7 voordelen van walnoten die je waarschijnlijk niet kent

Als je de volledige voordelen uit walnoten wilt halen, is een handje vol elke dag voldoende. Ze bevatten misschien veel calorieën, maar ze zijn het waard.
7 voordelen van walnoten die je waarschijnlijk niet kent
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Walnoten (of okkernoten) zijn een van de meest voedzame noten en zijn erg gezond. Bovendien zijn ze rijk aan eiwitten, gezonde vetten, vezels, natuurlijke sterolen, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Dit zijn meer dan genoeg voedingsstoffen om ze een van de meest gezonde en smakelijkste noten te maken.

Vandaag willen we een kijkje nemen naar wat deze noten zo geweldig maakt.

Ze helpen kanker te voorkomen

Borstonderzoek

Walnoten kunnen helpen om prostaat- en borstkanker te voorkomen. 

In een onderzoek dat uitgevoerd is met ratten, werden vier hele walnoten gegeven gedurende 18 weken lang. De testratten hadden hierna kleinere tumoren die langzamer groeiden in vergelijking met ratten die dezelfde hoeveelheid andere voeding kregen.

Walnoten kunnen helpen bij allerlei soorten ziekten.

Lees ook dit artikel:
Cholesterolverlagende eigenschappen van amandelen

Walnoten versterken de gezondheid van het hart

Hart

Daarnaast zorgen deze lekkere noten voor de gezondheid van je hart, meer dan menig ander voedingsmiddel. 

Deze noot is rijk aan aminozuren en arginine en daarom is het een perfect ingrediënt dat een plek hoort te krijgen in het dieet van iedereen die kampt met cardiovasculaire problemen.

Ze werken ontstekingsremmend

Buikklachten

Het hoge gehalte plantaardige vetten, omega 3 en alfa-linoleenzuren in walnoten maakt ze een fenomenaal natuurlijk anti-ontstekend middel. 

Daarnaast voorkomen ze bloedproppen doordat ze de bloedcirculatie verbeteren.

Ze zijn rijk aan antioxidanten

Noten

Walnoten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten. Dankzij hun polyfenolen en lipoproteïne maakt het hen een geweldige noot.

Voeg ze zeker toe aan je dieet. Al met al zijn ze extreem voedzaam en doen ze geweldige dingen voor je lichaam.

Een geweldig voedingsmiddel voor je hersenen

Hersenen

Walnoten beschermen je zenuwen met hun vitamine E, foliumzuur, melatonine, omega 3, plantaardige vetzuur en antioxidanten.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat het eten van walnoten helpt de gevoeligheid voor oxidatieve stress te verminderen, iets dat gebeurt naar mate je ouder wordt.

Als je wilt dat je hersenen goed blijven werken gedurende een langere periode, is er niets beter dan een handvol walnoten per dag. Je zal het verschil merken en je hersenen ontvangen alle voedingsstoffen die zij nodig hebben om in perfecte gezondheid te blijven. Ook kan het een goed medicijn zijn voor de ziekte van Alzheimer.

Het is de beste vriend voor mensen met diabetes type 2

Diabetes

Het is gebleken dat het eten van deze noot het beste is wat mensen kunnen doen wanneer zij lijden aan diabetes type 2.

Het vet in walnoten is gezond en reguleert het metabolisme. De walnoot helpt de insulinelevels te verlagen naar een beter niveau wanneer deze wordt gegeten op een lege maag, zonder andere voedingsmiddelen.

Als jij dit type diabetes hebt, is het aan te raden om een handvol van deze noten toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Lees ook dit artikel:
Mythes over diabetes die je moet vergeten

Ze helpen je rusten

Slapen

Het lijkt misschien te goed om waar te zijn, maar iets zo simpel als het eten van een handvol okkernoten helpt je beter te slapen.

Walnoten bevatten melatonine, een antioxidant die je helpt om in slaap te vallen en de gehele nacht door te slapen, zonder wakker te worden. Je zal een betere nachtrust krijgen en dit zal je lichaam veel sterker en gezonder maken, omdat het de rust krijgt die het nodig heeft en verdient.

Ze geven de plantaardige vetten die je nodig hebt

Walnoten

Je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid vet nodig. Walnoten zijn rijk aan omega 6-vetzuren die veel voorkomen in vette vleessoorten. Deze voedingsstof helpt je lichaam te vernieuwen en zichzelf gezond te houden. Dus als je geen omega 6 van dierlijk vet wilt, kan je dit vervangen door walnoten.

In het algemeen zijn walnoten een geweldige voedzame voedingsbron met ontelbare voordelen voor je lichaam.

Echter is het belangrijk om te onthouden dat ze rijk zijn aan calorieën. Het is het beste om een handvol van deze noten dagelijks te eten. Deze hoeveelheid is meer dan genoeg om alle voordelen die deze noten hebben binnen te krijgen, zonder te veel calorieën te eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Lira-García, C., Bacardí-Gascón, M., & Jiménez-Cruz, A.. (2012). Efecto del consumo de nueces, semillas y aceites sobre marcadores bioquímicos y el peso corporal: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria27(4), 964-970. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5781
  • López León, R., & Ureña Solís, J. (2012). Propiedades antioxidantes de los frutos secos y la disminución del colesterol total y LDL-colesterol. Rev. costarric. salud pública21(2), 87-91.
  • Ma, Y., Njike, V. Y., Millet, J., Dutta, S., Doughty, K., Treu, J. A., & Katz, D. L. (2009). Effects of walnut consumption on endothelial function in type 2 diabetic subjects: a randomized controlled crossover trial. Diabetes care33(2), 227-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.