Alles wat je nog niet wist over koffie

Ondanks dat koffie gedurende de afgelopen jaren herhaaldelijk aan de schandpaal is genageld, hebben verschillende onderzoeken over koffie aangetoond dat het zeer nuttig kan zijn voor zowel je fysieke als psychische gezondheid.
Alles wat je nog niet wist over koffie

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn waarschijnlijk een paar dingen die je niet weet over koffie, ondanks het feit dat het een van de bekendste drankjes ter wereld is. Immers, een ontbijt zonder koffie zou waarschijnlijk voor veel mensen niet hetzelfde zijn. Dit is niet alleen vanwege de heerlijke smaak; het is ook vanwege zijn specifieke kenmerken.

In dit artikel bekijken we enkele interessante feiten over koffie die je waarschijnlijk nog niet kende.

Een stukje geschiedenis over koffie

Koffie is gehuld in mysterie. Immers, het ontstaan van deze drank is nog steeds een mysterie. Echter, historici hebben deze heerlijke drank weten te traceren rond de 13de eeuw. Toen ontdekten de voorouders van het Oromo-volk in Ethiopië de stimulerende effecten van de zaden van de koffieplant.

Een andere mogelijkheid dateert echter van 1671. Rond die tijd beweerde een herder dat zijn kudde de eigenschappen van koffie had ervaren. 

Verspreiding over andere landen

Jaren later werden de zaden verspreid naar andere landen. In Arabië werden de koffiebonen voor het eerst geroosterd en geplet.

In de 15de eeuw, werd het woord ‘koffie’ voor de eerste keer gebruikt. Dit is een afgeleide van de Arabische term qahhwat al-bun or. Dit is te vertalen als ‘wijn van het zaad’. Uiteindelijk verspreidde het gebruik van koffie maken en drinken zich naar continenten zoals Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

De populariteit van koffie

Kopje met koffiebonen

Naast de smaak en het aroma, biedt koffie een eindeloze lijst met redenen om te drinken. Deze maken het namelijk onweerstaanbaar! Daarom is het nu een van de populairste dranken ter wereld.

Een van de belangrijkste eigenschappen zijn de antioxiderende vermogens.

Enkele van de voordelen die het ons lichaam biedt, zijn:

Alles over koffie wat je nog niet wist

Vandaag geven we je een lijst met de voordelen van een van de populairste drankjes ter wereld.

Het verscherpt je geest

Over koffie wordt gezegd dat het je mentale voordelen biedt

Je geest moet goed worden verzorgd om hem in een optimale staat te houden. Een kopje van deze drank kan hierbij een grote hulp zijn dankzij het gehalte aan:

Deze drie mineralen zijn essentieel voor hersenfuncties.

Het bestrijdt depressie

Veel mensen beweren dat ze zich beter voelen als ze een kop koffie drinken. De waarheid is dat dit geen loze aannames zijn.

Dankzij de stimulerende eigenschappen bevordert koffie de productie van dopamine en endorfinesDeze hormonen zijn verantwoordelijk voor het geven van een geluksgevoel in je hele lichaam. Nu je dit over deze drank weet, is het gemakkelijker om depressies te behandelen.

Kop koffie

Het vertraagt ​​veroudering

Over koffie wordt gezegd dat het veroudering vertraagt

Een van de belangrijkste eigenschappen van koffie zijn de antioxidanten. Deze werken in de cellen over je hele lichaam, vooral in de huid.

Allereerst voorkomen ze vroegtijdige veroudering. Tegelijkertijd worden sommige interne organen ook versterkt door deze eigenschap.

Het is van invloed op het voorkomen van kanker

Kanker wordt veroorzaakt door de deling van ongezonde cellen in je lichaam. Deze groeien zonder enige schijnbare controle.

In het geval van bepaalde soorten, zoals colorectale kanker, is aangetoond dat je baat kunt hebben bij het drinken van koffie. De afscheiding van galzuren is een van de sleutelfactoren in het ontstaan ​​van kanker in deze delen van het lichaam. Verbazingwekkend genoeg helpt koffie onder andere om deze componenten te blokkeren.

Een mythe over kanker

Vrouw met kop koffie en boeken

In de loop van de geschiedenis na de ontdekking van koffie heeft het vele analytische tests en onderzoeken ondergaan. Dit geldt met name voor de afgelopen decennia. Over het algemeen zijn de resultaten uiteenlopend. Ter illustratie, zelfs nu nog veranderen de inzichten over deze drank.

Een tijd lang werd dit fantastische drankje een mythe genoemd. Men zei over koffie het in het algemeen giftig was voor je lichaam.

Is koffie ook giftig?

Sterker nog, men zei zelfs dat het eveneens de dood kon veroorzaken. Echter, de vooruitgang in onderzoeken over koffie heeft het mogelijk gemaakt om deze mythe te ontkrachten.

In werkelijkheid bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie dat ongeveer drie kopjes koffie per dag je levenskwaliteit verbeteren. Bovendien verminderen ze zelfs de kans op vroegtijdig overlijden. De eerste gegevens ten gunste van deze drank kwamen tot stand in een onderzoek dat meer dan 16 jaar geleden plaatsvond. Dit onderzoek vond plaats in tien verschillende landen op het Europese continent.

Geniet dus gerust van de vele voordelen

Over het algemeen is het de bedoeling om meer inzicht te krijgen in koffie en zijn derivaten. Ondertussen kunnen we genieten van de vele voordelen! Welke dingen over onze favoriete drank wist jij nog niet?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.