Vijf recepten met artisjok voor de behandeling van leververvetting

Door de eigenschappen van artisjokken te combineren met andere ingrediënten zorg je niet alleen voor een optimale werking van de processen in de lever. Ze zuiveren bovendien de lever. Dit zal vermijden dat er complicaties optreden in de functie van de lever, zoals bijvoorbeeld leververvetting.
Vijf recepten met artisjok voor de behandeling van leververvetting
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Recepten met artisjok kunnen de behandeling van leververvetting ondersteunen.

Leververvetting is een medische aandoening die een opstapeling van triglyceriden veroorzaakt. Bovendien leidt het ook tot een ontsteking van de cellen en tot de vorming van verschillende vetten in dit orgaan die gepaard gaan met meerdere symptomen. Het is ook mogelijk dat iemand geen enkel symptoom vertoont. De slachtoffers zijn zich er dan niet van bewust dat er iets mis is.

Blijf dus verder lezen in dit artikel. Want je ontdekt hier vijf natuurlijke remedies. Deze recepten met artisjok tonen jou hoe de effecten van artisjokken deze medische aandoening kunnen helpen voorkomen. Met deze groente en met enkele andere geneeskrachtige ingrediënten kan je deze leverkwaal proberen te voorkomen en behandelen. Je zal dus je algemene gezondheid kunnen verbeteren. Lees dus zeker verder en probeer deze remedies uit!

Recepten met artisjok voor de behandeling van leververvetting

Artisjokken zijn erg goed voor je. Ze hebben vele voordelen te bieden:

 • Ze beschermen de functie van de lever en vernieuwen de levercellen.
 • Deze groenten versterken de gal.
 • Ze verminderen het vetgehalte.
 • Artisjok is ook een krachtig antioxidant die veroudering voorkomt.
 • Ze verminderen de hoge gehaltes aan eiwitten.
 • Deze groente voorkomt cardiovasculaire aandoeningen.
 • Ze verbeteren de werking van de darmen.
 • Ze voorkomen vochtretentie.
 • Artisjokken laten de bloedsuikerspiegel dalen en voorkomen insulineresistentie.

Remedies en recepten met artisjokken

1. Soep van artisjok en kurkuma

Soepen zijn reinigende gerechten. Ze verschaffen vele voedingsstoffen en weinig calorieën. Je kan ze bovendien het hele jaar door eten. Het volgende recept is een combinatie van artisjok met een vleugje kurkuma.

Kurkuma is heel gunstig voor de lever. Het blinkt ook uit vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Ingrediënten

 • 2 artisjokken
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2 koppen water
 • zeezout naar smaak

Richtlijnen en gebruik

 • Kook de artisjokken en de kurkuma gedurende 30 minuten.
 • Voeg daarna naar smaak het zeezout toe.
 • Eet de soep een half uur vóór elke maaltijd.

2.  Geroosterde artisjokken met citroen

Mensen die van artisjokken houden, kunnen van hun smaak genieten en er nog meer van profiteren wanneer ze in de oven geroosterd of gegrild worden. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze daarna minstens 40 minuten stoven. Dat moet voldoende zijn om ervoor te zorgen dat het artisjokhart heel zacht is.

Wil ze wat extra smaak geven en zorgen dat ze nog meer kracht hebben om leververvetting te behandelen, dan kan je ze met citroensap, zwarte peper, olijfolie en zeezout combineren.

Het resultaat is heerlijk. Je kan het als voorgerecht of als bijgerecht gebruiken.

Recepten met artisjok voor de behandeling van leververvetting

3. Salade met artisjok, radijs en rode biet

Wil je een koude remedie die je op warme dagen kan gebruiken? Probeer dan deze salade met artisjok. We combineren hier de artisjok met twee geneeskrachtige ingrediënten. Dit is één van de recepten met artisjok die je zullen helpen om te voorkomen dat je leververvetting krijgt.

 • Radijzen zijn bitter en scherp van smaak. Ze verbeteren de werking van de lever en ondersteunen de aanmaak van gal. Bovendien bevatten ze ook veel vitamine C. Je kan ook de blaadjes eten want die bezitten genezende en zuiverende eigenschappen.
 • Rode bieten helpen om leververvetting en andere aandoeningen van de lever te behandelen. Dit komt door de antioxidanten die ze bevatten. Een ander positief effect is dat ze helpen om te voorkomen dat de vetten oxideren.

4. Thee van rozemarijn en artisjokblaadjes

De recepten met artisjok die we vandaag bespreken zijn niet ingewikkeld. Dit is een zeer eenvoudige manier. Het bestaat eruit dat je een geneeskrachtig aftreksel bereidt met de blaadjes en de stengel. Op die manier kan je het hart bewaren om later te koken en van de volledige plant te profiteren. Je moet echter wel beseffen dat de smaak van dit drankje heel bitter is.

Je kan het ook combineren met rozemarijn. Dit kruid bevat ursolinezuur. Dankzij dit element beschermt deze geneeskrachtige plant de werking van de lever. Het vermindert ook de ontsteking en verbetert de bloeddoorstroming. Bovendien kan het voor een daling van het cholesterol zorgen.

We raden je ook dit artikel aan: Ontdek de voordelen van artisjokwater

Thee van artisjok

5. Artisjokblaadjes en mariadistel

Wil je een gemakkelijke en snelle keuze voor de behandeling van leververvetting, dan kan je een specifiek supplement kopen. Capsules of pillen met artisjok zijn te koop en vergemakkelijken over het algemeen de vertering van grote hoeveelheden vette voeding. Je kan ook enkele krachtigere supplementen vinden die een combinatie zijn van artisjok met andere geneeskrachtige planten.

Mariadistel is nog een andere geweldige remedie voor leveraandoening. Dit heeft de plant te danken aan zijn herstellende eigenschappen. Je kan ook profiteren van de positieve effecten van kurkuma, boldo of paardenbloem. Ook vitamine B7 (choline) helpt om te voorkomen dat vet zich opbouwt of afzet in de lever.

Als je van plan bent een supplement te nemen, dan moet je dit onder begeleiding van een arts of een natuurgeneeskundige doen. Het is belangrijk dat je beseft dat sommige natuurlijke remedies de werking van bepaalde medicijnen kunnen verstoren. Er bestaan ook medicijnen die je niet zonder onderbreking voor een lange termijn mag innemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ben Salem M, Affes H, et al. Pharmacological Studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods for Human Nutrition. Diciembre 2015. 70 (4): 441-53.
 • Kim M. J, Hwang J. H, et al. Lemon detox diet reduce body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research. Mayo 2015. 35 (5): 409-20.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Datos  sobre la colina. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Srivastava S, Sidiqqi Z, et al. Beetroot supplementation on non-alcoholic fatty liver disease patients. Nutritional and Food Science. Abril 2019.
 • Wang S-J, Chen Q, et al. Regulation effects of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) on hepatic lipid metabolism in OA induced NAFLD rats. Food & Function. 2009. 11.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.