Chemische stoffen in je dagelijks leven

Lees hoe je kunt overgaan op natuurlijke alternatieven om beschadiging aan je gezondheid en verontreiniging van onze omgeving door chemische stoffen te voorkomen.
Chemische stoffen in je dagelijks leven

Laatste update: 28 december, 2018

Als we even een moment de tijd nemen om na te gaan wat de hoeveelheid chemische stoffen is waarmee we elke dag in aanraking komen, dan zouden we ongetwijfeld versteld staan.

Bovendien kunnen deze cijfers ons vast motiveren om na te gaan hoe we deze chemische invloeden kunnen verminderen en hoe we kunnen overgaan op natuurlijke alternatieven om verdere beschadiging aan onze gezondheid en pollutie van onze omgeving te voorkomen.

Hieronder kan je lezen welke producten het beste vervangen worden door niet schadelijke, natuurlijke alternatieven zoals citroen, zuiveringszout of baking soda en azijn. Zeker als er kinderen in huis zijn, wordt aangeraden zo veel mogelijk natuurlijke producten in het huishouden te gebruiken.

Chemische stoffen in je persoonlijke hygiëne

halve citroen

Wist je dat we elke dag onze natuurlijke pH- of zuurtegraad verstoren door het gebruik van agressieve schoonheidsproducten? Sommigen claimen een zuurtegraad van 5,5 pH te bevatten zoals de huid. De waarheid is echter dat enkel en alleen natuurlijke producten echt heilzaam zijn voor het lichaam.

Elke dag gebruiken we middelen die giftige stoffen bevatten zoals zware metalen, aluminium en petroleumderivaten die ons lichaam binnendringen via de poriën van de huid en de slijmvliezen. Daar vormen ze gifstoffen die op lange termijn ziekte kunnen veroorzaken. Onmiddellijke reacties op deze giftige stoffen zien we in de vorm van:

  • Allergieën
  • Eczeem
  • Cystes
  • Allerhande huidaandoeningen

Gelukkig bestaan er voldoende andere keuzemogelijkheden om deze negatieve invloeden te vermijden.

Shampoos

Steeds vaker zien we shampoos opduiken met meer en meer vernuftige structuren en geuren. Jammer genoeg vooral door een volledig gamma chemische stoffen aan de shampoo toe te voegen. Je haar ziet er dan wel goed uit, maar dit is het enige positieve kortetermijneffect.

Om schadelijke invloed tegen te gaan, worden shampoos aangeraden op basis van kokosnoot of natuurlijke saponine of is het zelfs beter te leren je haar helemaal zonder shampoo te wassen.

Zepen

Zeep en wasmiddel bevatten elementen die de huid beschadigen, uitdrogen en sneller verouderen. Kies daarom voor glycerine of zeep op basis van kokosnoot. Een leuk experiment is zelf je eigen huisbereide zeep maken.

Tandpasta

De moderne varianten tandpasta die we in de grootwarenhuizen terugvinden, wijzigen jammer genoeg de natuurlijke pH en bacteriële balans in de mond. Kies ervoor je tanden te poetsen met een volledig natuurlijke tandpasta of eentje die je zelf makkelijk thuis kan bereiden.

Deodorant

De meeste deodorants zijn rijk aan het zware metaal aluminium, dat dus schadelijk is voor de menselijke gezondheid en neurodegeneratieve aandoeningen veroorzaakt. Vooral vrouwen worden gewaarschuwd om hiermee voorzichtig om te gaan, omdat de okselholte zich zo dicht bij de borstklier bevindt, die vatbaar is voor het ontwikkelen van cystes.

Een aluminiumvrije deostick is hier de beste keuze en natuurlijk ook een zelfgemaakte deodorant op basis van natuurlijke ingrediënten.

Hydraterende crèmes

kariteboter

Hydraterende en voedende huidcrèmes bestaan spijtig genoeg voornamelijk uit afgeleide petroleumproducten en schadelijke parabenen. Veel heilzamer voor de huid zijn natuurlijke producten op basis van onder andere:

  • Kokosolie
  • Arganolie
  • Amandelolie
  • Sesamolie
  • Karitéboter

Chemische stoffen bij intieme hygiëne

menstruatiecups

De laatste decennia kenden een ware boom in de ontwikkeling van de nieuwste generaties tampons en hygiënische verbanden voor vrouwen. Helaas worden ook hier tal van schadelijke toevoegingen gebruikt om deze producten te bleken en een helderwitte kleur te geven.

Een succesvol en natuurlijk alternatief is de menstruatiecup of verbanden die uit natuurlijk textiel vervaardigd zijn. Beide alternatieven zijn herbruikbaar en daardoor eveneens betere opties voor het milieu en bovendien de portemonnee.

Misschien ook interessant om te lezen:
De menstruatiecup, het alternatief voor tampons

Chemische stoffen in cosmetica

Elk type schoonheidsproduct bevat hoge concentraties giftige en agressieve stoffen. Die worden namelijk gebruikt om hun activiteit te verhogen en ze langer houdbaar te maken. Er zijn onder andere hoge concentraties zware metalen en afgeleiden van petroleum in terug te vinden.

Ga op ontdekking uit in de natuurcosmetica winkel. Daar vindt je mascara die uitsluitend gemaakt wordt met natuurlijke kleurpigmenten. Ook lipstick op basis van plantaardige oliën in combinatie met natuurlijke kleurstoffen.

Vast en zeker ken je de eyeliners op basis van kohl, de Indische donkere inkt die ook bekend staat om zijn helende eigenschappen en onzuiverheden rondom het oog op natuurlijke wijze geneest.

Deze natuurcosmetica mag dan wel vaker iets duurder uitvallen vergeleken met de conventionele variant, maar op lange termijn zal de gezondheid er beter bij varen en kunnen aandoeningen vermeden worden.

Elke stap in de richting van gezondheid helpt. Dit artikel wijst je dus vast en zeker de weg naar het verminderen van het gebruik van giftige stoffen in het dagelijks leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.