Is water drinken op een lege maag goed voor je?

Je weet dat water erg goed voor je is, maar wist je ook dat water drinken op een lege maag extreem goed is voor je gezondheid? Lees gauw verder om de geweldige voordelen hier van te ontdekken.
Is water drinken op een lege maag goed voor je?

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Water drinken op een lege maag is diepgeworteld in de eetgewoonten van het merendeel van de Japanse mensen. Ondanks dat genen een grote invloed hebben, claimen sommige mensen dat dit hen heeft geholpen om dun, gezond en in vorm te blijven.

Een ding is zeker: water drinken terwijl je aan het vasten bent, biedt een brede variatie aan behandelingen tegen kwalen. 

Dus, wat gebeurt er nu wanneer je water drinkt op een lege maag? Laten we eens een kijkje nemen.

1. Het helpt gifstoffen uit je lichaam te verwijderen

Kind met glas water

Water stimuleert op een natuurlijke manier de darmbewegingen. Gedurende de nacht maakt je lichaam een proces van herstel door en probeert het gifstoffen kwijt te raken.

Als je water drinkt op een lege maag, ondersteun je dus je lichaam bij dit proces om de schadelijke gifstoffen kwijt te raken, zodat je fris en gezond blijft.

Een aanzienlijke hoeveelheid drinken, kan ook helpen de productie van spiercellen en nieuwe bloedcellen te verhogen. Beiden zullen je helpen om gifstoffen kwijt te raken.

2. Het verbetert je metabolisme

Metabolisme

Water drinken terwijl je aan het vasten bent, kan je metabolisme tot 24% versnellen. Als je een strikt dieet volgt, betekent dat een sneller metabolisme in je voordeel zal werken.

Je zal in staat zijn om je dieet makkelijker te volgen en je voeding sneller te verteren. Als je dit direct doet in de ochtend, zal je ook je darmen reinigen. Met deze gewoonte maak je het makkelijk voor je lichaam om alle voedingsstoffen goed te absorberen.

3. Het helpt op een gezonde manier om gewicht te verliezen

Wanneer je water drinkt op een lege maag, help je gifstoffen uit je lichaam te verwijderen en verbeter je het verteringssysteem. Dit zal je minder hongerig maken en vermindert de drang naar het snacken. 

Tegelijkertijd zal dit je helpen om te voorkomen dat je zwaarder wordt door overmatig eten.

4. Het vermindert zuur en een slechte spijsvertering

Een slechte spijsvertering komt vaak door zuren in je maag. Als je regelmatig last hebt van maagzuur, kan het drinken van water op een lege maag dit probleem verbeteren.

Wanneer je water drinkt op een lege maag, zullen de zuren die omhoog komen naar beneden worden geduwd en oplossen. Dit lost het probleem op.

Ook bereid dit je maag voor op het eten van je ontbijt.

5. Het verbetert de uitstraling en de gezondheid van je huid

Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van de ontwikkeling van rimpels en grote poriën in de huid. Het drinken van water helpt je lichaam hiertegen te beschermen.

Twee glazen water drinken op een lege maag kan de doorbloeding van de huid verbeteren en je huid stralend maken. Daarnaast helpt het je lichaam om van gifstoffen af te komen.

6. Het verhoogt de gezondheid, de glans en de zachtheid van je haar

Mooi haar

Naast dat het je huid veel goed doet, kan het ook een erg positieve invloed hebben op de groei van je haar. Het drinken van water is erg belangrijk als je gezond haar wil, zowel aan de binnen- als de buitenkant. 

De haarwortels bestaan voor ongeveer een kwart van het totaalgewicht uit water. Als je niet genoeg water drinkt, zal je haar erg dun en droog worden.

Dit houdt in dat je dagelijks grote hoeveelheden water moet drinken. Als je dit doet op een lege maag, zal je je gezondheid en haar verbeteren in een relatief korte tijd.

7. Het voorkomt nierstenen en blaasontstekingen

Het drinken van water op een lege maag is erg belangrijk wanneer het aankomt op de gezondheid van je blaas en nieren. Hierdoor kan je lichaam makkelijker zuren die nierstenen veroorzaken verwijderen.

Hoe meer water je drinkt, hoe meer je je lichaam beschermt tegen verschillende soorten infecties die ontstaan door de gifstoffen in de blaas.

8. Het versterkt je immuunsysteem

Water reinigt en herstelt de balans in je lymfesysteem. Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker.

Een sterk immuunsysteem houdt je gezond en helpt verschillende ziekten voorkomen.

Hoe moet ik water drinken op een lege maag?

  • Het enige wat je moet doen, is drie of vier glazen water drinken wanneer je opstaat. 
  • Je hoeft niet eerst te eten of je tanden te poetsen.
  • Wacht 45 minuten voordat je iets eet.
  • Probeer het water ten minste 30 minuten voor het eten te drinken en drink na het eten twee uur niets.

Ondanks dat het drinken van vier glazen water op een lege maag niet makkelijk is, kan het absoluut veel goed doen voor je lichaam.

Om te beginnen moet je starten met een hoeveelheid die je lichaam kan  tolereren. Vervolgens kan je langzamerhand de hoeveelheid verhogen tot de vier glazen. Probeer het eens! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.