Waarom kiezen muggen altijd mij uit?

Hoewel je vaak hoort dat muggen het liefste mensen prikken die zoeter bloed hebben, tonen studies aan dat het in werkelijkheid een genetische factor is die muggen aantrekt tot bepaalde mensen.
Waarom kiezen muggen altijd mij uit?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Heb je je weleens afgevraagd: ‘Waarom moet ik altijd uitkijken voor muggen?’ Wat is er toch zo bijzonder aan mij dat ze het altijd op mij gemunt hebben, dat ze me prikken in het park of terwijl ik lekker lig te slapen?

Hoe kan ik voorkomen dat mijn armen en benen elke zomer onder de muggenbulten zitten?’

Zo ja, dan raden wij aan dat je onderstaand artikel eens leest. We gaan namelijk interessante informatie delen over dit onderwerp.

Hoe ziet het leven van een mug er uit?

Dit insect teert op het bloed van dieren en mensen. Daar houdt hij dagelijks een hele drukke agenda op na. Om te beginnen is het interessant om te benoemen dat muggen doorgaans in de aanval gaan rond zonsopgang en zonsondergang.

Tijdens deze uren is het licht buiten iets minder fel en is het minder warm. Dit zijn de momenten waarop muggen de kans grijpen om hun voedselvoorraad bij te vullen.

De muggen die jou prikken zijn vrouwtjes. Vrouwtjesmuggen hebben namelijk het proteïne uit je bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Dit is vooral zo tijdens de voornaamste voortplantingsperiode.

Muggenlarven kunnen zich vooral goed ontwikkelen op plekken waar er sprake is van stilstaand water. Denk hierbij aan vijvers, zwembaden, meren , enzovoorts.

De mannetjes voeden zich daarentegen met nectar, vocht en vruchtensappen.

Muggenspray

Muggen houden zich erg bezig met het vinden van het juiste slachtoffer dat aan hun behoeftes kan voldoen. Dit houdt in dat muggen hun omgeving eerst goed doorspitten voordat ze zichzelf voeden.

Je hebt ongetwijfeld wel meerdere keren dat vervelende gezoem gehoord vlak naast je oor. Dit betekent dat een mug je aan het controleren is om te kijken of je een waardevolle maaltijd bent.

Hoewel er verschillende manieren bestaan om ervoor te zorgen dat je niet geprikt wordt door muggen — zoals muggenlampen, klamboe’s en insecticide —, zal een mug je altijd te pakken krijgen als hij je bloed echt graag wil hebben!

Die vervelende mug zal de hele dag om je lichaam heen blijven zoemen tot hij eindelijk zijn doel bereikt.

Muggenbult

Waarom kiezen muggen bepaalde mensen en anderen niet?

Dit is een van de meest gestelde vragen aller tijden. Sommige mensen zeggen dat hun bloed zoeter is dan dat van anderen. Dit is een vrij populaire theorie.

Andere mensen denken juist dat het meer te maken heeft met hun lichaamsgeur (of dit nu een zoete geur is of niet).

Wanneer meerdere mensen samen in dezelfde kamer of op dezelfde plek zitten, kan het zijn dat enkele van hun haast worden leeggeprikt door muggen. Anderen komen er ondertussen schadeloos van af!

Verschillende onderzoeksteams hebben geprobeerd om tot de bodem uit te zoeken en te achterhalen welke redenen ervoor zorgen dat een insect de één wel bijt en de ander geheel negeert.

Onderzoekers aan de Universiteit van Nottingham (Verenigd Koninkrijk) en de Universiteit van Florida (Verenigde Staten) stellen dat deze keuze gebaseerd is op genetica.

Zij tonen aan dat er een genetische component bestaat die bepaalt of je meer of minder aantrekkelijk bent voor muggen.

Krabben na gebeten te zijn door muggen

De rol van genen

Hoe weten muggen dan waar jouw genetische opmaak uit bestaat? Voornamelijk aan de hand van je lichaamsgeur.

