Elke dag water drinken om je gezondheid te verbeteren

Elke dag water drinken helpt om gifstoffen te elimineren en om de nieren te reinigen en nierstenen te voorkomen. En hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, helpt het ook om vochtretentie te voorkomen.
Elke dag water drinken om je gezondheid te verbeteren
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 09 mei, 2018

Elke dag water drinken, en dan veel water, zou een van je doelen moeten zijn voor het nieuwe jaar. Hoewel iedereen deze aanbeveling wel eens heeft gehoord, negeren toch nog veel mensen de voordelen van deze goede gewoonte die je gezondheid kan verbeteren.

In dit artikel delen we welke voordelen het kan bieden om elke dag meer water te drinken. Het is een eenvoudige en voordelige manier om je gezondheid te verbeteren.

Veel water drinken…maar hoeveel is genoeg?

Met veel water drinken, wordt bedoeld dat je dagelijks minstens anderhalf liter water drinkt. Dit staat gelijk aan ongeveer zes tot acht glazen. Deze hoeveelheid is echter slechts een schatting. De hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft, wordt namelijk berekend op basis van de volgende factoren:

  • Leeftijd, geslacht en gewicht. Eén ding dat je kunt doen, is je totale gewicht delen door zeven. Het resultaat is het aantal glazen water dat je per dag moet drinken. Dit betekent dat een persoon die 70 kg weegt, 10 glazen per dag nodig heeft, oftewel twee liter.
  • Klimaat of tijd van het jaar. Als het warm weer is, moet je ongeveer twee liter water per dag drinken.
  • Lichaamsbeweging. Als je meer zweet, moet je natuurlijk meer water drinken om het water- en mineralengehalte in je lichaam in balans te houden.
  • Gezondheidsproblemen. Sommige mensen moeten bijvoorbeeld meer water drinken om nierstenen te voorkomen.
  • Voedsel. Voedsel bevat ook water. Als het gaat om hydratatie, is het eten van soep en sla niet hetzelfde als het eten van vlees en aardappelen.

Hoe kan elke dag water drinken je gezondheid verbeteren?

1. Je zult minder honger hebben

Glas water inschenken

Wist je dat je soms wanneer je denkt dat je honger hebt, eigenlijk juist dorst hebt?

Dit in gedachten houden kan je er gedurende de dag aan helpen te herinneren om voldoende water te drinken. Met name als je honger hebt tussen je maaltijden door. Dit zal je helpen om minder te snacken en ervoor zorgen dat je geen honger hoeft te lijden.

2. Je huid wordt zuiverder en je rimpels verminderen

Elke dag water drinken is de beste manier om je huid zuiver te houden en mee-eters, puistjes of acne te voorkomen. Deze gewoonte zal ook het ontstaan van rimpels voorkomen of vertragen, wat vaak gerelateerd is aan een gebrek aan hydratatie.

Water zorgt voor een gehydrateerde, stralende en stevige huid zonder de hulp van cosmetische producten.

3. Je zal meer energie hebben

Vrouw die vol energie zit

Soms heb je helemaal geen stimulerende middelen zoals koffie en thee nodig om je energieniveau te verhogen. In deze gevallen wordt je gebrek aan energie namelijk veroorzaakt door een gebrek aan vocht.

Als je meer water drinkt, zul je zien dat je gedurende de dag de energie zult hebben die je nodig hebt.

4. Voorkomt vochtretentie

Elke dag water drinken is een van de beste manieren om opgehoopt vocht uit het lichaam te drijven en vochtretentie en zwelling in lichaamsdelen als de benen, voeten en buik, tegen te gaan.

Hierdoor zal het ook je nierfunctie verbeteren en het water in je lichaam beter in balans houden.

5. Zeg maar dag tegen constipatie

Vrouw die last heeft van constipatie

Soms kan constipatie veroorzaakt worden door een gebrek aan water, dit geldt vooral voor mensen die weinig vezelrijk voedsel eten. Als dit bij jou het geval is, dan zul je merken dat naar de wc gaan zeer moeizaam kan gaan.

In deze gevallen is het van essentieel belang dat je meer water drinkt om de situatie te verhelpen.

6. Voorkomt nierstenen

Artsen adviseren mensen met een familiegeschiedenis met nierstenen of mensen die er in het verleden al eens last van hebben gehad, doorgaans om meer water te drinken.

Het is de eenvoudigste en goedkoopste manier om reeds aanwezige nierstenen te verwijderen en ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

7. Voorkomt een hoge bloeddruk

Bloeddruk opmeten

Water is gerelateerd aan de bloeddruk omdat het het natriumgehalte in het lichaam verlaagt. Op deze manier zal elke dag water drinken helpen om op natuurlijke wijze een hoge bloeddruk te voorkomen, zonder je te hoeven wenden tot medicijnen.

8. Bevordert gewichtsverlies

Zoals we hierboven al zeiden, kan de hele dag door gehydrateerd blijven je drang naar eten verkleinen en ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft.

Bovendien versnelt deze gewoonte je stofwisseling, waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt.

Tot slot verbetert het de afvoer van vloeistoffen en de vertering van vetten. Daarom is elke dag water drinken een van de beste manieren om gewicht te verliezen zonder al te veel op te offeren.

9. Helpt om gifstoffen te verwijderen

Over het algemeen kan het drinken van meer water je lichaam ook helpen om gifstoffen te verwijderen. Zodoende kun je je lichaam zuiveren van stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Water zorgt voor een natuurlijke detox die je helpt bijna alles te verdrijven wat schade of ziekte kan veroorzaken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bao Y, Tu X, Wei Q. Water for preventing urinary stones. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Feb 11;2(2):CD004292. doi: 10.1002/14651858.CD004292.pub4. PMID: 32045491; PMCID: PMC7012319.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Bernard J, Song L, Henderson B, Tasian GE. Association Between Daily Water Intake and 24-hour Urine Volume Among Adolescents With Kidney Stones. Urology. 2020 Jun;140:150-154. doi: 10.1016/j.urology.2020.01.024. Epub 2020 Jan 28. PMID: 32004558; PMCID: PMC7255954.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.