7 voedingsmiddelen die je tegen diabetes beschermen

Wist jij dat koffie je zou kunnen helpen beschermen tegen diabetes? Ontdek er hier meer over.
7 voedingsmiddelen die je tegen diabetes beschermen

Laatste update: 03 november, 2018

Type II diabetes komt de laatste jaren steeds meer voor. Nog verontrustender is het feit dat in de laatste tien jaar de gemiddelde leeftijd waarbij deze ziekte naar voren komt verlaagd is van zeventig naar veertig jaar. Daarom is het erg belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je kunnen helpen beschermen tegen diabetes.

Het is belangrijk om te onthouden dat de voedingsmiddelen die we hieronder gaan opnoemen niet het gewenste effect zullen hebben als je ze niet combineert met ander gezond voedsel dat je aan je dieet toe moet voegen. Daarnaast is een gezonde levensstijl met regelmatig goede fysieke inspanning en een gezond lichaamsgewicht ook nodig.

Kurkuma tegen diabetes

Er zijn nog niet echt duidelijke resultaten die onomstotelijk laten zien dat dit helpt tegen type II diabetes. Een aantal uitgevoerde studies gaf echter zeer positieve resultaten met betrekking tot het krijgen van deze ziekte.

Eén noemenswaardig onderzoek laat informatie over een groep van 240 patiënten zien. Deze patiënten hadden een hoog risico om diabetes te krijgen. Al hadden ze niet een te hoge bloedsuikerspiegel, toch was deze aan de hoge kant.

Deze patiënten werden in twee groepen verdeeld. Eén van deze groepen kreeg kurkuma extract toegediend, een kruid dat curcumine bevat. Dit zou diabetes kunnen helpen voorkomen. De andere groep patiënten ontving alleen maar een placebo.

Aan het einde van het onderzoek lieten de onderzoekers zien dat de patiënten die behandeld waren met kurkuma de ziekte verder niet kregen. De meeste andere patiënten kregen echter wel diabetes.

Kaneel

Kaneel tegen diabetes

Kaneel heeft de geweldige eigenschap dat het het bloedsuikergehalte zou kunnen bevorderen. We bevelen aan om het te consumeren door het te gebruiken bij andere maaltijden, drankjes en versnaperingen. Het geeft er gelijk ook een lekkere smaak aan.

Kaneel toevoegen aan bijvoorbeeld gebakken appels is een geweldig dessert. Voeg het toe aan koffie of andere versnaperingen, waardoor het gezonder en lekkerder is. Probeer het zelf.

Koffie

Het is niet alleen een heerlijk drankje, maar het helpt ons ook om te ontspannen, wakker en alert te blijven. Dit kan een erg goed drankje zijn voor het voorkomen van type II diabetes.

Volgens onderzoeken uitgevoerd door de Universiteit van Californië, Los Angeles, zorgt het (normaal) consumeren van koffie er namelijk voor dat SHBG-eiwitwaarden verhogen, wat het krijgen van diabetes kan voorkomen.

Blauwe bessen en appels

Blauwe bessen en appels tegen diabetes

Verscheidene porties van dit fruit gedurende de week consumeren zou kunnen helpen tegen diabetes. Dit fruit bevat namelijk grote hoeveelheden anthocyaan. Dit zijn stoffen die volgens studies tegen diabetes zouden kunnen beschermen.

Donkere chocolade

Recente studies laten zien dat personen die regelmatig donkere chocolade consumeren een veel lagere kans hebben op type II diabetes. Het zou ook de meeste vormen van hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Noten

Noten tegen diabetes

Regelmatig noten consumeren, net als alle soorten gedroogd fruit, is erg belangrijk om het lichaam te beschermen tegen aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Je moet minimaal een handje vol noten per dag eten om te profiteren van de voordelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.