Mensen die minder aantrekkelijk zijn voor muggen produceren een lichaamsgeur de meer afstotend is en blijkbaar wordt dit grotendeels bepaald door je genen.

Het verschil in je lichaamsgeur kan bepalen of je wel of niet het doelwit bent voor muggenbeten.

Deze onderzoeken werden uitgevoerd met behulp van groepen van eeneiige en twee-eiige vrouwelijke tweelingen. De eerste groep eeneiige tweelingen werd door meer muggen geprikt dan de tweede groep.

Dit is een aanwijzing dat de oorzaak hiervoor gevonden kan worden in de genen. Eeneiige tweelingen hebben namelijk sterkere genetische overeenstemmingen.

Daarnaast tonen andere studies aan dat muggen een voorkeur hebben voor mensen die over het algemeen een bepaalde geur hebben.

In Afrika zijn zwangere vrouwen vaak het slachtoffer van malariamuggen. Ook zijn mensen met meer spiermassa en meer vet doorgaans ook aantrekkelijker voor vliegen en muggen in het algemeen.

Muggenbeten

Enkele andere theorieën richten zich weliswaar ook op de lichaamsgeur, maar zijn gebaseerd op de koolstofdioxide die we uitademen. Koolstofdioxide hangt rondom mensen omdat we hier elke keer dat we uitademen een beetje van vrijlaten.

Een ander onderzoeksteam geeft aan dat sommige mensen die aanleg hebben om een bepaalde bacteriesoort (met name stafylokokken) op hun huid te verzamelen.

Zij hebben door de geuren die deze bacteriën veroorzaken, ook meer last hebben van muggenbeten.

Wat veroorzaakt aanlokkende geuren?

Waar kunnen deze geuren nog door ontstaan?

 • Alcohol;
 • Knoflook;
 • Ui;
 • Peper;
 • Kleding gemaakt van nylon;
 • Parfum;
 • Deodorant.
Mug

We hebben je al verteld wat er gebeurt wanneer een mug je aan het onderzoeken is. Ze gebruiken hun reukzintuig om je lichaamsgeur te interpreteren. En je lichaamsgeur wordt minstens voor een deel bepaald door je genen.

Daarnaast is er nog een factor die bepalend kan zijn, namelijk je lichaamstemperatuur.

Een onderzoek gepubliceerd door de BBC stelt dat muggen tactischer zijn dan welke militaire strategie dan ook. Zodra ze hun doelwit hebben bepaald op basis van zicht, geur en temperatuur, zullen ze dit doelwit hoe dan ook in het vizier houden.

Het hangt allemaal af van hoe ver ze van hun doelwit verwijderd zijn. Lichaamstemperatuur kan meestal pas van dichtbij worden waargenomen en kan uiteindelijk de beslissende factor zijn om in de aanval te gaan.

Hoe kun je muggenbeten vermijden?

 • Maak alle blikken en potjes leeg waar water zich in kan verzamelen.
 • Gebruik geen geparfumeerde zepen of sterke parfums. Vermijd ook haarspray.
 • Houdt je hygiëne goed onder controle zodat je lichaamsgeur niet te sterk wordt en je niet te veel zult zweten.
 • Draag kleding die je huid bedekt en vermijd erg felle of juist donkere kleuren.
 • Doe het licht uit wanneer je in je kamer zit.
 • Doe je raam niet open tijdens zonsondergang.
 • Gebruik een klamboe voor over je bed en horren voor je deuren en ramen.
 • Spuit jezelf in met muggenspray.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fernández-Grandon, G. M., Gezan, S. A., Armour, J. A. L., Pickett, J. A., & Logan, J. G. (2015). Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
 • Van Breugel, F., Riffell, J., Fairhall, A., & Dickinson, M. H. (2015). Mosquitoes use vision to associate odor plumes with thermal targets. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.06.046
 • Mosquito bites. Clínica Mayo. (2018). Recuperado el 17 de marzo de 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.