Wetenschappelijk onderzocht: de negatieve effecten van frisdrank op je lichaam

Overmatige consumptie van frisdrank kan je nieren en tanden aantasten en kan zelfs hartproblemen veroorzaken.
Wetenschappelijk onderzocht: de negatieve effecten van frisdrank op je lichaam
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Verschillende onderzoeken hebben de mogelijke negatieve effecten van frisdrank aangetoond. Deze koolzuurhoudende dranken kunnen heel wat problemen in je lichaam veroorzaken.

Deze producten bevatten immers allerlei chemische stoffen en kunstmatige kleurstoffen, die een risico zouden kunnen vormen voor je gezondheid.

In dit artikel bespreken we 6 potentiële negatieve effecten van frisdrank op verschillende organen.

6 mogelijke negatieve effecten van frisdrank

1. De effecten van frisdrank op je lever

Een onderzoek uit 2010 dat gepubliceerd werd in het World Journal of Gastroenterology heeft het verband aangetoond tussen overmatige frisdrankconsumptie en leververvetting.

Specialisten wijten het negatieve effect op de lever aan de fructose in frisdranken. Via de chemische verwerking van ons lichaam zou die stof de lever kunnen laten vervetten. Daarom is het in het algemeen een goed idee om niet te overdrijven met je fructose-inname.

De onderzoekers merkten ook dat patiënten met leververvetting zo’n 4 à 5 glazen frisdrank per dag dronken. Om je lever gezond te houden, kun je beter niet over die limiet heen gaan. Idealiter vermijd je frisdranken gewoon.

Je dagelijkse suikerconsumptie mag namelijk niet meer dan 25 gram per dag bedragen. Dat zijn ongeveer 6 theelepels voor vrouwen, en 9 voor mannen.

Een glas cola bevat echter al méér dan 20 gram suiker. En daarmee heb je natuurlijk nog niet eens gegeten. Diverse producten verhogen je suikerinname nog verder zoals:

2. De effecten van frisdrank op je nieren

Frisdrank en nieren

Een onderzoek van de American Society of Nephrology uit 2010 stelt dat de fosfor in deze koolzuurhoudende dranken chronische nierziekte kan verergeren.

Samen met andere gezondheidsinstanties waarschuwt het AZ Sint-Lucas te Gent dat fosforzuur eveneens het risico op nierstenen zou verhogen. 

Bovendien wijst deze instantie nogmaals op het hoge suikergehalte in frisdrank, dat bijzonder negatief kan zijn voor mensen met gewichtsproblemen. Dat brengt ons bij het volgende punt.

3. De relatie tussen frisdrank en obesitas

Er is al heel wat onderzoek gevoerd naar de relatie tussen frisdrank en obesitas. In 2010 publiceerde Physiology & Behavior een artikel waarin de onderzoekers stelden dat de obesitas-epidemie parallel liep met de stijgende consumptie van frisdrank.

Dat is ook wel logisch: drankjes zoals cola zijn bijzonder calorierijk, en twee glazen zijn al goed voor ongeveer een vijfde van je dagelijkse calorie-inname (als je een dagelijks totaal van 2000 kcal aanhoudt).

In het eerder vermelde artikel haalden de onderzoekers bewijs uit andere studies naar voren. Zo wezen ze erop dat een populatie die vier jaar lang één glas of meer frisdrank per dag dronk tot 37% meer kans had om obesitas te ontwikkelen.

4. Negatieve effecten op je tanden

Frisdrank en je tanden

Een van de negatieve effecten van frisdrank houdt in dat je glazuur achteruitgaat. Zoals een artikel in het Journal of Dentistry uit 2006 beschrijft komt dat door de hoge zuurgraad en lage pH-waarde. Wanneer de pH-waarde van je glazuur onder 5,5 valt, vindt er al erosie plaats.

Bovendien zorgen de suikers in frisdranken ervoor dat er organische zuren in de mond ontstaan, en die hebben een demineraliserend effect, wat uiteindelijk tot gaatjes kan leiden.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat het onderzoek ook benoemt dat fabrikanten van frisdranken constant onderzoek voeren om frisdrankformules te ontwikkelen die minder schadelijk zijn voor het gebit.

Daarnaast is het verband tussen gaatjes en suikerinname de afgelopen jaren sterk verzwakt, dankzij de verhoogde blootstelling aan fluoride. Toch blijft het volgens de onderzoekers het belangrijkst om preventief te letten op je suikerinname. De boodschap is duidelijk!

5. De effecten van frisdrank op je botten

In 2010 besprak de Harvard Medical School de theorie dat fosforzuur in frisdrank ervoor kan zorgen dat je botten minder calcium opnemen.

