Verberg onaangename lichaamsgeur op natuurlijke wijze

Het hebben van een onaangename lichaamsgeur kan soms erg vervelend zijn. Leer daarom hoe je de geur kunt verbergen met natuurlijke middelen.
Verberg onaangename lichaamsgeur op natuurlijke wijze

Laatste update: 28 november, 2018

De hitte, overmatig zweten, te dik aan gekleed naar buiten gaan, de hele dag door van hot naar her rennen, sokken die niet van katoen zijn… Al deze factoren (en nog vele meer) kunnen ervoor zorgen dat je op verschillende lichaamsdelen last hebt van een onaangename lichaamsgeur.

Het goede nieuws is dat er gelukkig meerdere natuurlijke middelen bestaan die je kunt gebruiken om dit probleem te behandelen. Deze middelen wil je absoluut niet mislopen. Lees onderstaand artikel om erachter te komen over welke middelen we het hebben.

Lichaamsgeur: waar, hoe en waarom?

Zweetvoeten

Hoewel je in feite over het hele lichaam last kunt hebben van een onaangename lichaamsgeur, zijn er bepaalde delen waar de geur vaak sterker is: onder de oksels, op de voeten en rond de genitaliën.

Dit komt door de reactie die veroorzaakt wordt door bepaalde micro-organismen die dol zijn op vochtige plekken (zoals de plekken die we zojuist genoemd hebben).

Wanneer er in hun gekozen woonplaats sprake is van zweet, dan gaat de temperatuur omhoog en kunnen de micro-organismen zich voortplanten. Op het moment dat dit gebeurt, wordt ook de onaangename geur geproduceerd. Deze bacteriën stralen namelijk bepaalde gassen uit.

Bovendien zitten er op deze plekken (vooral onder de oksels en de voeten) meer zweetklieren en zitten de zweetklieren dichter op elkaar. Wanneer het warm is of wanneer je aan het trainen bent, hebben deze klieren de taak om water (zweet) vrij te laten om de lichaamstemperatuur te verlagen en problemen te voorkomen.

Daarom is het doorgaans ook zo dat je veel zweet wanneer je koorts hebt.

Zweten heeft echter nog een andere functie: namelijk om gifstoffen uit het lichaam te drijven. Bij dit natuurlijke proces, waarbij er kleine druppeltjes zout water via de poriën naar buiten komen, worden tegelijkertijd alle slechte stoffen die zich in het lichaam hebben verzameld uit het lichaam gedragen.

Je kunt daarom zeggen dat zweten een manier is om het lichaam en de huid te laten ademen.

Zweet en een onaangename geur

Zweetplekken onder de Oksels

Wanneer we zweten hebben we een onaangename lichaamsgeur. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, bestaat er geen andere oplossing. We zweten vooral wanneer het buiten warm is of als gevolg van hormonale veranderingen

Bijvoorbeeld bij vrouwen die in de overgang zitten of in bepaalde fases van de menstruele cyclus en bij zowel jongens als meisjes tijdens de puberteit.

Soms zweten we ook meer wanneer we veel stress, druk of zorgen ervaren of wanneer we last hebben van angst of nervositeit. Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat je meer zweet.

Schoenen en zweet

schoenen en poeder

Het dragen van schoenen die van slechte kwaliteit zijn, die niet goed ademen of gemaakt zijn van synthetische materialen zal ook niet helpen bij problemen met zweetvoeten.

Bij dit soort schoenen kan het zweet namelijk niet verdampen, waardoor er een ideale omgeving ontstaat voor de ontwikkeling van schimmel en bacteriën.

Als je daarbij ook nog eens sokken draagt die niet gemaakt zijn van katoen (maar bijvoorbeeld van lycra of spandex) en het zweet dus niet goed geabsorbeerd wordt, dan is het eenvoudig te achterhalen waarom je voeten zo’n sterke geur hebben.

 

Dit geldt niet alleen voor sokken, maar ook voor andere kledingstukken. Wanneer je kleding draagt die gemaakt is van synthetische materialen, dan kan dit ervoor zorgen dat je meer zult zweten, vooral onder de oksels en rond de genitaliën.

