De cholesterolverlagende eigenschappen van amandelen

Verschillende studies hebben eigenschappen van amandelen voor het verlagen van cholesterol geanalyseerd en de resultaten lijken veelbelovend.
De cholesterolverlagende eigenschappen van amandelen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Wil je je cholesterolgehalte gezond houden? Zo ja, dan kan het eten van amandelen de juiste stap zijn. Studies hebben aangetoond dat bij een gezond dieet dat amandelen bevat de eigenschappen van amandelen het LDL-cholesterolniveaus aanzienlijk verlaagt.

Het eten van amandelen kan je ook beschermen tegen diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en zelfs gewichtstoename en obesitas. Blijf lezen om te leren over de eigenschappen van amandelen om cholesterol te verlagen.

Studies van de cholesterolverlagende eigenschappen van amandelen

Verschillende studies hebben eigenschappen van amandelen voor het verlagen van cholesterol geanalyseerd en de resultaten lijken veelbelovend. Deze studies werden uitgevoerd op een breed spectrum van individuen, waaronder mensen met:

  • Een hoog cholesterolgehalte
  • Een normaal cholesterolgehalte
  • Diabetes
  • Obesitas

Deze studies hebben in het algemeen gerapporteerd dat er tot 10% vermindering van slechte (LDL) cholesterol zichtbaar was bij de deelnemers die amandelen gebruikte, vergeleken met die die dat niet deden. Deze reductie vindt plaats zonder het goede cholesterol te riskeren, ook bekend als HDL.

Deze resultaten laten dus zien, dat het enige dat je hoeft te doen het consumeren van amandelen is, zonder enige andere wijzigingen in je dieet.

Echter, als je dierlijke vetten en veel andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol uit je dieet schrapt, zal dit zeker ook helpen LDL-cholesterol nog veel meer te verminderen.

Dus… hoeveel amandelen moet ik eten?

Om het LDL-cholesterol met 10% te verlagen moet je proberen om ongeveer 73 gram amandelen per dag te eten. Dit is ongeveer een halve kop amandelen en ongeveer 400 calorieën alleen aan amandelen.

Een studie in dosering-respons vertoonde een daling van 5% in LDL-cholesterol per 1/4 kop amandelen en een vermindering van 10% voor 1/2 kop.

Tot op deze dag zijn er geen studies gedaan met betrekking tot de gevolgen van het eten van een heel kopje amandelen per dag. Echter, omdat amandelen veel calorieën bevatten is het niet aan te raden om dit te doen.

De cholesterolverlagende eigenschappen van amandelen

cholesterol

Volgens de Mayo Clinic zijn amandelen één van de vijf beste cholesterolverlagende voedingsmiddelen.

  • Amandelen zijn rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten, die gerekend worden tot de gezondheidsbevorderende vetten.
  • Ze zijn ook rijk aan vitamine E, dat een uitstekende bron van antioxidanten is. Antioxidanten helpen bij het voorkomen van schade door vrije radicalen en het is bewezen dat ze ook helpen bij het verminderen van hart- en vaatziekten.
  • Amandelen zijn ook rijk aan magnesium, wat helpt bij de verbetering van de doorbloeding.

Misschien ook interessant om te lezen:
15 redenen om elke dag magnesium in te nemen

Overwegingen

Ondanks het feit dat de amandelen worden beschouwd als voedingsmiddelen die goede vetsoorten bevatten (meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde), zijn voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte ook hoog in calorieën en daarom kunnen deze gewichtstoename veroorzaken.

Volgens de Mayo Clinic zal het eten van amandelen met mate (1/4 of 1/2 van een kopje per dag, zoals eerder aangegeven) echt grote voordelen laten zien.

Als je al die kleine hapjes die schadelijke cholesterol bevatten, zoals friet en zoute crackers, door amandelen of ander gedroogd fruit zou vervangen, zou je een veel gezonder voedingspatroon hebben.  Wellicht ook interessant voor jou

Waarom is cholesterol een risicofactor?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Waarom is cholesterol een risicofactor?

Cholesterolis van belang om alle functies in je lijf goed te laten functioneren. Waarom wordt cholesterol dan gezien als risicofactor? Lees gauw ve...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.