Deze 10 planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken

In dit artikel maak je kennis met tien planten die je gemakkelijk zelf kan kweken. Je creëert op die manier een aangename en natuurlijke sfeer bij jou thuis.
Deze 10 planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als je niet echt groene vingers hebt of je bent een beginner, maak je dan geen zorgen. Je kan nog altijd je eigen mini-tuintje hebben. Want vele planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken.

Maar niet alle planten zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden. Vele planten zijn immers niet geschikt om in potten te zetten of in kleine ruimten.

Om die reden moet je dus wel weten hoe je de juiste planten moeten kiezen. Daarna kan je je reis in het tuinieren beginnen.

Planten maken je huis aantrekkelijker, aangenamer en gastvrijer. Bovendien zuiveren ze de lucht en maken ze jouw open ruimten geuriger. Maak je klaar om in elke hoek van je huis wat leven te brengen. We geven je in dit artikel enkele handige tips!

Welke planten kan je gemakkelijk in je tuin kweken?

Welke planten kan je in je tuin kweken?

Vergeet ten eerste niet dat je ook fruit en andere eetbare planten kan kweken. En ja, er  bestaan vele planten  die je gemakkelijk kan kweken. Met de juiste variatie in planten zal je erin slagen om ervoor te zorgen dat je huis er drie keer beter uitziet dan daarvoor.

Ten tweede moet je ook beslissen waar je de planten wilt kweken. Hoe groot is de ruimte? Hoeveel licht en vochtigheid is er? Wat is de kwaliteit van de aarde (dat kan grondaarde of potaarde zijn)? Al deze dingen zijn belangrijk. Want als je een plant op eenmaal op een bepaalde plaats gezet hebt waar het al het noodzakelijke heeft dan is het beter dat je ze niet verplaatst.

Waarom is dit zo? Planten raken gewend aan hun omgeving. Als je ze verplaatst dan is het mogelijk dat ze niet langer alles hebben wat ze nodig hebben. Dit kan zelfs gebeuren als jij denkt dat ze op een andere plaats beter passen.

Dit betekent met andere woorden dat niet alles te maken heeft met hoe mooi het er uitziet. Je moet ook rekening houden met de behoeften van de plant. De regels en de keuzes zijn eenvoudig. Dit zijn ze:

 1. De grootte van de plant.
 2. Sierplant: met of zonder bladeren?
 3. Is er in de ruimte meer licht of meer schaduw?
 4. Heeft de plant elke dag water nodig of niet?

Planten met bloemen zijn erg opvallend. Maar ze zijn niet altijd de beste keuze voor beginners. Want planten met bloemen zijn vaak veel delicater en hebben meer aandacht nodig dan andere planten.

Maar bepaalde kleine en erg geurige planten kan je heel gemakkelijk in je tuin kweken. Daartoe behoren munt, pepermunt, lavendel, rozemarijn, kamille en peterselie (en allemaal zijn ze ook eetbaar!).

Vijf tuinplanten die je gemakkelijk kan kweken

Planten in je tuin kweken

Rozen, madeliefjes, geraniums en paradijsvogelbloemen zijn allemaal gewend aan een tropisch klimaat. Je moet deze planten dus op plaatsen met veel zonlicht zetten. Zorg dat de aarde vrij is van onkruid en geef ze veel water.

Als je dit doet, dan verschaf je de basisomstandigheden waaronder de planten kunnen groeien.

Wil je een Bougainvillea kweken, dan kan je uit een ruime variëteit van deze plantensoort kiezen. Sommige soorten worden niet erg groot. Ze zijn dus geschikt voor kleine of middelgrote potten.

Maar onthoud dat schoonheid niet afhangt van hoeveel planten je hebt. Het is afhankelijk van hoe goed je voor ze zorgt.

Vijf geurige planten die je gemakkelijk kan kweken

Vijf geurige planten die je gemakkelijk kan kweken
 1. Pepermunt: deze plant past zich gemakkelijk aan en je kan het in verschillende omstandigheden kweken. Zijn schoonheid en geur zijn ongeëvenaard. Bovendien kan je het gebruiken om smaak toe te voegen aan je gerechten. Je kan het in een pot of rechtstreeks in de grond in je tuin kweken.
 2. Peterselie: dit is een echt praktisch kruid met een lekkere geur. Het werkt goed om verscheidene op smaak te brengen. Je kan het ook gebruiken als ingrediënt in zelfgemaakte remedies. Deze plant neemt in je tuin of in je serre niet veel plaats in.
 3. Lavendel: je kan deze plant in een pot of in de grond kweken. Maar hou er rekening mee dat het zich kan verspreiden terwijl het groeit. Het is geschikt voor de meeste klimaten. Bovendien zorgt het voor een zachte en frisse geur in je tuin.
 4. Kamille: dit kruid bezit uitstekende geneeskrachtige eigenschappen. Het kan helpen bij de vertering, om te ontspannen, bij ontstekingen enzovoort. Je kan kamille erg gemakkelijk kweken. Deze zaden zijn overal verkrijgbaar.
 5.  Munt: deze plant bevat veel menthol. Je kan het gebruiken om ademhalingsproblemen, verteringsstoornissen en winderigheid te behandelen. Munt is van nature een wilde plant. Het kan dus in elk type grond of klimaat laten groeien.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Del Val, E., & Dirzo, R. (2004). Mirmecofilia: Las Plantas con Ejército Propio. Interciencia. https://doi.org/0378-1844/04/12/673-07
 • Cubas, P. (2008). Angiospermas (plantas con flores).
 • Burnie, G. (2010). Botanica. das ABC der Pflanzen; 10.000 Arten in Text und Bild. https://doi.org/10.1109/SAHCN.2014.6990321
 • Gold, K., León-lobos, P., & Way, M. (2004). Manual de recolección de semillas de plantas silvestres para conservación a largo plazo y restauración ecológica. Boletín INIA N° 110,62 P. https://doi.org/10.1007/s11307-010-0388-8
 • Méndez-González, M. E., Torres-Avilez, W. M., Dorantes-Euán, A., & Durán-García, R. (2014). Jardines medicinales en yucatán: Una alternativa para la conservación de la flora medicinal de los mayas. Revista Fitotecnia Mexicana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.