Wat is het beste mineraalwater dat je kunt drinken?

Om te bepalen welk soort mineraalwater we het beste kunnen drinken, moeten we rekening houden met een aantal van onze persoonlijke eigenschappen en gaan voor het water dat het best aan onze behoeften voldoet en dat uiteindelijk niet schadelijk voor ons zal zijn.
Wat is het beste mineraalwater dat je kunt drinken?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het beste water dat je kunt drinken, is water dat juist niet al te veel mineralen bevat. Volgens deskundigen moet drinkwater een laag gehalte aan mineralen en zouten bevatten. We moeten er echter rekening mee houden dat er verschillende soorten mineraalwater beschikbaar zijn.

Het menselijk lichaam bestaan voor zo’n 70% uit water. Het is dan ook logisch dat het uiterst belangrijk is om water te drinken om het lichaam gehydrateerd te houden en naar behoren te laten werken. Ernstige uitdroging kan gevolgen hebben voor zowel het lichaam als de hersenfuncties.

In dit artikel proberen we te achterhalen welk soort water je het beste kunt drinken.

Verschillen in de aanbevelingen voor onze waterconsumptie

Vrouw die een glas mineraalwater voor zichzelf inschenkt

Allereerst is het belangrijk dat vrouwen dagelijks tussen de 2 en 2,5 liter water consumeren, terwijl mannen 3 liter of meer moeten drinken. Kinderen moeten meer water consumeren naarmate ze ouder worden. Tieners zouden echter al 1,5 liter per dag moeten drinken.

Om voedingsstoffen beter te absorberen, moeten we mineraalwater op kamertemperatuur drinken. Koud water kan irriterend zijn voor de maag.

Tegelijkertijd moeten we proberen om water zo min mogelijk te vervangen door andere dranken.

Soorten mineraalwater

Een glas mineraalwater

In principe is elk water uit een flesje mineraalwater. We kunnen mineraalwater echter onderverdelen in vier soorten:

  • Natuurlijk mineraalwater. Dit type mineraalwater is afkomstig van natuurlijke bronnen die microbiologisch gezond zijn. Het ondergaat geen enkele zuiveringsbehandeling. Integendeel, het wordt gebotteld in exact dezelfde staat als het in wordt aangetroffen.
  • Bronwater. Dit soort water komt uit ondergrondse bronnen. Over het algemeen komt bronwater op natuurlijke wijze naar boven. Je kunt bronwater gelijk drinken, zonder dat het enige vorm van behandeling hoeft te ondergaan.
  • Bereid water. Dit soort water wordt onderworpen aan een soort chemische interventie om het geschikt te maken voor menselijke consumptie. Omdat het overal vandaan kan komen, moet het worden behandeld om aan de hygiëne-eisen te voldoen.
  • Koolzuurhoudend water. Dit type water bevat hoge concentraties koolstofdioxide, natuurlijk of na behandeling.

Soorten gebotteld mineraalwater

Mineraalwater in flessen

Er bestaan tegenwoordig een hele hoop verschillende merken die mineraalwater verkopen. Op elke fles staat vermeld hoeveel van elk mineraal er in het water aanwezig is.

Door te weten wat voor soort water er beschikbaar is, wordt het makkelijker om te bepalen welk water wij persoonlijk het beste kunnen drinken.

Mineraalwater met een laag mineraalgehalte

Dit soort water bevat weinig magnesium en calcium. Het is vooral aan te bevelen voor baby’s en mensen met nierproblemen. Vanwege het lage gehalte aan mineralen is het voor het lichaam gemakkelijker om zouten te verwerken.

Water met een hoog mineraalgehalte

Dit soort mineraalwater bevat juist veel magnesium en calcium. Het resultaat is water met een hoge zoutconcentratie dat niet geschikt is voor mensen met nierproblemen.

Water dat weinig natrium bevat

Dit soort water is meer aan te raden voor mensen met nierproblemen en problemen met een hoge bloeddruk. Het is ook geschikt voor mensen met hart- of vochtretentieproblemen.

Bicarbonaatwater

Dit soort mineraalwater wordt vaak aangeduid als koolzuurhoudend water en heeft een hoge bicarbonaatconcentratie. Dankzij het bruisende effect is dit soort water goed voor de spijsvertering. Bovendien kan het ook helpen om zure reflux tegen te gaan.

Water dat veel natrium bevat

In tegenstelling tot water dat weinig natrium bevat, heeft dit type water juist een hoog zoutgehalte. Het is geschikt voor professionele atleten om hun lichaam te laten herstellen na wedstrijden.

Water met sulfaat

Dit soort water wordt ook weleens putwater genoemd en bevat meer dan 200 mg sulfaat. Ondanks de onaangename geur, heeft dit soort water regeneratieve effecten, waardoor het zeer gunstig is voor de huid.

IJzerhoudend water

Zoals de naam al verklapt, bevat ijzerhoudend water grote hoeveelheden ijzer. Het is aan te bevelen voor mensen met bloedarmoede of een laag ijzergehalte.

Hard water

Hard water is water dat zeer veel calcium bevat. Het is aan te raden voor kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Het helpt het lichaam om calcium op te nemen.

Magnesiumrijk water

Dit soort mineraalwater kan heel handig zijn omdat het laxerende effecten heeft. Ook kan het stress tegengaan en helpt het om de spieren te herstellen na intensieve fysieke activiteiten.

Sommige deskundigen zijn er ook van overtuigd dat het drinken van magnesiumrijk water cholesterolverlagend is.

Waarom is het zo belangrijk om mineraalwater te drinken?

Vrouw die mineraalwater drinkt tijdens het trainen

Het menselijk lichaam heeft bepaalde hoeveelheden water nodig om correct te kunnen functioneren. Zo is het drinken van voldoende water zeer gunstig voor het hart. Bovendien helpt het hartaanvallen voorkomen door de bloedvaten gezond te houden.

Een andere belangrijke reden is dat water zuurstof naar de hersenen transporteert. Door dit te doen, helpt het de hersenen goed te werken en beter te presteren.

Bovendien verhoogt het drinken van mineraalwater je stofwisseling en houdt het je lichaam in vorm.

Tot slot moet je weten dat het drinken van mineraalwater uitdroging voorkomt, wat vaak de oorzaak is van vermoeidheid en zwakte.

Vergeet daarnaast niet dat ernstige uitdroging kan leiden tot onomkeerbare nierschade. Daardoor kan uitdroging ook de andere organen van het lichaam aantasten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.