De beste voedingsmiddelen om je honger te stillen

Probeer jij gezond te eten, maar heb je er genoeg van om je altijd hongerig te voelen? Kijk dan eens naar deze heerlijke, gezonde voedingsmiddelen waardoor je je vol blijft voelen.
De beste voedingsmiddelen om je honger te stillen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

We kennen allemaal voedingsmiddelen om je honger te stillen, waardoor we ons weliswaar vol voelen, maar die niet helemaal gezond zijn. Als je ineens trek krijgt is het het beste om voedingsmiddelen te eten die je maag vullen zonder vet of suiker eraan toe te voegen. 

Lijkt dat onmogelijk? We zullen je hier vertellen wat je kunt eten om je honger te stillen, om je vol te voelen zonder je dieet op te geven.

Wat maakt voedsel vullend?

Alles wat je eet heeft op meerdere manieren invloed op je, inclusief in hoeverre het je maag vult en hoeveel zin je hebt om te eten wat er voor je staat.

Voedingsmiddelen variëren in hoe vullend ze zijn. Daarom is het eten van sla en tomaat niet hetzelfde als het eten van een bord pasta.

Wil voedsel vullend zijn, dan moet het voldoen aan het volgende:

  • Veel eiwitten bevatten.
  • Veel vezels bevatten.
  • Meer water bevatten.
  • Weinig calorieën in vergelijking met het gewicht ervan bevatten.
  • Het moet niet bewerkt voedsel zijn.

Voedingsmiddelen om je honger te stillen en die gezond zijn

Vandaag zullen we je voedsel laten zien dat niet alleen helpt je honger te stillen omdat het vullend is, maar ook gezond (of in ieder geval gezonder dan fastfood en snoep!).

Dit zijn ze:

Gekookte aardappels

Voedingsmiddelen om je honger te stillen en die gezond zijn zoals gekookte aardappels

Hoewel ze meestal in een kwaad daglicht staan in diëten om af te vallen, zijn gekookte aardappels eigenlijk een grote bron van vitamine C, kalium en koolhydraten.

Ze bevatten ook vezels en eiwitten, en niet veel vet. Dit maakt ze meer vullend.

Havermout

Het eten van havermout als ontbijt is hetzelfde als je niet hongerig voelen tot later in de ochtend of vroeg in de middag.

Deze graansoort bevat namelijk veel vezels en plantaardig eiwitten, waardoor je maag een paar uur lang gevuld blijft. Je kunt er nog meer uithalen door het met yoghurt of melk te combineren.

Appels

Appels zijn een uitstekende bron van vezels die de boodschap om door te eten in de hersenen uitschakelen, waardoor je niet blijft eten. Je kunt een appel eten voor het ontbijt, tussen ontbijt en lunch, als snack tussendoor of als toetje.

Het zal de bloedsuikerspiegel stabiliseren en je lichaam een goede hoeveelheid water geven. Op die manier voel je je langer vol en het voorkomt ook dat je vloeistof vasthoudt.

Eieren

Voedingsmiddelen om je honger te stillen en die gezond zijn zoals gekookte eieren

Voedingsmiddelen die ook een slechte reputatie hebben zijn eieren. Dat is dan vooral vanwege het cholesterolgehalte. Eieren zijn echter zeer voedzaam, met name de dooier.

De antioxidanten (onder andere luteïne en zeaxanthine) zorgen ervoor dat je je urenlang vol voelt.

Als je een gekookt ei in plaats van brood eet bij het ontbijt, krijg je minder calorieën binnen en voelt je lichaam zich langer tevreden.

Sinaasappels

Deze heerlijke citrusvruchten bieden een goede hoeveelheid vezels, waardoor de honger vermindert.

Wij raden sinaasappels aan vanwege hun hoge gehalte aan vitamine C, dat je immuunsysteem ondersteunt. Het is ook een fruitsoort die op veel verschillende manieren kan worden gebruikt, zoals in sappen, desserts en nog meer.

Walnoten

Als je ze in de goede hoeveelheid eet, is er geen reden om hun aantal calorieën te vrezen. Een handvol per dag maximaal en je zult genieten van alles wat ze te bieden hebben (inclusief het vullende gevoel dat ze je geven).

Walnoten bevatten gezonde vetten en koolhydraten die langer in je maag blijven dan andere voedingsmiddelen.

Groentesoep

Voedingsmiddelen om je honger te stillen en die gezond zijn groentesoep

Om het zowel vullend als gezond te maken, moet de groentesoep bereid worden met verse groenten. Met andere woorden: gedroogde groenten of soep in poedervorm tellen niet.

Soep bevat veel water dat je buik langer vult en je er urenlang van weerhoudt te willen eten.

Je kunt ook prachtige romige soepen maken door pompoen, wortels of erwten te gebruiken (let erop dat je magere melk of crème gebruikt om het aantal calorieën te verminderen).

Linzen

Peulvruchten in het algemeen en linzen in het bijzonder zijn perfect om de honger te stillen. Ze geven je een geweldige dosis plantaardige eiwitten en vezels.

Zo kan een kom linzen met gekookt ei en tomaten een uitstekende lunch zijn om je maag enkele uren te vullen zonder dat je de hele middag zult willen snacken.

Muntthee

De geur van muntthee is ontspannend en stilt de honger binnen enkele minuten.

Naast het gebruik van munt voor de geur, kun je het in de vroege ochtend gebruiken om er een heerlijke thee van te trekken, bijvoorbeeld wanneer je een hongeraanval krijgt en je trek krijgt in snacks.

Muntthee heeft ook andere voordelen, zoals het bevorderen van de spijsvertering en het voorkomen van krampen.

Mager vlees

Voedingsmiddelen om je honger te stillen en die gezond zijn zoals mager vlees

Het eiwitgehalte in vlees zorgt dat het op de lijst staat van voedingsmiddelen die het best vullen. Om het als een gezonde optie te beschouwen, moet het echter mager vlees zijn.

Biefstuk voor de lunch (samen met een bonensalade of gekookte aardappelen) houdt je maag gevuld tot de avond.

Volkoren pasta

In feite tellen alle onbewerkte of volkoren granen. Wat pasta betreft zul je er minder van eten en voel je je zo voller. Volkorenpasta levert je mineralen, vitaminen en antioxidanten.

Wees echter voorzichtig omdat het meer vet bevat dan witte pasta. Pas je inname daarop dus aan.

Kruiden

Kruiden zijn een gezond alternatief voor populaire dressings die ook de mogelijkheid bieden om je eetlust te bevredigen.

Een gerecht met peper, kerriekruiden, komijn of gember houdt je langer vol en verhoogt de metabolische temperatuur. Alsof dat nog niet genoeg was, zullen kruiden je eten ook heerlijk laten smaken en ruiken!

Stil je honger met deze geweldige voedingsmiddelen en je lichaam en eetlust zullen je bedanken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety – a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.