Ingegroeide teennagel behandelen met knoflook

2 september 2018
Dankzij de antiseptische eigenschappen die knoflook heeft, kan dit bolgewas helpen om de pijn en ontsteking die veroorzaakt worden door een ingegroeide teennagel te verminderen en het genezingsproces versnellen.

Wist je dat je een ingegroeide teennagel behandelen kunt met knoflook? Geperste knoflook om precies te zijn.

Een ingegroeide teennagel is een probleem waar veel mensen last van hebben. In dit artikel delen we hoe je een ingegroeide teennagel behandelen kunt met een middeltje dat de ontsteking kalmeert, desinfecteert en vermindert.

Ingegroeide teennagels ontstaan wanneer een zijde van de nagel naar binnen buigt en in het vlees van de teen begint te groeien. Dit is een van de voornaamste redenen waarom mensen naar de pedicure of soms zelfs naar een podotherapeut gaan.

Het is absoluut niet alleen een esthetisch probleem. Het is voornamelijk de heftige pijn die ingegroeide teennagels veroorzaken, die ervoor zorgt dat mensen besluiten om naar een specialist te gaan.

Waarom ontstaan ingegroeide teennagels?

De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is je nagels niet op de juiste manier knippen.

Het is de bedoeling dat je je teennagels vierkant afknipt. Het is dus belangrijk dat je de randen van de nagel nooit rond maakt tijdens het knippen. Doe je dit namelijk wel, dan kan dit ervoor zorgen dat de nagel naar binnen gaat groeien.

Een andere reden is het dragen van zeer strakke schoenen die eigenlijk niet om je voeten passen.

Ook hebben mensen met artrose vaak last van overtollige huid, waardoor het risico op ingegroeide teennagels groter wordt.

Elk type teenvervorming kan een risico zijn dat we in de gaten moeten houden en dat moeten worden bekeken door een professional.

Ingegroeide teennagel behandelen: op de juiste manier te knippen

Soorten ingegroeide teennagels

Er zijn twee soorten ingegroeide teennagels en daar moeten we rekening mee houden bij het knippen van onze nagels en het behandelen van dit probleem. Opgemerkt moet worden dat beide soorten ontsteking, pijn, infecties en scheuren in de huid van de teen veroorzaken:

 • Wanneer de hoek of rand van een nagel in de zijkant van de teen begint te groeien.
 • Wanneer de bovenkant van de nagel naar binnen buigt en in de teen begint te groeien.

Het is niet ongewoon dat deze aandoening zich meerdere keren voordoet bij dezelfde patiënt. Om deze reden is het verstandig dat je niet alleen leert hoe je een ingegroeide teennagel behandelen kunt, maar dat je daarnaast ook een pedicure of podotherapeut raadpleegt die je tips kan geven om te voorkomen dat het probleem terugkeert.

Kun je een ingegroeide teennagel behandelen met knoflook?

Knoflook is een superfood met meerdere helende eigenschappen, zowel inwendig als uitwendig. Het geeft niet alleen een heerlijke smaak aan de gerechten die we bereiden, het werkt ook als een krachtig antibioticum en een antioxidant.

Enkele van de gunstige eigenschappen van knoflook zijn:

 • Het kan worden gebruikt als fungicide en heeft antivirale en antibiotische eigenschappen.
 • Het bevat voedingsstoffen voor de huid.
 • Knoflook versterkt je immuunsysteem.
 • Het verbetert de bloedsomloop en kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen.
 • Het helpt je sneller te herstellen na verkoudheid en griep.
 • Knoflook helpt om het lichaam te zuiveren van zware metalen.
 • Het is een van de beste antioxidanten die er bestaan.

Hoe kun je een ingegroeide teennagel behandelen?

Water met zout

Deze eerste stap is vooral gunstig om de pijn te verzachten.

Het enige dat je hoeft te doen is een beetje zout water te verwarmen en hier vervolgens je voet een paar minuten in onderdompelen. Hierdoor zal de nagel zachter worden, waardoor het makkelijker wordt om bij het ingegroeide deel te komen. Op die manier kun je het gemakkelijk knippen met een klein schaartje.

In het geval dat de ingegroeide nagel erg diep zit, adviseren wij je echter om naar een specialist te gaan. In sommige gevallen waarbij de nagel erg diep is doorgedrongen, kan zelfs een kleine operatie nodig zijn. Het zou in dit geval namelijk te pijnlijk zijn om de nagel te verwijderen zonder verdoving.

Geef dit probleem de aandacht die het verdient en negeer het niet.

Ingegroeide teennagel behandelen: een voetenbad

Een middeltje van knoflook

Een van de meest gebruikte oude middeltjes om de pijn van een ingegroeide teennagel te behandelen is geperste knoflook. Dit komt omdat knoflook zeer effectieve natuurlijke antiseptische eigenschappen heeft, terwijl het tegelijkertijd pijn en ontsteking vermindert.

Ingrediënten

Voorbereiding

 • Pers de knoflook helemaal fijn.
 • Je kunt het direct gebruiken of mengen met aloëveragel om het gemakkelijker aan te brengen.
 • Je kunt de knoflook ook doormidden snijden en direct op je huid aanbrengen.

Toepassing