Probeer daarom altijd kleding te kopen die gemaakt is van katoen of een ander natuurlijk materiaal.

Dieet en lichaamsgeur

Wist je dat je dieet ook invloed heeft op je lichaamsgeur? Dat is namelijk wel zo. Wanneer je veel geraffineerde suiker, gefrituurd voedsel, dierlijke vetten, verwerkt vlees en andere verwerkte producten eet, dan moet het lichaam een veel grotere hoeveelheid gifstoffen elimineren (ook de gifstoffen die in deze voedingsmiddelen zitten).

De beste manier om dit probleem te voorkomen, is door een gezond dieet aan te houden dat veel groente en fruit (in beide gevallen het liefste rauw), volkoren granen, noten en peulvruchten of bonen bevat. Probeer daarnaast ook minstens 2 liter water per dag te drinken.

Oplossingen voor een onaangename lichaamsgeur

Hygiëne

Een natuurlijke manier om een onaangename lichaamsgeur te vermijden of minder sterk te maken, is door je persoonlijke hygiëne te verbeteren. Als je normaal gesproken één keer per dag doucht, probeer dan bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden twee keer per dag te douchen.

Je kunt de probleemgebieden ook wassen met water en zeep; eerst met een neutrale zeep en daarna met een geparfumeerde zeep (als je hierdoor geen last krijgt van huidirritatie).

Deodorant

Probeer onder de oksels geen aerosol of antiperspirant-crèmes te gebruiken. Deze producten kunnen namelijk de poriën verstoppen en zo de onaangename geur alleen maar verergeren.

Op deze manier creëer je een vicieuze cirkel waarbij je elke keer dat je deodorant gebruikt je poriën verstopt. De geur wordt dan erger waardoor je nog meer deodorant opdoet en ga zo maar door.

Gebruik liever natuurlijke of zelfgemaakte deodorants. Hier is een recept dat niet kan missen.

Ingrediënten:

  • 5 muntblaadjes
  • 5 rozemarijnblaadjes
  • 250 ml of 1 kopje kokend water

Hoe te maken:

  • Meng de ingrediënten en breng ze aan de kook.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Giet het door de zeef en bewaar het in een glazen pot.
  • Week elke dag een wattenstaafje in het mengsel en wrijf hiermee onder de oksels en voeten.

Extra kleding

Je kunt er ook een gewoonte van maken om altijd extra kleding bij je te hebben, zodat je jezelf kunt omkleden als dit nodig is. Dit is vooral handig op dagen waarop je de hele dag van huis bent. Ook etherische oliën (bijvoorbeeld lavendelolie) kunnen zeer behulpzaam zijn om een onaangename geur te bestrijden.

Huismiddeltjes

Twee huismiddeltjes die er altijd in slagen om een onaangename lichaamsgeur te elimineren zijn chlorofyl en groene thee. 

Het eerste middel, chlorofyl, kan helpen het lichaam te ontgiften en gifstoffen te verwijderen. Je kunt chlorofyl bij de meeste reformwinkels verkrijgen in de vorm van een capsule. Een natuurlijkere optie is om wat tarwe te zaaien. Dit te laten groeien en het gras vervolgens te knippen en te vermengen in een smoothie.

Het tweede middel, groene thee, is een geweldige ontgifter die niet alleen zal helpen je lichaamstemperatuur te doen stijgen om zo meer vet te verbranden, maar ook behulpzaam is bij het elimineren van gifstoffen. Drink dagelijks één of twee kopjes groene thee.

Misschien ook interessant om te lezen:
Chlorofyl, een geweldige natuurlijke remedie

Exfolieer je oksels

Als de onaangename lichaamsgeur onder je oksels wordt veroorzaakt door het gebruik van te veel deodorant, dan kun je de huid onder de oksels exfoliëren met een mengsel van baking soda en citroen. Wees hierbij wel voorzichtig en ga niet direct na de behandeling de deur uit.

Blootstelling aan zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat het zuur in citroenen vlekken op de huid veroorzaakt. Je kunt ook een beetje baking soda mengen met water om een pasta te maken. Gebruik deze pasta vervolgens als natuurlijke en effectieve antiperspirant. Dit middel werkt ook voor de voeten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.