Angst verlichten en zenuwen kalmeren met 9 kruiden

Passiebloem consumeren is aanbevolen om rugpijn te verlichten. Dit kruid is ook goed voor het verlichten van hoofdpijn en menstruatiekrampen. Ginseng helpt om de yin en yang in je lichaam te balanceren.
Angst verlichten en zenuwen kalmeren met 9 kruiden
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 30 september, 2018

Je angst verlichten en zenuwen kalmeren, hoe doe je dat? In de huidige tijd is het erg makkelijk om ‘gek te worden’ van alle problemen, verplichtingen, stress, druk van het werk, concurrentie en stimuli op elk moment van de dag. 

Hoewel het misschien ideaal klinkt om naar het platteland te ontsnappen en je werk achter te laten, is dat voor het overgrote deel van de mensen niet mogelijk. Wat je wel kunt doen is profiteren van kruiden om je zenuwen te kalmeren en angsten te verlichten. Ontdek wat de beste zijn in het artikel van vandaag.

Je angst verlichten en zenuwen kalmeren met planten

Mensen voelen zich vaak angstig of nerveus om verschillende redenen. Het kan negatieve effecten op het lichaam hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je bent van baan veranderd.
  • Er is een conflict op het werk
  • Je staat op het om te trouwen.
  • Een date met iemand die je erg leuk vindt maakt je nerveus.
  • Je begint je eigen bedrijf.
  • Misschien heb je binnenkort een moeilijk examen.

In al deze gevallen (en veel andere ook) kun je profiteren van moeder natuur. Hieronder volgen een aantal kruiden die je zenuwen en angst kunnen kalmeren:

Passiebloem

De passiebloem richt zich rechtstreeks op het centrale zenuwstelsel, terwijl het ook de spieren van het lichaam ontspant. Wanneer je passiebloem consumeert, dan zal het helpen om zenuwgerelateerde pijn te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn die veroorzaakt wordt door een slechte houding.

Het is ook ideaal bij nervositeit en slapeloosheid, het kalmeert namelijk.

Dit kruid is ook aanbevolen voor hoofdpijn en menstruatiekrampen. Je kan een extract van passiebloem kopen in gezondheids- of dieetwinkels. Voeg vervolgens een paar druppels toe aan een glas water, een kopje thee of verse sinaasappelsap.

Ginseng

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt ginseng gebruikt om de yin en yang in het lichaam te herstellen. In tegenstelling tot wat men vaak gelooft, zorgt het niet voor nervositeit of opwinding, maar juist het tegenovergestelde. Daardoor kunnen personen geholpen worden die last hebben van depressie, droefheid of chronische vermoeidheid.

Tegelijkertijd heeft het een kalmerend effect op personen die gestrest of angstig zijn. Gebruik een extract van ginseng op basis van alcohol en water. Los een paar druppels op in een glas water, sap of thee.

Angst verlichten en zenuwen kalmeren met ginseng

Angst verlichten met verbena

De verbenabloem heeft meerdere eigenschappen. Naast het ontspannen van het lichaam, behandelt het ook problemen die gerelateerd zijn aan stress, zenuwen, angst en slapeloosheid.

Sommige personen kiezen ervoor om het te consumeren vanwege de eigenschappen die de spijsvertering bevorderen. Het vermindert namelijk darmgas en verlicht darmkrampen (het is antispasmodisch).

Je kan verse bloemen en bladeren gebruiken om aan je verscheidene maaltijden toe te voegen of het zelfs gebruiken als een smaakstof voor sappen en limonades.

Als je gedroogde bladeren koopt, consumeer het dan als een thee (voeg een handvol bladeren aan een kopje kokend water toe). Je kan verbena ook combineren met valeriaan, kamille of munt.

Sint-Janskruid

Je angst verlichten en zenuwen kalmeren met Sint-Janskruid is een andere optie. Deze plant biedt vele voedingsstoffen, zoals flavonoïden. Het belangrijkste bestanddeel is hypericine, dat de acties van het enzym dopamine verhindert.

