Voedingsstoffen die vet verbranden

14 juni 2016

Kan jij nu meteen tien voedingsstoffen opnoemen die vet verbanden? Heb je geen idee? Er bestaan eigenlijk een heleboel fruit- en groentesoorten die op een natuurlijke manier vet verbranden. En goed nieuws: wanneer je deze in je eetpatroon opneemt, helpen ze je dan ook gewicht te verliezen!

Deze fruit- en groentesoorten worden ook wel omschreven als voeding met ‘negatieve calorieën’ en ze hebben wat bekend staat als een hoog ‘thermisch effect’. Met andere woorden: je lichaam heeft meer energie (en dus calorieën) nodig om deze voedingsstoffen te verteren dan bij andere voedingsstoffen. Op die manier wordt je metabolisme versneld en begint je lichaam vet te verbranden.

De voedingsstoffen die in dit soort voedsel te vinden zijn, helpen je de vetophopingen in je lichaam af te breken en vergemakkelijken het elimineren van afvalstoffen. Wanneer je lichaam goed gevoed is, heeft dat een positief effect op de suikerspiegel in je bloed. Je bloedsuikerspiegel reguleren is de meest doeltreffende manier om vet te verbranden en zal ervoor zorgen dat je minder trek hebt.

Wel belangrijk om te weten: dit proces gebeurt niet vanzelf. Je moet minstens twee of drie keer per week minstens dertig minuten fysieke activiteit inplannen als je die paar extra kilo’s kwijt wilt. Ook moet je bepaalde voedingsstoffen toevoegen aan elke maaltijd om ervoor te zorgen dat je gezond eet. Samen met sport is dit dé sleutel tot het verliezen van die extra kilo’s en nog beter, dat overtollige vet.

Voedsel dat je minder doet eten en helpt vet te verbranden

  • Water. Uiteraard is water geen voedingsstof, maar het drinken ervan kan je helpen om de giftige stoffen in je lichaam te verwijderen, je te hydrateren en een goede spijsvertering tot stand te brengen. Water zorgt voor een gevoel van verzadiging, waardoor je ook minder gaat eten.
  • Voedsel dat rijk is aan vezels. Wanneer je vezelrijke voedingsstoffen eet, zal je sneller het gevoel krijgen dat je vol zit en dus minder eten. Deze voedingstoffen verbranden geen vet, maar helpen ons dus wel om niet te veel te eten.
  • Groene thee is een goede bondgenoot voor alle mensen die graag gewicht willen verliezen. Groene thee verbrandt vet zeer doeltreffend, aangezien het je metabolisme versnelt. De aanwezige cafeïne (of theïne, wat dezelfde substantie is) zorgt ook voor het verbanden van calorieën zonder aan sport te doen.
  • Vitamine C, dat te vinden is in bijvoorbeeld broccoli, paprika, kiwi, citroen en grapefruit, helpt ons op een snellere manier vet te verbranden, wat dus ook leidt tot een sneller gewichtsverlies.
Kiwi

  • Melkproducten zoals yoghurt, melk en kaas helpen de kracht van het hormoon calcitriol te verminderen, zodat het er niet meer voor kan zorgen dat we vet vasthouden.
  • Proteïnen bevorderen de groei van spierweefsel en spierweefsel is uiteraard essentieel bij gewichtsverlies. Het is belangrijk voedingsstoffen te selecteren die proteïne bevatten (vlees, vis, etc.), maar die ook een laag vetgehalte hebben. Anders krijg je niet hetzelfde resultaat.

Onthoud dat de consumptie van voedingsstoffen die vet verbranden kan helpen bij het diëten, maar dat dit niet volstaat. Het is cruciaal dat je gedisciplineerd bent. Het is met andere woorden niet slim grote hoeveelheden te eten en dan te denken dat het drinken van groene thee dat goedmaakt. De voorgenoemde voedingsstoffen zullen je metabolisme normaal gezien zo’n 3 tot 10% versnellen en dus ook ongeveer dezelfde hoeveelheid extra calorieën verbanden.

Het kan ook helpen voedsel te eten dat je hongergevoel doet afnemen, zoals bijvoorbeeld voedingsstoffen die rijk zijn aan vezels. Deze zullen je langer een voldaan gevoel geven en dus voorkomen dat je veel eet.

Bekijk Ook