Tea tree olie: de geweldige olie die veel voordelen biedt

10 februari 2017
Breng tea tree olie altijd alleen uitwendig aan. Daarnaast is het verstandig om de olie eerst te verdunnen in water voordat je hem aanbrengt, om huidproblemen of allergieën te voorkomen.

Tea tree olie wordt al eeuwenlang gebruikt om verschillende huidproblemen te behandelen. De medische gebruiksmogelijkheden gaan echter nog veel verder dan dat.

Tea tree olie komt oorspronkelijk uit Australië. Dit is de plek waar deze geweldige olie voor het eerst werd gebruikt dankzij de stoomdestillatie van de bladeren van een boom die ook wel Melalueca Alternifolia genoemd wordt. Sinds die tijd maken de Aboriginals altijd al gebruik van tea tree olie om verschillende aandoeningen te behandelen, van huidproblemen tot ademhalingsproblemen, verkoudheid en allergieën.

Tegenwoordig wordt tea tree olie vanwege de vele voordelen die het biedt echter ook vaak gebruikt binnen de farmaceutische industrie en voor aromatherapie. 

De olie heeft een zeer aangename geur, is makkelijk verkrijgbaar, meestal niet al te duur en biedt geweldige voordelen voor een hoop verschillende aandoeningen. Hieronder bespreken we een paar dagelijkse manieren waarop je deze olie kunt gebruiken.

Tea tree olie helpt bij het behandelen van acne

Een perfecte manier om van hardnekkige acne en mee-eters af te komen is door tea tree olie te gebruiken. De antibacteriële, antifungale en antiseptische eigenschappen die deze olie heeft zijn namelijk ideaal geschikt om dit vervelende huidprobleem effectief tegen te gaan.

Vergeet echter niet dat je tea tree olie nooit in pure vorm op je huid moet aanbrengen. Het is belangrijk om de olie van te voren eerst te verdunnen.

Hoe je tea tree olie gebruikt en aanbrengt om acne te behandelen

Acne

Hoeveelheden

 • 1 druppel tea tree olie
 • 10 druppels water
 • 5 druppels toverhazelaar

Hoe gebruik je tea tree olie om acne tegen te gaan?

Breng dit eenvoudige en effectieve mengsel door middel van een watje aan op je huid. Doe dit twee keer per dag: één keer in de ochtend en één keer voor het slapengaan. Je zult al na een week positieve resultaten opmerken.

Tea tree olie helpt om droge nagelriemen zachter te maken

Deze olie heeft veel cosmetische gebruiksmogelijkheden. Een daarvan is dat het kan helpen om gescheurde en ongelijke nagelriemen zachter te maken. Daarnaast kan tea tree olie ook behulpzaam zijn bij het behandelen van schimmelnagels.

Hoe je tea tree olie gebruikt en aanbrengt om je nagelriemen te verzorgen

 • Om je manicure succesvol toe te passen, hoef je alleen maar een beetje tea tree olie op een wattenstaafje te doen en hiermee over je nagelriemen en nagels te wrijven. Je zult zien dat het na een paar minuutjes super makkelijk is om de beschadigde nagelriemen te verwijderen.
 • Nog een geweldig idee om schimmelnagels te behandelen is om vijf druppels tea tree olie toe te voegen aan je nagellak. Schud het potje nagellak een paar seconden en gebruik de nagellak vervolgens om je vinger- en teennagels te lakken.

Tea tree olie om pityriasis rosea te behandelen

Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea is een dermatologische aandoening die zich voordoet tijdens de herfst of lente. Het begint als een klein wondje en wordt dan langzaamaan een eryhtemateuze (rode) vlek en zorgt ervoor dat de huid gaat schilferen.

Deze aandoening is besmettelijk van aard en wordt in de meeste gevallen behandeld door middel van corticosteroïden. Nog een andere manier om te voorkomen dat deze aandoening verergert, is door gebruik te maken van tea tree olie. Dit zal ook helpen om de invloed die deze aandoening op de huid heeft te verzachten.

Hoe gebruik je tea tree olie om pityriasis rosea te behandelen

De dosering van dit soort oliën zou altijd ongeveer vijf procent moeten zijn van de hoeveelheid water die je gebruikt.

 • Je kunt dus bijvoorbeeld een glas water vullen met 100 ml vers water en hier 5 ml tea tree olie aan toevoegen.
 • Als je last hebt van pityriasis, dan is het belangrijk om het aangedane deel van de huid eerst schoon te maken voordat je de tea tree olie aanbrengt. Nadat je de olie hebt aangebracht, is het de bedoeling dat je het deel even masseert. Je kunt dit het beste elke dag doen.

Beetje bij beetje zul je steeds meer resultaat zien.

Tea tree olie om zwemmerseczeem te behandelen

Zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een bepaalde soort schimmel. Dermatofyten vermenigvuldigen zich goed in warme en vochtige omgevingen. Bovendien zijn dode huidcellen de ideale leefomgeving.

In het geval van zwemmerseczeem komt het vaak voor dat de zijkant van de voeten opgezwollen raakt of de huid begint te schilferen. Dit geldt ook voor de huid tussen de tenen. Bovendien is zwemmerseczeem een onaangename aandoening die de teennagels kan aantasten.

Eén manier om deze aandoening te behandelen is door gebruik te maken van tea tree olie, een middel dat de infectie zal vertragen. Hieronder leggen we uit hoe je dit resultaat kunt bewerkstelligen.

Hoe je tea tree olie gebruikt om zwemmerseczeem te behandelen

 • Laat je bad vollopen met warm water.
 • Doe vervolgens tien druppels tea tree olie en tien druppels rozemarijnolie in het water.
 • Laat je voeten twintig minuutjes weken in dit badje. Droog je voeten na afloop goed af, vooral tussen je tenen.
 • Doe dit elke dag wanneer je thuiskomt van je werk.

Tea tree olie is het beste middel om muggen af te weren

Mug

Dit middel kan niet missen. Als je in een zeer vochtige omgeving woont, dan loop je een groot risico om voortdurend gebeten te worden door muggen. Zoals de meesten van ons wel al weten, bestaat er geen vijand die net zo vraatzuchtig is als deze kleine insecten. Ze kunnen zelfs ziektes overbrengen wanneer ze zich voeden met ons bloed.

Aangezien het gebruik van biologische middeltjes om muggen af te weren of het dragen van bepaald soort kleding niet altijd effectief genoeg is, raden wij aan om het volgende eens te proberen. Gebruik tea tree olie om je eigen muggenspray te maken. Let op hoe je dit kunt doen.

Ingrediënten

 • 5 theelepels water (50 ml)
 • 10 druppels tea tree olie
 • 100 druppels citrus- of citroensap

Hoe maak je deze muggenspray?

Om dit mengsel te kunnen maken, is het belangrijk om een fles te gebruiken die een oliediffuser heeft. Nadat je de ingrediënten met elkaar vermengd hebt, breng je dit mengsel elke avond voor het slapengaan aan op je huid.

Dit is een geweldig en goedkoop middel om muggen te bestrijden en het is het meer dan waard om ervoor te zorgen dat je het te allen tijde in huis hebt.

Nu je weet op welke manieren je deze geweldige olie allemaal kunt gebruiken, is het belangrijk om niet te vergeten dat je de olie altijd eerst moet verdunnen voordat je hem op je huid aanbrengt. Bovendien is het misschien handig om te weten dat tea tree olie ook heel goed gebruikt kan worden in het huishouden.

Bekijk Ook