Maak je eigen rozemarijnzeep tegen een vette huid

Deze zelfgemaakte rozemarijnzeep is geweldig om de huid te verzorgen en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Daarnaast kan hij ook helpen om ontstoken gewrichten en geïnfecteerde wonden te behandelen.
Maak je eigen rozemarijnzeep tegen een vette huid

Laatste update: 11 februari, 2019

Als je van schoonheidsproducten houdt, dan kan rozemarijnzeep een van je beste bondgenoten worden. Deze zeep heeft namelijk samentrekkende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die ideaal zijn voor de vette huid.

De zeep is vrij makkelijk om te maken, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen treft. De stappen zijn zeer eenvoudig en met een beetje geduld en de juiste ingrediënten zul je gemakkelijk zelf in staat zijn om een zeer bijzonder schoonheidsproduct te maken.

Vergeet niet dat rozemarijn een van die kruiden is die binnen de medische industrie vaak gebruikt wordt voor middeltjes die bedoeld zijn om ontstekingen, irritaties en infecties te verminderen.

Deze zeep zal zeer handig zijn in je dagelijkse leven, voor zowel jezelf als andere leden in het gezin. We leggen je uit hoe je deze zeep zelf kunt maken. Klaar om op te letten?

Hoe je je eigen rozemarijnzeep maakt

Mooie huid met rozemarijnzeep

Wanneer je zelf rozemarijnzeep gaat maken, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal fundamentele voorzorgsmaatregelen.

Je zult moeten gaan werken met natriumhydroxide. Probeer er dus voor te zorgen dat er geen spetters van dit middel op je huid terecht komen en dat je de dampen ervan niet te veel inademt. Het is daarom verstandig om handschoenen te dragen en een masker op te zetten.

Het proces zelf is niet gevaarlijk, dus maak je geen zorgen. Het is gewoon altijd verstandig om zo voorzichtig mogelijk te zijn. Vergeet niet dat deze techniek al generaties lang zonder problemen wordt toegepast.

Laten we dan nu kijken wat je allemaal nodig hebt om deze geweldige zeep te maken.

Ingrediënten

 • 500 ml olijfolie
 • 1 kopje gedroogde rozemarijn (wanneer je zelf zeep maakt, is het belangrijk om te onthouden dat alle kruiden die je gebruikt gedroogd moeten zijn).
 • 150 ml water
 • 60 gram natriumhydroxide
 • 250 ml rozemarijnthee
 • 1 eetlepel etherische tea tree olie
 • een plastic schaal

Bereiding

Zeep maken

Allereerst maak je de rozemarijnthee. Deze thee vormt een zeer belangrijk onderdeel van je zeep, aangezien de thee ervoor zal zorgen dat je zeep effectief is om je huid te reinigen en een vette huid tegen te gaan.

 • Breng het water aan de kook en voeg dan de eetlepel gedroogde rozemarijn toe.
 • Laat dit samen een paar minuten pruttelen, haal dan de rozemarijn uit het water en bewaar de thee.

De tweede stap is iets delicater, maar nog altijd erg simpel.

 • Doe de natriumhydroxide in de plastic schaal. Vergeet niet om van te voren handschoenen aan te trekken en een masker op te zetten, aangezien dit product vrij agressief is.
 • Het is belangrijk om altijd in een open ruimte te werken wanneer je natriumhydroxide gebruikt (een balkon of tuin), zodat je niet te veel dampen inademt.
 • Vervolgens voeg je de rozemarijnthee die je hiervoor hebt gemaakt toe aan de natriumhydroxide. Doe dit zo langzaam mogelijk om spetters te voorkomen. Let op dat er wanneer je deze ingrediënten met elkaar mengt ook stoom ontstaat.
 • Laat dit mengsel minstens vijftien minuten afkoelen. Het is belangrijk dat het mengsel koud is, zodat je beetje bij beetje de overige ingrediënten kunt gaan toevoegen.
 • Na vijftien minuten kunnen als eerst de twee koppen olijfolie erbij. De olijfolie moet warm zijn. Voeg de olie zo langzaam mogelijk toe en tref nog altijd dezelfde voorzorgsmaatregelen.
 • Laat ook dit mengsel vervolgens weer afkoelen.
 • Voeg daarna de etherische tea tree olie toe. Onthoud dat je het mengsel altijd het beste even kunt laten afkoelen, zodat de etherische olie zijn eigenschappen volledig zal behouden.
 • Om het proces enigszins te versnellen en ervoor te zorgen dat je een homogeen mengsel krijgt, kun je het mengsel het beste op lage snelheid opkloppen met een handmixer. Houd de mixer in het midden van de kom en doe verder helemaal niets.
 • Laat alle ingrediënten rustig en voorzichtig door elkaar mengen.
 • Zodra je ziet dat de ingrediënten samen een dik geheel beginnen te vormen, net als mayonaise, kun je de rest van de gedroogde rozemarijn toevoegen (om je zeep een exfoliërende werking te geven). Je bent er bijna!
 • Tot slot is het de bedoeling dat je je mengsel overgiet in een zeepvorm. Tip: leg van te voren een paar takjes rozemarijn in de vorm zodat je de zeep wanneer deze is afgekoeld er makkelijker uit kunt halen.
Rozemarijnzeep

Om luchtbellen in je zeep te voorkomen, kun je er met je vinger op tikken, zodat de lucht eruit kan ontsnappen.

De volgende stap? Geduld opbrengen. Je moet de zeep namelijk zes weken laten staan voordat je hem kunt gebruiken. Zodra de zeep klaar is, kun je hem dagelijks gebruiken in je schoonheidsritueel.

Deze rozemarijnzeep is ook zeer goed geschikt voor geïnfecteerde wondjes, ontstoken gewrichten en zelfs om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Eén aspect dat je nooit mag vergeten: deze rozemarijnzeep is niet geschikt voor je intieme delen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.