Vijf verrassende oorzaken van ontstekingen

Of het nu gaat om een acute of een chronische ontsteking, om ontstekingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze niet overgaan in een ernstiger probleem, is het belangrijk om goed te begrijpen wat de oorzaak ervan is.
Vijf verrassende oorzaken van ontstekingen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veroorzaakt een muggenbeet of een andere insectenbeet bij jou doorgaans zwelling, roodheid of jeuk? Niets aan de hand. Dit is een natuurlijke reactie op irriterende invloeden of letsels. In dit geval is het de manier waarop het lichaam reageert op infecties, die soms oorzaken van ontstekingen kunnen zijn.

Er bestaan echter ook vormen van ontsteking die iets langer aanhouden. Zo kunnen ontstekingen soms weken tot wel maanden aan blijven houden. Dit soort ontstekingen worden ook wel chronische ontstekingen genoemd. In dit artikel delen we wat de symptomen zijn van een chronische ontsteking.

Wanneer een ontsteking niet vanzelf overgaat, dan is het gevaar groter. Ziektes die chronische ontstekingen kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • diabetes
 • hartziekten
 • artritis
 • ziekte van Alzheimer

Laten we even kijken naar enkele veelvoorkomende oorzaken van ontstekingen en de manieren waarop je ontstekingen kunt verhelpen.

Vijf verrassende oorzaken van ontstekingen

1. Je hebt last van overgewicht

Wanneer je eigenlijk een paar pondjes te veel met je meedraagt, kan dit een ontstekingsreactie opwekken in de vetcellen in je lichaam.

Naarmate we ouder worden, kan vetweefsel bepaalde cellen in het lichaam aantasten. Dit gebeurt op het moment dat er een ontsteking ontstaat.

Obesitas kan er bij jonge mensen voor zorgen dat vetcellen ontstoken raken. In dit geval zal het immuunsysteem zichzelf gaan verdedigen, maar doordat er geen sprake is van een actief doelwit, valt het immuunsysteem simpelweg het lichaam zelf aan.

2. Je baas is veel te streng en je leven is één en al chaos

Overwerkte vrouw leunt op bureau

Een van de meest voorkomende oorzaken van ontstekingen is stress, of het nu gaat om acute stress of chronische stress.

 • Acute stress doet zich voor wanneer je last hebt van ernstige zorgen of angsten die te maken hebben met een situatie of probleem in je huidige leven. Het verdwijnt als de situatie of het probleem is opgelost.
 • Chronische stress doet zich voor wanneer je bijvoorbeeld vast zit in een ongelukkig huwelijk of te veel te verduren hebt op je werk.

Beide vormen van stress kunnen ontstekingen veroorzaken. Cortisol speelt namelijk een belangrijk rol in de manier waarop je lichaam omgaat met ontstekingen. Het probleem is dat chronische stress het effect van dit hormoon kan beïnvloeden.

Volgens een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Rockefeller University kan dit ervoor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om ontstekingen onder controle te houden.

Dit onderzoek stelt ook dat chronische stress ervoor kan zorgen dat het lichaam meer witte bloedcellen aanmaakt, waardoor de kans op ziektes die te maken hebben met ontstekingen groter wordt.

3. Je hebt last van bepaalde darmbacteriën

Niet alle soorten bacteriën zijn schadelijk. Sommige bacteriën kunnen ontstekingen genezen, terwijl andere soorten juist de oorzaak van ontstekingen zijn.

70% van je immuunsysteemcellen bevindt zich echter in je darmen. Dit betekent dat darmbacteriën je immuunsysteem op verscheidene manieren kunnen aantasten, waardoor ze ook ontstekingen kunnen veroorzaken.

De wetenschappers die dit onderwerp onderzoeken, begrijpen niet goed wat de aard van deze interactie is. Daarom onderzoeken ze op het moment ook hoe bepaalde veranderingen in je omgeving en eetgewoontes de situatie mogelijk kunnen beïnvloeden.

Onderzoek toont echter aan dat bepaalde microben die aanwezig zijn in de darmen in verband kunnen worden gebracht met de ontwikkeling van reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn.

Ontstekingen die worden veroorzaakt door microben in de darmen kunnen ook het ontstaan van andere ziektes, zoals bijvoorbeeld HIV, vergemakkelijken of de ziektes verergeren.

4. Je drinkt te veel

Glazen en flessen alcohol

Fysiologisch gezien wordt alcohol gewoon door het lichaam afgebroken. Deze reactie zorgt er echter voor dat er giftige bijproducten worden aangemaakt die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Je weet al dat de lever het belangrijkste orgaan is dat ervoor moet zorgen dat alcohol afgebroken en verwerkt wordt. Dit betekent dat je lever als eerste last krijgt van ontstekingen wanneer je te veel alcohol drinkt. Door alcoholische dranken te vermijden, geef je je lever de kans om zichzelf te zuiveren.

Wanneer je te veel alcohol drinkt, kan dit er ook voor zorgen dat je lever te veel vet opslaat, waardoor je last kunt krijgen van cirrose of hepatitis.

5. Het slikken van de pil

Strips met de anticonceptiepil

In de vruchtbare jaren van hun leven kiezen de meeste vrouwen ervoor om anticonceptie te gebruiken. Eén van de anticonceptiemethoden waar ze in dit geval voor kunnen kiezen, is de pil. Hierdoor wordt ongewenste zwangerschap vermeden, maar het gebruik van de pil kan ook ontstekingen veroorzaken.

Vrouwen die de pil slikken, hebben over het algemeen meer kans op ontstekingen dan vrouwen die dit niet doen. In 2014 publiceerde het blad PloS One een onderzoek met betrekking tot dit onderwerp. Dit onderzoek toont aan dat vrouwen die de pil niet slikken minimale kans hebben op ontstekingen.

Dit betekent natuurlijk niet dat deze vrouwen niet op hun gezondheid hoeven te letten of helemaal geen anticonceptie zouden moeten gebruiken. Als je een ongewenste zwangerschap wilt vermijden, op welke leeftijd dan ook, raadpleeg dan je gynaecoloog om erachter te komen wat je mogelijkheden zijn.

Een gynaecoloog kan je vertellen of er sprake is van bepaalde risicofactoren of dat het beter zou zijn om een andere vorm van anticonceptie te gebruiken.

Negeer het belang van de oorzaken van ontstekingen en de gevolgen hiervan niet

Chronische ontstekingen kunnen weken tot wel maanden aanhouden en zich in elk deel van het lichaam voordoen.

Het is belangrijk om goed te letten op wat er in je lichaam gebeurt als je:

 • last hebt van overgewicht
 • rookt
 • alcohol drinkt
 • de pil slikt

Vergeet niet dat het belangrijk is om voldoende aan lichaamsbeweging te doen, op je gewicht te letten en een gezond dieet aan te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Izaola, O., de Luis, D., Sajoux, I., Domingo, J. C., & Vidal, M. (2015). Inflamación y obesidad (Lipoinflamación). Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.31.6.8829
 • Villalba, E. (2014). Inflamación I. Revista de Actualización Clínica.
 • Blancas-Flores, G., Almanza-Pérez, J. C., López-Roa, R. I., Alarcón-Aguilar, F. J., García-Macedo, R., & Cruz, M. (2010). La obesidad como un proceso inflamatorio. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 67(2), 88-97.
 • Estruch, R. (2002). Efectos del alcohol en la fisiología humana. Adicciones, 14(5).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.