Chemische stoffen in je dagelijks leven

· 19 september 2015

Als we even een moment de tijd nemen om na te gaan wat de hoeveelheid chemische stoffen is waarmee we elke dag in aanraking komen, dan zouden we ongetwijfeld versteld staan. Bovendien kunnen deze cijfers ons vast motiveren om na te gaan hoe we deze chemische invloeden kunnen verminderen en hoe we kunnen overgaan op natuurlijke alternatieven om verdere beschadiging aan onze gezondheid en pollutie van onze omgeving te voorkomen.

Hieronder kan je lezen welke producten het beste vervangen worden door niet schadelijke, natuurlijke alternatieven zoals citroen, zuiveringszout of baking soda en azijn. Zeker als er kinderen in huis zijn, wordt aangeraden zo veel mogelijk natuurlijke producten in het huishouden te gebruiken.

citroenthee2

Persoonlijke hygiëne

Wist je dat we elke dag onze natuurlijke pH- of zuurtegraad verstoren door het gebruik van agressieve schoonheidsproducten? Sommigen claimen een zuurtegraad van 5,5 pH te bevatten zoals de huid maar de waarheid is dat enkel en alleen natuurlijke producten echt heilzaam zijn voor het lichaam.

Elke dag gebruiken we middelen die toxische stoffen bevatten zoals zware metalen, aluminium en petroleumderivaten die ons lichaam binnendringen via de poriën van de huid en de slijmvliezen. Daar vormen ze toxines die op lange termijn ziekte kunnen veroorzaken. Onmiddellijke reacties op deze giftige stoffen zien we in de vorm van allergieën, eczeem, cystes en allerhande huidaandoeningen. 

Gelukkig bestaan er voldoende andere keuzemogelijkheden om deze negatieve invloeden te vermijden:

  • Shampoos: Steeds vaker zien we shampoos opduiken met meer en meer vernuftige structuren en geuren. Jammer genoeg vooral door een volledig gamma chemische stoffen aan de shampoo toe te voegen. Je haar ziet er dan wel goed uit, maar dit is het enige positieve kortetermijneffect. Om schadelijke invloed tegen te gaan, worden shampoos aangeraden op basis van kokosnoot of natuurlijke saponine of is het zelfs beter te leren je haar helemaal zonder shampoo te wassen.
  • Zepen: Zeep en wasmiddel bevat elementen die de huid beschadigen, uitdrogen en sneller verouderen. Kies voor glycerine of zeep op basis van kokosnoot. Een leuk experiment is zelf je eigen thuisbereide zeep maken.
  • Tandpasta: De moderne varianten tandpasta die we in de grootwarenhuizen terugvinden, wijzigen jammer genoeg de natuurlijke pH en bacteriële balans in de mond. Kies ervoor je tanden te poetsen met een volledig natuurlijke tandpasta of eentje die je zelf makkelijk thuis kan bereiden.
  • Deodorant: De meeste deodorants zijn rijk aan het zware metaal aluminium, dat schadelijk is voor de menselijke gezondheid en neurodegeneratieve aandoeningen veroorzaakt. Vooral vrouwen worden gewaarschuwd om hiermee voorzichtig om te gaan, omdat de okselholte zich zo dicht bij de borstklier bevindt, die vatbaar is voor het ontwikkelen van cystes. Een aluminiumvrije deostick is hier de beste keuze en natuurlijk ook een zelfgemaakte deodorant op basis van natuurlijke ingrediënten.
  • Hydraterende crèmes: Hydraterende en voedende huidcrèmes bestaan spijtig genoeg voornamelijk uit afgeleide petroleumproducten en schadelijke parabenen. Veel heilzamer voor de huid zijn natuurlijke producten op basis van kokosolie, arganolie, amandelolie, sesamolie en karitéboter.
zeep3

Intieme hygiëne

De laatste decennia kenden een ware boom in de ontwikkeling van de nieuwste generaties tampons en hygiënische verbanden voor vrouwen. Helaas worden ook hier tal van schadelijke toevoegingen gebruikt om deze producten te bleken en een helderwitte kleur te geven. Een succesvol en natuurlijk alternatief is de menstruatiecup of verbanden die uit natuurlijk textiel vervaardigd zijn. Beide alternatieven zijn herbruikbaar en daardoor eveneens betere opties voor het milieu en bovendien de portemonnee.

diva cup4

Cosmetica

Elk type schoonheidsproduct bevat hoge concentraties giftige en agressieve stoffen, gebruikt om hun activiteit te verhogen en ze langer houdbaar te maken. Er zijn onder andere hoge concentraties zware metalen en afgeleiden van petroleum in terug te vinden.

Ga op ontdekking uit in de natuurcosmeticashop, waar je mascara vindt die uitsluitend gemaakt wordt met natuurlijke kleurpigmenten en lipstick op basis van plantaardige oliën in combinatie met natuurlijke kleurstoffen. Vast en zeker ken je de eyeliners op basis van kohl, de Indische donkere inkt die ook bekend staat om zijn helende eigenschappen en onzuiverheden rondom het oog op natuurlijke wijze geneest.

Deze natuurcosmetica mag dan wel vaker iets duurder uitvallen vergeleken met de conventionele variant, maar op lange termijn zal de gezondheid er beter bij varen en kunnen aandoeningen vermeden worden.

Elke stap in de richting van gezondheid helpt en dit artikel wijst je vast en zeker de weg naar het verminderen van het gebruik van toxische stoffen in het dagelijks leven.