Veroudering bestrijden met 7 voedingsmiddelen

Veroudering bestrijden is mogelijk door de inname van de voedingsmiddelen in dit artikel te vergroten. Voeg ze toe aan een uitgebalanceerd voedingspatroon en ontdekt de voordelen die ze hebben voor je welbevinden.
Veroudering bestrijden met 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veroudering is een biologisch proces. Iedereen krijgt daar in zijn leven dan ook mee te maken. Er is een grote variatie in behandelingen en technieken die zowel de innerlijke als uiterlijke symptomen van veroudering te bestrijden, maar het blijft een feit dat veroudering onvermijdelijk is.

Iedereen begint op een andere leeftijd tekenen van veroudering te vertonen. En dat verloopt ook niet bij iedereen op dezelfde manier. Over het algemeen begint dit proces na het 45e levensjaar, maar in sommige gevallen begint het verouderingsproces al vele jaren voor die tijd.

Dit komt door bepaalde externe factoren die het verschijnen van tekenen van veroudering toe laten nemen.

Continue blootstelling aan gifstoffen, een slecht voedingspatroon en UV-stralen zijn een klein deel van de factoren die verantwoordelijk zijn voor de fysieke verschijning van veroudering.

De rimpels zijn ook niet het grootste probleem. Dat is namelijk het verlies van kwaliteit van leven dat kan optreden als je bepaalde aandoeningen ontwikkelt.

Gelukkig kun je deze effecten terugdraaien om de consequenties te vermijden. Daarvoor moet je wel je voedingspatroon aanpassen en bepaalde voedzame producten aan je eetpatroon toevoegen. Weet jij welke voedingsmiddelen dit zijn?

Veroudering bestrijden met 7 voedingsmiddelen

1. Wortelen

Wortelen in een schaaltje

Wortelen zijn een product dat rijk is aan antioxidante bestanddelen. Een van deze bestanddelen is bètacaroteen. Dit beschermt niet alleen je visuele gezondheid. Het beschermt ook tegen de negatieve effecten van vrije radicalen en de zon.

Deze bestanddelen geven je samen met de mineralen en het vocht uit de wortelen bescherming. Gezamenlijk vormen deze stoffen dan een barrière tegen cellulaire oxidatie.

Daardoor kun je veroudering bestrijden en ook de chronische aandoeningen die hiermee in verband worden gebracht voorkomen.

Je kunt wortelen het beste rauw eten, bijvoorbeeld in een salade of in een natuurlijk sapje.

2. Avocado’s

Velen beschouwen dit als de ‘vrucht der jeugd’. Avocado’s zijn een van de beste voedingsmiddelen om veroudering en de hieraan gerelateerde aandoeningen en symptomen te bestrijden.

Ze bevatten ook enkelvoudig verzadigde vetten en essentiële aminozuren. Nadat deze door het lichaam opgenomen zijn, stimuleren deze voedingsstoffen de regeneratie van de cellen. Dit geeft je een gezond en jonger lichaam.

Tegelijkertijd brengen deze stoffen de onbalans van de ontstekingsprocessen van je lichaam weer in balans. Dit vermindert je risico op gewrichtsproblemen en cardiovasculaire aandoeningen. 

En alsof dit alles nog niet genoeg is, bevatten avocado’s een flinke hoeveelheid vitamine E. dit is een antioxidant die de effecten van schade aan je huidcellen terugdraait.

3. Pure chocolade

Pure chocolade

We hebben goed nieuws voor mensen die dol zijn op chocolade. Pure chocolade of chocolade met meer dan 60 procent cacao is een gezond product. Het bevat verschillende antioxidanten en gezonde vetten die veroudering van de cellen bestrijden.

De voedingsstoffen geven je lichaam niet alleen energie. Ze bevorderen ook regeneratie. Daardoor kan chocolade je helpen om chronische ontstekingsprocessen te voorkomen.

Bovendien geven de gezonde bestanddelen je ook nog interessante voordelen voor je geestelijke gezondheid. In één moeite door geeft chocola je een beter humeur en het verbetert het vermogen om je te concentreren.

4. Meloenen

Meloenen zijn geschikt voor alle soorten diëten. Dit komt omdat ze maar weinig calorieën bevatten. Daarnaast zijn ze rijk aan water en antioxidanten.

Dit geeft ze vochtafdrijvende, reinigende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze helpen je lichaam vochtretentie en gifstoffen te bestrijden.

Door regelmatig meloen te eten, ondersteun je het lichaam bij het cellulaire regeneratieve proces. Het voorkomt ook de effecten van voortijdige veroudering, zowel aan de binnenzijde van het lichaam als de buitenzijde.

5. Groentes en bladgroentes

Groene bladgroentes

Alle soorten groentes en bladgroentes zijn goede producten om je lichaam in het algemeen te beschermen.

Een aantal van hun karakteristieken zijn een grote hoeveelheid vezels, antioxidanten en eiwitten van een hoge kwaliteit. Ze ondersteunen daarmee de normale celactiviteit en je immuunsysteem.

De bètacaroteen die ze bevatten beschermt je huid en je ogen. Dit komt doordat het de afbraak die veroorzaakt wordt door zonnestralen en vervuiling vermindert.

Daarnaast verlagen de vitamines en mineralen je cholesterol en je bloeddruk. Dit zijn twee aandoeningen die je risico op het krijgen van een hartaandoening verhogen.

6. Bessen

Bessen bevatten veel vitamine C. Dit is een antioxidatieve voedingsstof die de cellulaire activiteit verbetert. Ook verhoogt het de productie van collageen en elastine.

Het eten van bessen verbetert bovendien je bloeddoorstroming. Het resultaat hiervan is dat je cellen beter van zuurstof worden voorzien. Dat voorkomt onder andere het verschijnen van tekenen van veroudering.

De grote hoeveelheid aan vitamines, vezels en essentiële mineralen ondersteunen de belangrijke systeem functies van het lichaam. Dit moedigt de verwijdering van gifstoffen aan.

7. Noten

Gemengde noten

Tot slot zijn noten voedingsmiddelen met vele goede eigenschappen. De veroudering van de interne organen en je huid bestrijden,  is hun belangrijkste eigenschap. Dit is mogelijk omdat ze collageen en andere aminozuren bevatten, die de celvernieuwing ondersteunen.

Walnoten en amandelen bijvoorbeeld bevatten omega 3-vetzuren en vitamine E. Deze nutriënten zijn welbekend vanwege hun rol bij de bescherming tegen ontstekingen en gifstoffen.

Verhoog de inname van de hoeveelheid van de voedingsmiddelen die in dit artikel worden genoemd. Voeg ze toe aan een goed samengesteld voedingspatroon. Je zult dan merken wat ze doen op het gebied van veroudering bestrijden en je algemene gevoel van welbevinden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Evans JR., Lawrenson JG., Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45 (5): 1105-1115.
  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.