Met gemak vaker water drinken: 7 simpele tips

Als je het saai vindt om water te drinken, kun je er een smaakje aan geven door er stukjes fruit of aromatische kruiden aan toe te voegen. Hierdoor wordt het drinken van water een stuk aangenamer. Vervolgens kun je het beetje bij beetje vervangen door gewoon water.
Met gemak vaker water drinken: 7 simpele tips
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 28 mei, 2018

Vaker water drinken gedurende de dag, hoe vaak heb je deze afspraak niet met je zelf gemaakt? Om de belofte vervolgens voor de zoveelste keer niet na te komen.

Deze eenvoudige gewoonte is een van de beste manieren om een hoop verschillende gezondheidsproblemen en ziektes te voorkomen.

Vaker water drinken hoeft echter helemaal geen moeilijke opgave te zijn. In dit artikel delen we zeven eenvoudige manieren om het met gemak elke dag voor elkaar te krijgen.

Vaker water drinken om je gezondheid te verbeteren

Als je vastbesloten bent om meer water te drinken, is het belangrijk om te weten dat deze gewoonte je gezondheid op een zeer positieve manier zal beïnvloeden:

  • Vaker water drinken verbetert de nierfunctie.
  • Verlicht pijn en ontsteking, vooral in de knieën en nek.
  • Zorgt ervoor dat huid en haar er gezonder uitzien.
  • Bestrijdt constipatie.
  • Vermindert vochtretentie en zwelling.

1. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt

Vaker water drinken door altijd een flesje water bij je te hebben

Ons eerste advies om je eraan te helpen herinneren dat je vaker water moet drinken, is om ervoor te zorgen dat je altijd een flesje water bij je hebt. Zorg ervoor dat er minstens één liter in past en dat je het flesje twee keer per dag vult.

Neem deze fles overal mee naartoe. Hierdoor kun je namelijk met gemak vaker water drinken, zonder tijd te verspillen.

Sluit je aan bij degenen die altijd een flesje water bij zich hebben!

2. Citroen en ijs

Als je het moeilijk vindt om water te drinken, omdat je eraan gewend bent om dranken zoals sap, koffie en frisdrank te drinken, moet je een soort van ‘detox’ -proces doorlopen. Op die manier kan je lichaam er aan wennen om water te drinken. Hoe meer je lichaam eraan gewend raakt, hoe meer je ervan zult genieten.

Een goede manier om met deze verandering te beginnen, is door water te drinken met citroen en ijs. Je kunt zelfs een paar druppels stevia toevoegen om het zoeter te maken, zonder ook calorieën toe te voegen.

Beetje bij beetje kun je je limonade steeds wateriger maken.

3. Drink water met een smaakje

Vaker water drinken door een smaakje aan je water te geven

Een andere optie om vaker water drinken makkerlijker te maken, is door er een smaakje aan te geven.

Om dit te doen, laat je je water een paar uur staan met wat fruit, bloemen of aromatische planten erin.

Niet alleen ziet het water er hierdoor kleurrijk en smakelijker uit, maar het krijg ook een fantastische smaak, waardoor je sneller geneigd zult zijn het vaker te drinken. De aantrekkelijke uitstraling ervan kan zelfs de mensen om je heen ervan overtuigen om het ook te proberen.

4. Stel een alarm of melding in om je eraan te herinneren

Als je het na het proberen van de bovenstaande tips nog steeds moeilijk vindt om vaker water te drinken en je er pas aan het einde van de dag aan denkt, wanneer je geen tijd meer hebt om de benodigde hoeveelheid te drinken, kun je ook eens deze praktische oplossing proberen: stel een alarm of een melding in.

Dit zal je helpen om om de zoveel tijd een paar slokjes te drinken, in plaats van in één keer zeer grote hoeveelheden tegelijk te drinken.

Je kunt er zelfs voor kiezen om een post-it op je bureau, koelkast of spiegel te plakken. Hierdoor wordt het drinken van water op een gegeven moment een gewoon onderdeel van je dagelijkse routine.

Nadat je jezelf er een poosje op deze manier aan hebt herinnerd om vaker water te drinken, zal je al deze herinneringen vanzelf niet meer nodig hebben.

5. Zorg ervoor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt

Vaker water drinken door meer aan lichaamsbeweging te doen

Eén manier om van vaker water drinken een gewoonte te maken, is door ervoor te zorgen dat je lichaam meer zweet produceert, waardoor je dorst krijgt.

De beste manier om dit te bereiken is door twee keer per week intens te trainen.

Slechts één keer trainen zal waarschijnlijk al helpen om zonder moeite een halve liter of liter meer water te drinken. Je lichaam zal hier namelijk zelf om vragen.

Wil meer weten? Lees dan: Oefeningen om je spieren te trainen

6. Drink water op geschikte momenten

Om te profiteren van de geneeskrachtige voordelen die we hierboven hebben genoemd, moet je ervoor zorgen dat je altijd water drinkt op een lege maag.

  • De beste tijd om water te drinken is ‘s ochtends net nadat je bent opgestaan, voordat je iets hebt gegeten.
  • Drink ‘s ochtends vroeg twee of drie glazen water, door er langzaam nipjes van te nemen.
  • De rest van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kun je verspreid over de dag drinken.

Als je vrij licht of slecht slaap, drink dan geen water vlak voordat je naar bed gaat.

7. Als je honger eigenlijk dorst is

Vaker water drinken door een onderscheid te maken tussen honger en dorst

Wist je dat we vaak eten, terwijl we eigenlijk geen honger hebben? Dat komt omdat we onze dorst verwarren met honger. Probeer het volgende experiment eens uit. 

Als je denkt dat je honger hebt tussen je maaltijden door, drink dan een ruime hoeveelheid water en wacht een paar minuten. Door dit te doen, zul je niet alleen meer water drinken, maar het zal je ook helpen om je gewicht onder controle te houden. Simpelweg doordat je minder vaak ongecontroleerd zal snacken.

Een half uur voor een maaltijd een glas water drinken kan je ook helpen minder te eten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.