Tips om je geheugen te verbeteren

Om je geheugen te verbeteren is het nodig dat je het iedere dag traint. Concentratie, kalmte en vertrouwen in jezelf zijn uitstekende tips om je geheugen te verbeteren.
Tips om je geheugen te verbeteren

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben je ooit naar de keuken gegaan en daarna vergeten waarom je er ook al weer heen ging? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die dat wel eens heeft. Het is interessant wat er gebeurt wanneer we toegeven dat we ons zorgen maken dat ons dit regelmatig overkomt. Veel van onze vrienden en familie vertellen ons dan dat het hen ook vaak overkomt. Daarom geven we je wat tips om je geheugen te verbeteren.

Ons geheugen is kwetsbaarder dan dat het lijkt. Bovendien helpt de stress waarmee we te maken hebben niet.

Het komt vaak voor dat we iets gaan doen maar dat we ondertussen ergens anders aan denken. Of dat we luisteren naar wat mensen ons vertellen terwijl we ergens anders over inzitten.

In deze situatie echter zijn tips om je geheugen te verbeteren meer nodig dan ooit. Denk bijvoorbeeld aan hoe je je computer gebruikt. Of je creditcard.

Elke dag hebben we meer wachtwoorden nodig. Tegelijkertijd maakt het gebruik van technologie het noodzakelijk om een serie van processen te gebruiken om onze werkzaamheden te automatiseren en beter te maken.

Tips om je geheugen te verbeteren multitasken

Ook is het zo dat de norm op ons werk en in ons sociale leven multitasking is. Dat is waarom het nodig is dat dit gedeelte van onze hersenen goed functioneert. Zo niet dan gaan we er uiteindelijk tijd mee verliezen en raken we gefrustreerd als het ons werk nadelig beïnvloedt.

Als je kinderen om je heen hebt wordt het allemaal een stuk  ingewikkelder. Ze vragen veel aandacht en het is heel normaal voor hen om je werk te onderbreken.

Nadat we ons met hen hebben beziggehouden, moeten we weer verder gaan met waar we mee bezig waren. Ze hebben ook altijd evenementen, voorstellingen en buitenschoolse activiteiten die in je schema gepast moeten worden en in je hoofd.

Tips om je geheugen te verbeteren

Volle aandacht

Tips om je geheugen te verbeteren

Zoals we al zeiden, veel aan je hoofd hebben kan je geheugen verslechteren. Met deze gedachte is het nodig om in het “hier en nu” te leven.

Dit betekent dat ondanks alle afleidingen, we ons moeten focussen op dat waar we mee bezig zijn. Van waar we onze huissleutels hebben gelaten en waar we onze boodschappentassen hebben neergezet, tot een opdracht op het werk.

  • Je volle en bewuste aandacht geven zal je ook helpen om van je dag te genieten. Want je weet dat je alles wat er gebeurt in de gaten hebt. Dit helpt tegen een gevoel van monotonie of gebrek aan controle dat ons door de werkdag zal helpen.
  • Overweeg om een meditatieleraar te nemen die je traint om je te focussen op de dingen die je wilt. Zelfs als we slechts een uurtje besteden aan deze dingen zullen we er uiteindelijk tijd mee winnen.

Om een beter idee te krijgen, denk aan die momenten dat je de woonkamer in liep zonder te weten wat je daar ging doen. Of aan die momenten dat je om je sleutels of je telefoon aan het zoeken bent.

We verzekeren je dat als je een “voor en na” check doet van je mindfulness, de resultaten je zullen verbazen.

Maak geen boodschappenlijst, maak een verhaal

Tips om je geheugen te verbeteren en je hersenen

Dit is een techniek die vaak gebruikt wordt om feiten, namen en data te onthouden. Waar het erg moeilijk is om op zichzelf staande lijstjes te onthouden, is verhalen onthouden dat niet.

Om dit te doen associëren we een product met iets wat eraan gerelateerd is in het verhaal.

Bijvoorbeeld, een meisje is verdwaald midden in de woestijn en heeft geen idee hoe ze een stad moet vinden. Haar eerst zorg is uiteraard om eten en drinken te vinden. Wat eten betreft, het belangrijkste zijn koolhydraten want die zorgen voor energie en geven je een vol gevoel.

Dan komt ze wat mannen tegen die haar brood aanbieden, en groente en een rit op een kameel naar de dichtstbijzijnde stad.

Dit is leuk, toch? Het doel is om je geheugen te verbeteren maar het geeft je ook de mogelijkheid om je creativiteit groter te maken.

Deze kwaliteit zal je vervolgens weer helpen om je eigen strategieën te bedenken en ook om je problemen op te lossen als je je iets niet kunt herinneren. Dit is één van de beste tips om je geheugen te verbeteren.

Het kan nooit kwaad om dingen te noteren

Dingen noteren die we zouden kunnen gaan vergeten is de meest traditionele methode om dingen te onthouden. Maar we hebben het hier over tips om ons geheugen te verbeteren.

  • Onthoud dat het opschrijven op zich al veel aandacht vereist en zo het geheugen traint.
  • Aan de andere kant, er is ook het feit dat we het genoteerd hebben in onze aantekeningen, zodat we ons er geen zorgen over hoeven te maken.

En wat gebeurt er als we ons ergens zeker over voelen? Nou, als we ons zo voelen in plaats van dat we weten dat we iets kunnen vergeten, dan loopt het niet goed af.

Tips om je geheugen te verbeteren informatie noteren

Deze tips om je geheugen te verbeteren zijn erg simpel. Het beste dat je voor je geheugen kunt doen is om je nervositeit aanmerkelijk te verlagen. Dat is de grootste vijand van onze gezondheid.

Dus willen we graag weten wat de beste tips om je geheugen te verbeteren zijn die jij gebruikt. En hoe heb je ze gevonden? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.