De waarheid over frisdrank

5 december 2018
Frisdranken bevatten stoffen die verslavend zijn, waardoor je de dranken steeds meer wilt drinken.

Frisdrank (koolzuurhoudende dranken) is over de hele wereld zeer populair. In sommige delen van de wereld, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, is frisdrank zelfs goedkoper dan water!

De meerderheid van de consumenten weet echter niet welke bestanddelen deze frisdranken eigenlijk bevatten. In dit artikel kun je er daarom achter komen waar de frisdrank die je zo graag drinkt uit bestaat.

Waarschuwing: na het lezen van dit artikel wil je misschien helemaal geen frisdrank meer drinken.

Hoe wordt frisdrank gemaakt?

Frisdrank wordt gemaakt door middel van verschillende chemische processen. Er wordt hierbij geen enkel natuurlijk bestanddeel gebruikt. Ze bevatten geraffineerde suiker, smaakstoffen, kunstmatige kleurstoffen (frisdrank bestaat voor 90% uit deze drie bestanddelen) en daarnaast ook karamel, cafeïne, additieven en conserveringsmiddelen afgeleid van teer (jazeker, dat lees je goed).

De samenstelling van bijvoorbeeld cola wordt gemaakt met zuren, voornamelijk koolzuur en erythorbate. De namen klinken al net zo afschuwelijk als de stoffen werkelijk zijn. Dit is wat je in je lichaam stopt en misschien wel geeft aan je gezin!

Sommige, niet veelvoorkomende manieren waarop cola wordt gebruikt kunnen je misschien doen realiseren hoe schadelijk deze drank eigenlijk is voor je gezondheid. Enkele toepassingsmogelijkheden zijn:

De badkamer schoonmaken

Cola kan worden gebruikt om aanslag en aangekoekte viezigheid aan de zijkant van je toilet te verwijderen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een beetje cola in de toiletpot gieten en dit een paar seconden zijn werk laten doen. Schrob de pot vervolgens glanzend schoon met een borstel.

Corrosie verwijderen

Monteurs gebruiken cola om corrosie te verwijderen van accu’s. Smeer de accu in met wat cola en laat het dertig minuten zitten.

Roest verwijderen

Roest Verwijderen met Cola

De zuren die cola bevat, zijn uitstekende oplosmiddelen. Probeer maar eens wat cola te gebruiken voor een verroeste fiets of spijker.

Leestip:
Drie geweldige manieren om roest van je kook- en keukengerei af te krijgen

Olievlekken verwijderen

Ook dit is een van de dingen waar monteurs frisdrank voor gebruiken. Als je kleding vies is geworden van motorolie, doe het dan eens in een bak en giet er een paar liter frisdrank overheen. Laat je kleding hier een paar uur in weken en spoel het dan om met water.

Je kleding zal weer net als nieuw zijn!

Glas schoonmaken

Of het nu de ruiten van je auto zijn of de ramen in je huis, doe een beetje cola op je handpalm en veeg dit uit over het glas. Veeg het glas dan schoon met een schone, vochtige doek.

Wat bevat frisdrank nog meer?

Jazeker, er zijn nog meer verborgen verrassingen en geheimen om te onthullen. Ben je er klaar voor? Je zal vast en zeker verrast zijn! Fosforzuur, bijvoorbeeld. Dit is een zeer bijtend middel dat eerst de tanden aanvalt voor het je lichaam in glijdt.

Eenmaal in je lichaam gaat het lekker zijn gang met je maag en lever. Fosforzuur is de boosdoener voor vele problemen en aandoeningen van de spijsvertering, lever en darmen. Een stille vijand, waarvan velen zich niet eens realiseren hoe gevaarlijk het eigenlijk is.

