10 middeltjes om darmgas onder controle te houden

Last hebben van darmgassen is weliswaar vrij normaal, toch kan het erg vervelend zijn. De gassen kunnen zich ophopen in de onderbuik, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt en bovendien vaak redelijk veel pijn oplevert.
10 middeltjes om darmgas onder controle te houden

Laatste update: 30 oktober, 2018

Last hebben van darmgassen is weliswaar vrij normaal. Toch kan het erg vervelend zijn wanneer het moeilijk is om je darmgas onder controle te houden. De gassen kunnen zich namelijk ophopen in de onderbuik, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt en bovendien vaak redelijk veel pijn oplevert.

Verschillende studies tonen aan dat een ophoping van gassen in de darmen simpelweg het gevolg is van slechte eetgewoontes, die voor een overdaad aan ongezonde lucht in het lichaam zorgen.

In dit artikel willen we daarom graag een aantal eenvoudige middelen met je delen, zodat je die vervelende momenten waarop je last hebt van overmatig gas enigszins kunt verzachten.

Naast deze middelen raden we eveneens aan dat je een uitgebalanceerd dieet aanhoudt, waarbij je op zijn minst twee liter water per dag drinkt en zorgt voor een voldoende inname van probiotica.

Probiotica helpen de darmflora namelijk gezond te houden, door een goede spijsvertering te bevorderen. Je vindt probiotica in verse groente, fruit en peulvruchten of in de vorm van supplementen.

Voornaamste oorzaken van overmatig darmgas

 • Het eten van bepaald voedsel, zoals groene bonen, broccoli, spruitjes, bloemkool, kool, frisdranken en uien
 • Lactose-intolerantie
 • Te veel eten, waardoor onverteerd eten omgezet wordt in gas
 • Het niet goed kauwen van eten: onverteerde stukjes eten doen er langer over om te fermenteren
 • Eten met de mond open, teveel kauwgom kauwen, teveel frisdrank drinken en zelfs roken!
 • Sommige soorten medicijnen: laxeermiddelen, kalmeringsmiddelen en cholesterolverlagende medicijnen
 • Angst, bezorgdheid en stress

10 middelen om darmgas onder controle te houden

1. Papaja en ananas

papaya-gezond

Eet de exotische vruchten na iedere maaltijd en maak optimaal gebruik van de enzymen die ze bevatten, die gasvorming verminderen, door een goede spijsvertering te bevorderen. Je kunt de vruchten bovendien combineren en een sapje of een heerlijke salade maken.

2. Gember

Dit middel is ideaal om darmgas onder controle te houden. Gebruik gemberwortel om gemberthee te maken of voeg kleine hoeveelheden gember toe aan je maaltijden. De gemberwortel is zeer behulpzaam bij het bevorderen van je spijsvertering en het voorkomen van vervelende extra gasvorming. Je kunt de wortelknol bovendien ook in je dieet opnemen door er voor iedere maaltijd een theelepel vol van te eten.

3. Appelazijn

Dit middel werkt zo effectief bij het bevorderen van je spijsvertering, dat zelfs dokters het aanraden. Verdun twee eetlepels appelazijn in een glas water en drink het vervolgens tijdens maaltijden of direct erna.

4. Paardenbloem

Dit kruid is overal te plukken en houdt in zijn kleine blaadjes geweldige voordelen voor je gezondheid verborgen, waaronder opluchting bij overmatig darmgas. Je kunt er een infusie van maken of het vrolijke kruid toevoegen aan je maaltijden.

5. Kaneelthee

kaneelthee

Het drinken van kruidenthee, zoals kamille-, kaneel- of kruidnagelthee, verbetert de darmfunctie en kan helpen bij het uitschakelen van de bacterie, die veroorzaakt dat voedsel bederft. Drink deze kruidenthee als je pijn of ongemak ervaart door ophoping van gas in je darmen.

6. Groene anijs

Helpt overmatig darmgas onder controle te houden en biedt verlichting als je veel lucht vasthoudt. Om dit middel te bereiden, kun je twee theelepels anijszaadjes fijnstampen en aan de kook brengen in een kopje water.

Laat het enkele minuten doorkoken. Drink een kopje van dit warme brouwsel voor je avondmaaltijd om extra gasvorming te vermijden of als je last hebt van winderigheid.

7. Warme doek

Wanneer je last begint te krijgen van een opgeblazen gevoel in de onderbuik, kun je ook gebruik maken van dit eenvoudige middel: een doek met warm water. Leg de doek op je buik, zodat de darmspieren ontspannen en darmgas vermindert.

8. Citroensap

Citroenen bevatten veel goede eigenschappen en dankzij hun natuurlijke zuren zijn ze meer dan geschikt voor het behandelen van overmatig darmgas. Meng om je lichaam te reinigen het sap van een halve citroen in een glas water en drink dit in de ochtend op een lege maag. Herhaal dit na de lunch.

9. Knoflook

Knoflook is in veel opzichten erg goed voor de gezondheid. Dat het eigenschappen bevat die de spijsvertering bevorderen en gasvorming verminderen is dan ook bekend.

Een goede manier om het middel te gebruiken, is om een teen geperste knoflook samen met wat gemalen zwarte peper en kervelzaadjes in twee koppen water te koken. Drink ’s ochtends en ’s avonds een kopje.

10. Kokoswater

kokoswater

Naast dat het verfrissend en erg lekker is, zitten in de samenstelling van kokoswater een verscheidenheid aan geheimpjes verborgen, die het middel perfect maken voor het bevorderen van de spijsvertering en het verminderen van darmgas.

Volgens voedingsdeskundigen kun je jezelf het beste in de middag op een glaasje kokoswater trakteren. Tenslotte is het vaak na een gehaaste lunch dat het altijd weer zo vervelende darmgas de kop opsteekt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vohra, A., Syal, P., & Madan, A. (2016). Probiotic yeasts in livestock sector. Animal Feed Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.05.019
 • Burisch, J., & Munkholm, P. (2013). Inflammatory bowel disease epidemiology. Current Opinion in Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e32836229fb
 • Elgadir, M. A., Salama, M., & Adam, A. (2014). Carica papaya as a source of natural medicine and its utilization on selected pharmacetical applications. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1109/ICNN.1996.549191
 • Sharma, S., Agarwal, N., & Verma, P. (2012). Miraculous Health Benefits of Prebiotics. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.