Mythes over diabetes die je moet vergeten

Hoewel diabetes een chronische ziekte is die 8,5 procent van de volwassen bevolking treft, zijn er nog steeds mythes over deze aandoening.
Mythes over diabetes die je moet vergeten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als iemand de diagnose diabetes krijgt, is het moeilijk voor hem/haar om de offers die hij/zij moet brengen te accepteren. Geen brood meer en geen voedingsmiddelen die granen bevatten. Bovendien moeten deze mensen dingen opofferen die voorkomen in de duizenden mythes over diabetes die je vast al wel eens hebt gehoord.

Hierdoor raken ze gefrustreerd, omdat ze alles wat ze in hun mond stoppen moeten afwegen.

Vijf minuten nadat ze de diagnose hebben gekregen, zijn ze al bezig met nadenken over hoe moeilijk het zal zijn om te leven met een aandoening die zo veel zorg voor hun lichamelijke gezondheid vereist. Mensen die geen diabetes hebben moeten echter ook goed letten op wat ze eten, zodat ze geen andere aandoeningen ontwikkelen.

Hoewel diabetes een chronische ziekte is die 8,5 procent van de volwassen bevolking treft, zijn er nog steeds mythes over diabetes die je moet vergeten. We beschrijven ze in dit artikel.

Mythes over diabetes die je moet vergeten

Diabetes type 1 en 2 zijn hetzelfde

Insulinemeter

Deze mythe over diabetes zorgt ervoor dat veel mensen de behandeling van beide soorten aandoeningen verwarren, wat kan leiden tot ernstige medische problemen.

Stel dat je bent gediagnosticeerd met type 2 diabetes, maar je familie koopt geneesmiddelen voor type 1 diabetes. Je familie had ongetwijfeld goede bedoelingen, maar in plaats van je te helpen je aandoening te verbeteren, wordt deze juist slechter.

Het is belangrijk te weten wat elk type diabetes is, om de problemen met deze eerste mythe te vermijden en ook om een duidelijker beeld te krijgen van de verschillen tussen de twee typen.

Wanneer een persoon wordt gediagnosticeerd met type 1 diabetes, betekent dit dat zijn/haar lichaam geen insuline produceert.

Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier en dat iedereen nodig heeft. Bovendien geeft insuline de cellen in ons lichaam energie in de vorm van glucose. Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam foutief de cellen die insuline produceren aanvalt.

Daarentegen ontstaat type 2 diabetes wanneer het lichaam wel insuline produceert, maar het niet efficiënt gebruikt. Wanneer iemand dit type diabetes heeft, betekent het dat zijn/haar lichaam lijdt aan insulineresistentie.

Als je lijdt aan deze vorm van diabetes, dan is het mogelijk dat je een beetje extra insuline nodig hebt om je beter te voelen.

Mensen met diabetes moeten insuline gebruiken

Van alle mythes over diabetes in dit artikel, is dit degene die verband houdt met de mythe hierboven. Veel mensen denken dat alle mensen die lijden aan diabetes zichzelf moeten injecteren met insuline. De waarheid is dat dit alleen het geval is bij patiënten met type 1 diabetes. Slechts 30% van de mensen met diabetes type 2 gebruikt insuline.

Dit komt omdat type 2 diabetes ook kan worden gereguleerd door orale geneesmiddelen die werken om de hoeveelheid suiker in het bloed te verlagen. Ook bevorderen ze de verhoging van insuline in het lichaam.

Beide typen diabetes kunnen worden gecontroleerd door het volgen van een routine en door het volgen van een gezond dieet dat helpt om een te hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen. Ze kunnen zelfs onze bloeddruk in evenwicht houden.

In het geval van type 2 diabetes kun je je gebruik van medicatie verminderen als je in goede gezondheid verkeert. Zoals we hierboven vermeldden, moeten mensen met type 1 diabetes altijd insuline gebruiken en moeten ze de bovenstaande aanbevelingen volgen.

Als je diabetes hebt, kun je geen koolhydraten eten

Koolhydraten

Natuurlijk kun je koolhydraten eten! Als je diabetes hebt, dan zul je uiteraard wel kleine hoeveelheden koolhydraten moeten eten, maar dit betekent niet dat je ze volledig moet vermijden.

Om de derde van de mythes over diabetes te weerleggen, moet je een voedingsdeskundige bezoeken, zodat hij/zij de hoeveelheid koolhydraten die je kunt eten kan aangeven.

Een verlangen is niet slecht, maar je moet voor je gezondheid zorgen om jezelf van tijd tot tijd een traktatie te kunnen geven. Als tussendoortjes veranderen in een dagelijkse gewoonte dan is dit echter slecht voor je gezondheid en misschien zelfs voor je eigen leven.

Je kunt de volgende koolhydraten beter uit je dieet bannen, omdat ze synthetisch zijn en een lage voedingswaarde hebben:

Er zijn koolhydraten die rijk zijn aan vezels, zoals:

  • Linzen
  • Bonen
  • Pompoen
  • Aardappelen

Deze vertragen de spijsvertering en helpen om een relatief stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.

Het eten van te veel suiker veroorzaakt diabetes

Dit is de meest voorkomende mythe over diabetes. In feite hebben veel studies aangetoond dat het eten van te veel suiker niet leidt tot deze aandoening. In plaats daarvan is diabetes een reactie op een gecompliceerde relatie tussen koolhydraten en suikers.

Je zou ook kunnen lijden aan diabetes als er een geschiedenis van is in je familie, vanwege je gewicht of als gevolg van de manier waarop ons lichaam zich aanpast aan de eerder genoemde factoren.

Bovendien moet je niet vergeten dat niet alle suikers gelijk zijn. De fructose in fruit veroorzaakt minder schade voor je gezondheid dan de suiker die je in snoep vindt.

Diabetes is geen ernstige aandoening

Zweren

Nog een van de mythes over diabetes is dat het geen ernstige ziekte is. Deze ziekte is zeer ernstig. Het feit dat diabetes je niet kan doden, betekent niet dat het geen complicaties veroorzaakt. Als je niet de juiste maatregelen treft om het probleem te controleren, loop je het risico op de volgende problemen:

  • Het ontwikkelen van hartproblemen.
  • Het ontwikkelen van een hersenbloeding.
  • De amputatie van een lichaamsdeel.
  • Blind worden.
  • Het ontwikkelen van een nierziekte.

Het is jammer dat veel mensen die diabetes hebben stoppen met zorgen voor zichzelf, omdat ze denken dat hun ziekte ze niet kan doden. Hoewel dit waar is, moeten ze niet vergeten dat de complicaties die deze aandoening kan veroorzaken zeer ernstig kunnen zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.