Dit zorgt ervoor dat je een betere gemoedstoestand hebt. Het vermindert ook de productie van adrenaline van het lichaam. Daardoor is het een uitstekende keuze voor het bestrijden van angst, nervositeit en depressie.

Je kan Sint-Janskruid als een etherische olie kopen. Je moet de olie in ronde bewegingen op de huid masseren. Onthoud echter wel dat je het altijd moet mengen met een beetje amandel- of olijfolie.

Een alternatief is het te inhaleren door middel van aromatherapie. Hiervoor moet je een paar druppels toevoegen aan water en dit verwarmen, zodat je de dampen in kan ademen.

Sommige personen drinken Sint-Janskruidthee, waarbij ze een paar blaadjes van deze plant in een kopje water laten trekken (maar overschrijd niet het maximum van drie kopjes per dag).

Valeriaan

Valeriaan is een van de best bekende kruiden voor het behandelen van nervositeit en angst. De bloemen van deze plant worden gebruikt om stress te verminderen, omdat ze kalmerende effecten hebben.

Ze bevorderen een goede nachtrust en geven een gevoel van rust. Valeriaan wordt ook aanbevolen om menstruatiekrampen te verminderen. Bereid een thee door een handvol gedroogde valeriaanwortel per liter kokend water te gebruiken. Drink een maximum van drie kopjes per dag.

Angst verlichten en zenuwen kalmeren met valeriaan

Basilicum

Niet veel personen kennen de kalmerende eigenschappen van dit kruid, wat in veel gerechten wordt gebruikt om het bekende aroma en om smaak toe te voegen.

Het heeft ook spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Het drinken van basilicumthee is een uitstekende manier om voor een betere spijsvertering te zorgen en dan voornamelijk na een grote maaltijd tijdens de lunch of het avondeten.

Basilicum ontspant het zenuwstelsel en helpt je om beter uit te rusten. Het is ideaal voor het verlichten van de symptomen van een onrustige maag.

Citroengras

Dit is het ultieme gras dat aanbevolen wordt voor personen die last hebben van angst, nervositeit of stress. Citroengrasthee helpt je uitstekend om goed te slapen, je meer ontspannen te voelen en slapeloosheid te vermijden.

Als je de smaak niet lekker vindt, dan kan je een thee maken met een eetlepel gedroogd citroengras en nog een eetlepel van een van de volgende kruiden: kamille, valeriaanwortel of verbena.

Je angst verlichten met citroengras is dus een uitstekende optie.

Witte meidoorn

Deze plant heeft verscheidene eigenschappen, maar de vaardigheid om cardiovasculaire ziektes te bevorderen en voorkomen zorgt er zeker voor dat hij er uitspringt.

Het helpt om een hoge bloeddruk te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren, omdat het het hart harder laat pompen.

Het heeft kalmerende effecten op het sympathische zenuwstelsel en wordt gegeven aan patiënten die milde gevallen van angst of nervositeit hebben. Je kan een extract van witte meidoorn consumeren in sappen, water of thee.

Citroenbalsem

Angst verlichten en zenuwen kalmeren met citroenbalsem

Deze plant is ook wel bekend als ‘melisse’ en is rijk aan stuifmeel (het trekt bijen aan en de Griekse naam is mélissa, wat honing betekent).

Het heeft sterke ontspannende eigenschappen en wordt gebruikt om stress, angst en slapeloosheid te bestrijden. Je angst verlichten en zenuwen kalmeren kan dus heel goed met deze plant.

Het heeft ook antispasmodische effecten, dus het is aanbevolen voor personen die veel aan sport of fysieke activiteiten doen. En als dat nog niet genoeg was, kun je citroenbalsem ook gebruiken om maagkrampen te verlichten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.