Voor baby’s zou dat natuurlijk het gevaarlijkst zijn, want hun botten moeten nog veel groeien en zijn dus van nature al kwetsbaarder. Aan de andere kant is het voor ons vrij logisch dat je een baby nooit frisdrank geeft! Dit gebeurt echter in sommige andere landen wel.

Het is gelukkig een mythe dat koolzuurhoudende dranken direct kunnen leiden tot een groter risico op aandoeningen zoals osteoporose. Sommige frisdranken bevatten echter cafeïne, en deze stof zou wel in verband kunnen worden gebracht met een verlaagde calciumopname.

Sommige experts zouden dan weer beweren dat het negatieve effect op de botten gewoon een indirect gevolg is van het feit dat mensen die veel frisdrank drinken vaak alternatieven met calcium zoals melk laten staan. Er lijkt in ieder geval nog meer onderzoek nodig te zijn.

6. De relatie tussen frisdrank en hart- en vaatproblemen

Frisdrank hartproblemen

Het eerder vermeldde onderzoek uit 2010 in het World Journal of Gastroenterology besprak eveneens het verband tussen frisdrankinname en het metabool syndroom.

Deze aandoening heeft misschien geen directe gevolgen op het hart, maar kan na verloop van tijd wel ziekten zoals diabetes veroorzaken door de insulineresistentie. Ook gaat het syndroom vaak gepaard met een verhoogde bloeddruk.

Interessant om te vermelden is dat er wél een direct verband bestaat tussen het risico op een verhoogde bloeddruk en frisdrankinname. Een voorbeeld van een studie die dit verband heeft onderzocht is in 2014 gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Bijkomende informatie over de kleurstoffen in frisdrank

Frisdranken krijgen ze hun aantrekkelijke kleur dankzij verschillende toegevoegde kleurstoffen. Deze kleurstoffen zouden echter verschillende negatieve effecten op de gezondheid hebben, van astma tot een verhoogd risico op kanker.

1. Karamelkleurstof

Karamelkleurstof geeft een donkere tint aan bruingekleurde frisdranken. De kleur kan onder andere worden verkregen door suiker onder hoge druk te mengen met nitraten en sulfiden.

Een onderzoek uit 2015 van PLoS ONE heeft het mogelijke verband aangetoond tussen karamelkleurstof en een verhoogd risico op kanker. Het onderzoek vermeldt een risico op kanker van 1 op 100.000 personen.

Dat getal lijkt op zich insignificant, maar de gebieden waar de frisdrankconsumptie zeer hoog is, zoals de Verenigde Staten, hebben natuurlijk een veel grotere populatie.

De onderzoekers roepen logischerwijs dus op tot interventie van de Amerikaanse overheid en de FDA (het agentschap dat voedsel en medicijnen controleert) om de bevolking zo min mogelijk bloot te stellen aan deze kankerverwekkende stoffen.

NB. In de VS worden deels andere kleurstoffen gebruikt dan in Europa.

2. Karmijnzuur

Karmijnzuur of E120 geeft een rode tint aan verschillende dranken. Reeds in 1998 werd er in het European Journal of Allergy and Clinical Immunology vermeld dat karmijnzuur astma en allergische reacties zou kunnen uitlokken.

3. Tartrazine

Tartrazine of E102 zorgt voor een gele kleur. In 2007 steunde de Franse overheid een onderzoek naar de negatieve effecten van deze stof. De studie werd gepubliceerd in Regulatory Toxicology and Pharmacology.

De onderzoekers vermeldden dat het risico op intolerantie aan deze stof destijds nog niet als serieus werd beschouwd. Mensen met een intolerantie voor tartrazine kunnen echter al negatieve reacties vertonen bij inname van minder dan een milligram. Daarbij gaat het om problemen als astma, huiduitslag, of een geïrriteerde neus.

Conclusie

Commerciële frisdranken dragen misschien wat risico’s met zich mee, maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat je alle suikerhoudende dranken uit je dieet moet schrappen.

Het is echter een goed idee om steeds op je inname van suiker en andere chemische stoffen te letten, want de balans van je lichaam raakt al snel verstoord.

Bij twijfel raden we zoals altijd aan om een arts te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • El consumo diario de bebidas azucaradas podría inducir al hígado graso no alcohólico.  http://www.nutricion.org/noticias/noticia.asp?id=107
  • Las gaseosas dulces aumentan los depósitos de grasa peligrosos https://www.intramed.net/contenidover.asp?contenidoID=74270
  • Esparza-Olcina, M., & Gonzalez-Rodriguez, M. (2013). El consumo de bebidas azucaradas se asocia a obesidad. Evidencias En Pediatria.
  • Suh, H., & Rodríguez, E. (2016). Determinación del pH y Contenido Total de Azúcares de Varias Bebidas No Alcohólicas: su Relación con Erosión y Caries Dental. Odonto Investigacion.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.