10 simpele strategieën om je geheugen te verbeteren

Vergeet je soms eenvoudige dingen? Vind je het vaak moeilijk om je te concentreren of lijkt het alsof andere mensen een beter geheugen hebben dan jij? Maak je geen zorgen. Je moet in gedachten houden dat stress of angst je geheugen kunnen beïnvloeden en ook een slechte voeding kan problemen veroorzaken.

Zie je hersenen als een spier. Een spier die kan worden getraind en ontwikkeld. Het verbeteren van je geheugen is altijd mogelijk en we zullen je hieronder uitleggen hoe je dit kunt doen. Dus blijf lezen!

1. Een goede voeding kan je geheugen verbeteren

Voeding voor je Hersenen

Een goede voeding is essentieel voor het behouden of verkrijgen van een goed geheugen, dus het is het beste om hiermee te beginnen. Je kunt beginnen door de volgende vruchten, groenten en andere essentiële voedingsmiddelen op te nemen in je gerechten:

 • Banaan
 • Walnoten
 • Appel
 • Zalm en forel
 • Biergist
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Lijnzaad
 • Tarwekiemen
 • Knoflook
 • Ui
 • Asperge
 • Haver
 • Linzen
 • Paprika
 • Citrusvruchten

2. Vermijd routine

Een gevaarlijke vijand voor je geheugen is routine. Iedere dag hetzelfde doen en dezelfde stappen week na week volgen zorgt ervoor dat je hersenen stoppen met het ontvangen van prikkels, initiatieven en motivatie. Deze monotone stimuli leiden ertoe dat de verwerking van gegevens langzamer wordt en dat maakt het moeilijk om gegevens en informatie te bestuderen.

De oplossing? Probeer om elke dag iets anders te doen. Uiteraard hebben we allemaal een routine die we moeten volgen als gevolg van onze verplichtingen, maar probeer een dagelijkse pauze van minstens twee uur te nemen.

3. Doe iedere dag kleine oefeningen voor de geest

Probeer geheugenspelletjes. Tel de traptreden in je kantoor, school of sportschool. Als je een kenteken van een auto ziet, probeer om het te onthouden en het twee uur later te herinneren. Onthoud de telefoonnummers van je vrienden of familieleden. Onthoud een gedicht of lied en probeer het de volgende dag te zingen.

4. Focus op wat je doet

Sporten

Soms doen we dingen automatisch. Je wordt wakker, doucht, borstelt je haar, ontbijt en vertrekt. Waar heb je je telefoon gelaten? Waar zijn je autosleutels? Dit is normaal. Vanaf nu concentreer je je op wat je doet. Wees bewust van het hier en nu en je zult zien hoe beetje bij beetje je geheugen verbetert.

5. Als je iets wilt onthouden, visualiseer het

Stel je voor dat je wilt onthouden waar je je huissleutels hebt gelaten, zodat je ze niet kwijt bent wanneer je ze nodig hebt. Wat kun je doen? Stel je voor dat je ze op de tafel legt, visualiseer het. Denk nu dat je een collega’s verjaardag wilt onthouden: stel het gedeelte van de kalender voor met deze datum. Het meest effectieve herinneren gaat gepaard met afbeeldingen.

6. Geheugenassociaties

Hersenimpulsen

Het is zeer eenvoudig, in feite is het bijna een spel. Geheugen functioneert bijna altijd door associatie. Heb je een voorbeeld nodig? Dit is jou vast ook wel eens overkomen: je ruikt iets en het brengt meteen weer een herinnering aan een bepaald moment in je leven naar boven, of je hoort een liedje en onmiddellijk komt er een woord, gevoel of afbeeldingen uit het verleden in je op.

Maak bijvoorbeeld als je je volgende afspraak met de arts wilt herinneren een associatie ermee: dag 10, 9 uur (je kunt denken aan de tien vingers op je handen en de leeftijd van je neefje bijvoorbeeld).

7. Organiseer informatie

Het geheugen zal veel effectiever zijn als je de informatie die je wilt onthouden organiseert. Stel je bijvoorbeeld voor dat je naar de supermarkt gaat en je boodschappenlijstje vergeet. Dit is iets dat iedereen wel eens meemaakt. Wat kun je doen? Het eerste dat je moet doen is het visualiseren van je keuken en iedere kast om een snel overzicht te maken per sectie: zuivel, fruit, peulvruchten, schoonmaakmiddelen, badkamer…

8. Reguleer stress en negatieve gedachten

Multitasken

Je bent er vast aan gewend dat mensen tegen je zeggen: “Wat een slecht geheugen heb je!” Of wat nog erger is, misschien zeg je het tegen jezelf. Weet je wat dit op den duur veroorzaakt? Je maakt het waar en omringt jezelf ermee, je neemt aan dat de verantwoordelijkheid voor je slechte geheugen en je vergeetachtigheid gerechtvaardigd is.

Wees jezelf vanaf vandaag bewust van het volgende:

 • Het geheugen is als een spier die kan worden ontwikkeld als je ‘mentale oefeningen’ doet.
 • Zorgen en stress zijn de ergste vijanden van het geheugen.
 • Om je geheugen te verbeteren, moet je gemotiveerd zijn, je bewust worden van stimuli en wat je aan het doen bent, maar zonder enige druk.

9. Stimuleer je hersenen

Lees boeken, tijdschriften, kranten, begin te schrijven in een dagboek of begin om een taal te leren. Het iedere dag trainen van je hersenen zal je helpen bij het verbeteren van fundamentele processen zoals je geheugen. Het zal ook zorgen dat je actief bent en wat het beste is – het zal je beschermen tegen het verstrijken van de tijd en mogelijke degeneratieve ziekten.

10. Geniet van de frisse lucht, laat de spanning gaan

Wandelen in de Bergen

Iedere dag moet je een uur van rust buiten doorbrengen: hardlopen, wandelen, een fietstocht of lopen met je huisdier. De frisse lucht maakt je geest vrij en bevrijdt je van spanningen, want je krijgt fantastische prikkels, zoals geuren, gevoelens, geluiden… Dit alles ontspant je en geeft je een oneindige hoeveelheid endorfines die je in staat stellen te ontspannen. Er is niets beter dan dat moment van rust om de herinneringen van de dag en die kleine dagelijkse informatie een plek te geven.

Wil je het eens proberen?