7 natuurlijke vochtafdrijvers voor je dieet

Vochtafdrijvers helpen je lichaam om een teveel aan vloeistof uit te scheiden, vooral water en natrium.
7 natuurlijke vochtafdrijvers voor je dieet

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste vochtafdrijvers stimuleren je nieren om vooral natrium uit te scheiden. 

Wanneer deze middelen reageren op natrium, dwingen zij je lichaam om water te verdrijven. Wanneer je lichaam de vloeistoffen vasthoudt, is het aannemelijk dat dit komt door andere ziekten en kan je het zien als een symptoom.

Vochtophopingen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door:

Natuurlijke vochtafdrijvers voor je dieet

Hieronder vind je 7 natuurlijke vochtafdrijvers die je kan toevoegen aan je dieet om te voorkomen dat je lichaam de vloeistoffen blijft vasthouden.

1. Paardenbloem

Paardenbloemthee een van de natuurlijke vochtafdrijvers

Dit is een wilde plant die vaak voorkomt in onze tuinen en die veel mensen zien als onkruid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de eigenschappen die paardebloem bezit, het verhogen van de nieractiviteit is, waardoor de frequentie van het urineren verhoogt. 

Zowel de groene bladeren als de steel en de wortels hebben vochtafdrijvende eigenschappen. Daarnaast kan het helpen de bloedsuikerniveaus in balans te brengen. Ook bevordert het het ontgiftingsproces van de dikke darm en de lever. 

2. Hagedoorn

Dit is een familielid van de rosacea-familie en is ook, geloof het of niet, een krachtig diureticum. Het beschikt over de krachten om vochtophoping te verminderen. Dit betekent dat het je ook zou kunnen helpen de symptomen van hartfalen te verbeteren. 

Daarnaast bevat deze plant ook voedingsstoffen die de frequentie van het urineren bevorderen.

De besjes die groeien aan deze plant zijn rijk aan vitamine C, B en mineralen. Als je deze ook gebruikt als vochtafdrijver, kunnen zij helpen met:

 • De behandeling van nierproblemen
 • Het bloed krachtiger rondpompen
 • Het verminderen van koorts

3. Heermoes

Heermoes als een van de natuurlijke vochtafdrijvers

In een studie die uitgevoerd is in 2014, is gevonden dat heermoesextract dezelfde resultaten geeft als andere voorgeschreven diuretica, maar met minder bijwerkingen. Heermoes kan dus een goed alternatief zijn voor reguliere medicatie, vooral als je last hebt van onplezierige bijwerkingen.

Het effect kan zo krachtig zijn, dat het niet wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen. 

Wanneer je last hebt van urinezuur, kan dit je goed helpen. Daarnaast kan het ook mensen helpen die last hebben van jicht.

4. Jenever

De jeneverplant wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als een diureticum.

Uit een aantal onderzoeken die zijn uitgevoerd om de voordelen te achterhalen, is al gebleken dat het een geweldig effect heeft om het urinevolume bij dieren te verbeteren.

Zoals veel natuurlijke vochtafdrijvers, verlaagt het niet de kaliumniveaus, zoals veel andere medicijnen wel doen.

Het is aanbevolen om jeneverbesjes te eten wanneer je last hebt van cystes. Deze plant draagt ook bij aan de vermindering van gifstoffen.

5. Groene en zwarte thee

Groene Thee als een van de natuurlijke vochtafdrijvers

Wanneer je geniet van een lekker kopje hete thee, zorg je ervoor dat een teveel aan vloeistof uit je lichaam wordt verdreven. Dit komt omdat is bewezen dat zowel zwarte als groene thee een natuurlijke diureticum is.

Dankzij het hoge gehalte aan cafeïne kunnen ze je lichaam stimuleren om meer urine aan te maken. Daardoor wordt de hoeveelheid water in je lichaam, vooral in je bloedsomloop, verminderd. Dit verlaagt vervolgens je bloeddruk. 

6. Peterselie

Ook al wordt peterselie voornamelijk gebruikt als dressing, is het wellicht nuttiger voor degene die problemen heeft met vochtafdrijvende medicijnen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het een van de meest aanbevolen natuurlijke diuretica is om de urineproductie te verbeteren. 

Je kan er een drankje van maken om van de voordelen te profiteren:

Ingrediënten

 • 1 handvol peterselie
 • 1 glas water (200 ml)

Bereiding

 • Kook de verse peterselie ongeveer 10 minuten. Laat het afkoelen en bewaar de vloeistof daarna in de vriezer.
 • Drink elke dag gedurende een week een kopje van dit drankje om de beste resultaten te krijgen.

7. Hibiscus

Hibiscusthee als een van de natuurlijke vochtafdrijvers

De hibiscusplant, ook wel bekend als ‘de Jamaicaanse bloem’, is over het algemeen groot en kleurrijk. De bloem kan variëren in allerlei verschillende kleuren.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze plant de nierfiltratie kan verbeteren, zwelling kan verminderen en vochtophopingen tegen kan gaan.

Tips om de effectiviteit van deze natuurlijke diuretica te verhogen

Naast het gebruik van deze natuurlijke vochtafdrijvers, kan je ook je gezondheid verbeten door de inname van natrium te verminderen en meer te bewegen. Dit helpt ook om een overschot aan vocht uit te scheiden.

Het eten van meer fruit en groente helpt in het algemeen ook om vocht af te drijven.

Goede keuzes zijn onder andere:

 • Watermeloen
 • Druiven
 • Bessen
 • Selderie
 • Asperges
 • Uien
 • Knoflook
 • Pepers

Het is belangrijk dat je je huisarts bezoekt voordat je besluit om je voorgeschreven medicatie te veranderen. Een drastische verandering in je behandeling kan schadelijk zijn voor je gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.