Kalmerende voedingsmiddelen als je last hebt van angst

Het is niet alleen belangrijk om gezonde dingen in je dieet op te nemen, het is ook noodzakelijk om voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je meer trek krijgt of die angst opwekken, te vermijden. 
Kalmerende voedingsmiddelen als je last hebt van angst

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

We willen allemaal een gezond en aantrekkelijk lichaam. Sommigen vinden het echter uiterst moeilijk om niet meer te eten dan nodig is. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, is gewichtstoename onvermijdelijk. Welke kalmerende voedingsmiddelen worden daarom het meest aanbevolen als je last hebt van angst?

Het is vooral belangrijk om goede keuzes te maken. Soms zijn mensen namelijk niet alleen geneigd om te snacken tussen hun maaltijden door, maar ook om veel calorierijk voedsel te eten. Het eindresultaat is natuurlijk zeer negatief voor hun lichaam.

Wat veroorzaakt onbedwingbare trek?

Een onbedwingbare eetlust kan veel oorzaken hebben:

 • Slecht dieet: je eet heel weinig in verhouding tot het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt. Ook kan het zijn dat je kiest voor voedingsmiddelen die niet erg vullend zijn.
 • Maaltijden overslaan: soms eet je lange periodes niets, waardoor je de controle over je eetlust verliest.
 • Stress: sommige mensen hebben de gewoonte om stress of angst te verlichten door iets in hun mond te stoppen. Als dit soort dingen zich continu voordoen, kunnen ze leiden tot een eetstoornis.

Tips om je hunkering naar eten in bedwang te houden

Angst verminderen is zeker mogelijk. Om dit te doen, moet je echter wel een aantal van je dagelijkse gewoonten veranderen en goede keuzes maken. Met andere woorden, je moet kiezen voor kalmerende voedingsmiddelen die ook gezond zijn.

 Houd je aan een eetschema

Vrouw die een salade eet

Het volgen van een schema kan voorkomen dat je stofwisseling vertraagt. Als je langere tijd niets eet, dan slaat je lichaam een voorraad op. Dit leidt meestal tot gewichtstoename.

 • Consumeer drie maaltijden met niet al te grote porties en twee snacks om te voorkomen dat je veel trek krijgt. Het overslaan van maaltijden leidt vaak tot een enorme eetlust.
 • Als je dagelijkse routine het lastig voor je maakt om goed te eten, dan kun je je maaltijden het beste inplannen. Neem daarnaast ook kalmerende voedingsmiddelen in je dieet op om angst te verminderen.

Houd een uitgebalanceerd dieet aan

Het is belangrijk om een ​​bescheiden hoeveelheid van elke voedselgroep te eten. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je niet verzadigd bent na het eten.

Dat gebeurt meestal met bewerkt voedsel: het lichaam hunkert naar echt voedsel en blijft honger lijden.

Geen enkel dieet kan compleet zijn zonder groenten en eiwitten (en dan geen dierlijke eiwitten als het kan).

Vermijd junkfood

Allerlei ongezond voedsel

Junkfood verwijst meestal naar voedsel dat rijk is aan zout, suiker en vet.

Dit soort voedsel bevat vaak mononatriumglutamaat (MNG) of glucosestroop. Deze stoffen activeren dezelfde delen van de hersenen als bepaalde medicijnen.

Ze zijn verslavend en daarom eet je vaak meer als je junkfood eet.

Kalmerende voedingsmiddelen als je last hebt van angst

Het slechtste wat je kunt doen als door angst hunkert naar eten, is om het eerste te eten wat je tegenkomt. Dit komt omdat het iets kan zijn dat je angst doet toenemen of je laat aankomen.

Hieronder delen we daarom enkele kalmerende voedingsmiddelen die wel geschikt zijn.

Water

Het komt vaak voor dat mensen dorst verwarren met honger of angst. Het lichaam moet gehydrateerd blijven om goed te kunnen functioneren. Bovendien zorgt het drinken van water ervoor dat je je vol voelt.

Noten en zaden

Noten zijn kalmerende voedingsmiddelen

Hiermee bedoelen we noten en zaden die goede en gezonde vetten bevatten, ook wel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Ze bevatten tevens voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en omega 3-vetzuren.

Er is een mythe dat deze producten leidt tot gewichtstoename vanwege het vet dat het bevat. Dit is echter niet het geval als je het in zijn natuurlijke vorm eet. Dus niet geroosterd, gebakken of gezouten.

 • Noten zijn een uitstekende optie. Ze bevatten niet al te veel calorieën en geven je een vol gevoel.
 • Hetzelfde kan gezegd worden van amandelen en pistachenoten.
 • Hazelnoten worden aanbevolen voor mensen die naar zoete dingen snakken.

Havermout met fruit

Havermout is een graansoort die rijk is aan vitamines en mineralen. Het voorkomt constipatie en onderhoudt de leverfunctie. Bovendien bevat het complexe koolhydraten die ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent.

 • In combinatie met rode bessen of gedroogd fruit voorziet havermout je lichaam ook van een ​​boost van vitamine C.

Pure chocolade

Chocolade is een goede keuze als het meer dan 70% cacao bevat en bij voorkeur geen toegevoegde suikers.

Pure chocolade bevat antioxidanten die hart- en vaatziekten voorkomen, het cholesterolgehalte verlagen en de bloeddruk regelen.

Avocado

Avocado is een van die kalmerende voedingsmiddelen

Avocado bevat gezonde vetten voor je lichaam. De heerlijke smaak is ideaal om boter, margarine of mayonaise te vervangen.

 • Het is een perfect ingrediënt voor salades.
 • Avocado’s zijn rijk aan vitamine E. Deze vitamine is zeer goed voor de huid.
 • Bovendien bevatten ze carotenoïden die de huid en ogen beschermen tegen zonnestralen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Canetti, L., Bachar, E. y Berry, EM (2002). Food and Emotion. Behavioural Processes. 60 (2), 157–164. https://doi.org/10.1016/S0376-6357(02)00082-7
 • Minguez JL., Abellán PG., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
 • Rastrollo MB., Wedick NM., Gonzalez MAM., Li TY., et al., Prospective study of nut consumption, long term weight change, and obesity risk in women. Am J Clin Nutr, 2009.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.