Meerdere studies tonen aan dat dit zuur kankerverwekkend is en afgeleid wordt van petroleum. Wanneer je fosforzuur combineert met grote hoeveelheden suiker en cafeïne kan het problemen veroorzaken als:

 • Verslaving: Je hebt altijd de behoefte om steeds maar meer en meer te drinken.
 • Veranderingen in het zenuwstelsel: Mensen die geregeld frisdrank drinken zijn prikkelbaarder dan anderen.
 • Hormonale onevenwichtigheden, bijvoorbeeld een aanval op het endocriene systeem.
 • Schadelijk voor de tanden: Frisdrank verkleurt de tanden, veroorzaakt gaatjes en zorgt ervoor dat de tanden gaan rotten.
 • Maakt de botten zwakker: Frisdrank berooft het lichaam van calcium.
 • Gewichtstoename: De grote hoeveelheid suiker die deze dranken bevatten (zelfs de light-versies) zorgt ervoor dat je behoefte hebt om meer te eten.
 • Verzwakt het immuunsysteem: Door een zwak immuunsysteem ben je sneller vatbaar voor ziektes. Virussen en bacteriën zijn vaak de oorzaak van die ziektes.
 • Allergieën nemen toe.
 • Lagere gehaltes mineralen in het lichaam.
 • Zorgt ervoor dat voedsel gaat fermenteren in de maag: Het drinken van frisdrank bij de maaltijd heeft een negatieve invloed op het spijsverteringsproces.
 • Verhoogde productie van azijnzuur en alcohol: Dit zorgt ervoor dat de lever harder moet werken, alsof je een alcoholische drank geconsumeerd hebt, en veroorzaakt zo veel schade.
 • Vernietigt en veroudert lichaamscellen.
Frisdranken

Waarom drinken we frisdrank als het zo slecht is voor onze gezondheid?

Ten eerste omdat we niet beter weten. Hetzelfde geldt voor het voedsel dat we elke dag eten, of we dit nu ergens onderweg kopen of de half-bereidde producten die we thuis gebruiken nemen.

Als men zich werkelijk bewust zou zijn van de negatieve gevolgen die frisdrank heeft voor de gezondheid, zou niemand de dranken meer kopen en zou wellicht zelfs de hele productie van deze dranken stoppen.

De eerste stap in deze richting is om er zelf voor te kiezen deze schadelijke dranken niet meer te consumeren en ze niet meer te geven aan de dierbaren om je heen.

Ten tweede drinken we deze dranken omdat ze verslavend zijn. Sommigen kopen frisdrank alsof het water is en behandelen het alsof het iets gezonds is dat je met anderen kunt delen. De meeste kinderen vragen hun ouders als eerste om een fles frisdrank mee te nemen uit de winkel of vragen om frisdrank wanneer het hele gezin ergens buitenshuis iets gaat eten.

Ten derde omdat het drinken van frisdrank in reclames wordt neergezet als ‘trendy’, ‘genieten van een middag met je vrienden’, of ‘gelukkig zijn met je gezin’. Dit is simpelweg gewoon niet waar. Er is een groot debat gaande over de productie en commercialisering van deze dranken.

Corporaties worden gigantisch rijk door de gezondheid van hun klanten in gevaar te brengen (hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de tabaksindustrie, een van de belangrijkste industrieën ter wereld).

Lees ook:
Wetenschappelijk onderzocht: de negatieve effecten van frisdrank op je lichaam

Wat gebeurt er met ons lichaam wanneer we frisdrank drinken?

Cola

Er bestaat een zeer interessante studie die aantoont wat voor invloed het drinken van de meest populaire frisdrank, die met zijn rood met witte label, heeft op het menselijk lichaam. Wil je weet wat deze invloed is?

 • O’Connor, A. (2015). Coca-Cola Funds Scientists Who Shift Blame for Obesity Away From Bad Diets.

 • Moss, M. (2013). Salt, sugar, fat: How the food giants hooked us. Salt sugar fat: How the food giants hooked us. https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2013.01.023

 • Denehy, J. (2003). The health effects of soft drinks. The Journal of School Nursing : The Official Publication of the National Association of School Nurses. https://doi.org/10.1177/10598405030190020101

 • San Francisco County, Sugary Drinks, Geraadpleegd op 4 december 2018 van http://choosehealthydrinks.org/#sugardrinks

 • Mayo Clinic. ¿Qué es el jarabe de maíz con alto contenido de fructosa? ¿Cuáles son los problemas para la salud? 2015. Geraadpleegd op 12 januari 2018 van https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/high-fructose-corn-syrup/faq-20058201?p=1. Accessed 12/01, 2018.

 • MedlinePlus. Conteo de calorías – refrescos y bebidas energéticas. 2018. Geraadpleegd op 12 januari 2018 van  https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000888.htm.