat we ons moe voelen omdat we veel aan ons hoofd hebben. Of omdat we meer werk hebben dan normaal. Misschien wel omdat we niet goed geslapen hebben, of door een andere mogelijke reden.

Voor sommige mensen is vermoeidheid echter een dagelijks iets dat het gevolg kan zijn van andere onbekende factoren:

  • Verteer je gluten goed? Er zijn veel mensen die dit probleem niet kennen. Ze hebben geen coeliakie, maar ze verdragen gluten niet goed. Gluten is het eiwit dat in granen voorkomt, zoals tarwe, gerst en rogge.
  • Hoe is het met je lever gesteld? Een lever die overwerkt is of die niet goed functioneert, kan namelijk ook de oorzaak zijn van vermoeidheid.
  • Let goed op je nieren. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde regelen de nieren de energie van het lichaam.
  • Zwakke schildklier. Degenen die last hebben van hyperactieve schildklier of een aanleg hebben om aan deze ziekte te lijden, zullen vaak aan vermoeidheid lijden en gebrek aan energie hebben.
  • Slapeloosheid? Het is duidelijk dat als we ‘s nachts niet slapen, zelfs als we vele uren rusten, het lichaam geen verloren energie kan herstellen. We worden nog vermoeider wakker dan dat we waren toen we naar bed gingen.
Hoe vermoeidheid te bestrijden

Thuisremedies om vermoeidheid te bestrijden

1. Zelfgemaakte sappen

Zelfgemaakte sappen van fruit en groente zijn een uitstekende bron van vitaminen en mineralen die ons een grote vitaliteit geven.

2. Smoothies

Smoothies geven je een voller gevoel dan sappen, omdat ze veel vezels bevatten. Ook kun je gedroogd fruit, groentesappen, zaden en supplementen toevoegen aan smoothies.

Smoothies om vermoeidheid te bestrijden

3. Magnesium

Dit mineraal is gerelateerd aan de energie van het lichaam en aan de functie van spieren. Om er genoeg van binnen te krijgen, moet je producten eten die rijk zijn aan magnesium. Je kunt ook magnesium supplementen gebruiken.

4. Haver

Haver verdient een eigen sectie in dit artikel, omdat het een koolhydraat is die het lichaam revitaliseert. Bovendien kun je nog steeds haver eten als je wilt afvallen. Dat komt omdat het veel vezels bevat en daarnaast ook heel vullend is.

Het regelt ook het zenuwstelsel en helpt ons om stoornissen zoals nervositeit en angst te beheersen.

5. Ginseng

Ginseng is altijd geweldig om tot je beschikking te hebben en kan worden genomen wanneer je extra energie nodig hebt om vermoeidheid te bestrijden.

Je moet het echter niet gedurende een lange periode blijven gebruiken.

6. Kaneel en honing

We kunnen honing met kaneel uit Ceylon mengen tot een soort poeder en elke ochtend een theelepel innemen.

Kaneel heeft vele goede eigenschappen. Het stimuleert onder andere ons lichaam. De honing is een voedzaam product dat ons lichaam snel energie kan geven.

7. Zout verminderen

Zout berooft ons lichaam van energie en maakt ons vermoeider. Daardoor moeten we, naast het eten van bepaalde voedingsmiddelen die ons energie geven, ook producten verwijderen uit ons eetpatroon die energie van ons wegnemen.

Consumeer zout in kleine hoeveelheden en kies altijd voor zeezout.

8. Eiwitten

We hebben goede bronnen van eiwitten nodig om vermoeidheid te bestrijden, en niet alleen dierlijke eiwitten. Hier hebben we goede bronnen van plantaardig eiwit op een rijtje gezet:

Vette producten om vermoeidheid te bestrijden

9. Drink water

We hebben reeds gezegd dat onze nieren gerelateerd zijn aan onze energieniveaus. Daardoor kan genoeg water tijdens de dag ook helpen om de vermoeidheid te bestrijden.

10. Volkoren producten

Geraffineerde voedingsmiddelen vormen een gevaar voor onze gezondheid. Ze zorgen ervoor dat in onze lichamen gifstoffen zich ophopen en maken ons steeds zwakker.

Aan de andere kant zijn volkoren producten rijk aan vezels. Bovendien zijn ze zeer voedzaam en geven ze ons vitaliteit.

11. Maca

Maca is een plant uit het Andesgebergte dat als superfood wordt beschouwd. Het is rijk aan voedingsstoffen en fungeert als een stimulant, afrodisiacum en hormoonregulator.

12. Beweging

De beste manier om vermoeidheid te bestrijden is om onszelf te trainen door te bewegen.  Zelfs als het veel meer energie van ons vergt dan dat het een andere persoon kost.

Door dit te doen voeren we namelijk ons metabolisme geleidelijk op, terwijl we onze stemming verbeteren. Dit zal ervoor zorgen dat we in de toekomst actief blijven.

We moeten minstens twee keer per week met gemiddelde intensiteit oefenen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Badilla B. C. (2013). Síndrome de fatiga crónica. Revista Medica De Costa Rica Y Centroamerica Lxx (607), (607), 423–428. Retrieved from http://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2013/rmc133h.pdf
  • Gonzales Gustavo F, Villaorduña Leonidas, Gasco Manuel, Rubio Julio, Gonzales Carla. Maca (Lepidium meyenii Walp), una revisión sobre sus propiedades biológicas. Rev. perú. med. exp. salud publica. 2014; 31( 1 ): 100-110. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342014000100015&lng=es.
  • Nacional De Trujillo, U., Baca-Ibáñez, S. Y., Ríos-Paico, P. E., Rojas-Naccha, J. C., Ii, J. P., & Perú, T. (2015). Escuela de Ingeniería Agroindustrial Importancia del magnesio en la dieta humana Importance of magnesium in the human diet. Agroind Sci, 5. Retrieved from http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/agroindscience/article/viewFile/1065/993
  • Suárez Silvia, Oré Raquel, Arnao Inés, Rojas Luis, Trabucco Juan. Extracto acuoso de Lepidium meyenii Walp (maca) y su papel como adaptógeno, en un modelo animal de resistencia física. An. Fac. med.  [Internet]. 2009  Sep [citado  2018  Oct  19] ;  70( 3 ): 181-185. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832009000300005&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.