Vele redenen om meer water te drinken

Net zoals een gebrek aan water voor uitdroging kan zorgen, kan hyperhydratatie (een teveel aan water) leiden tot een gebrek aan natrium. Het overmatig drinken van bepaalde vloeistoffen op een dwangmatige manier staat ook wel bekend als potomania.
Vele redenen om meer water te drinken

Laatste update: 10 januari, 2019

Weet jij wat de redenen zijn om meer water te drinken? Ondanks het feit dat vele voedingsstoffen en dranken namelijk van nature rijk zijn aan water en dus bijdragen tot ons dagelijkse noodzakelijke hoeveelheid daarvan, bevatten veel van deze voedingsstoffen onder andere conserveringsmiddelen, toegevoegde stoffen enz.

Daardoor zijn ze minder rijk aan vloeistof dan de volledig natuurlijke voedingsmiddelen. Daarom is het noodzakelijk om dagelijks meer water te drinken.

Wat zijn de redenen om meer water te drinken?

Ons lichaam kan verschillende dagen, zelfs langer dan een week, overleven zonder voedsel. Zonder vloeistoffen zijn we echter verloren na een dag of twee. In dit artikel geven we jullie daarom vele redenen waarom je meer zou moeten drinken:

1. Zonder water is er geen leven.

2. De relatieve schaarste ervan onderdrukt en vernietigt uiteindelijk sommige aspecten van ons lichaam.

3. Het is de voornaamste bron voor energie in ons lichaam. Water brengt namelijk elektriciteit en magnetische energie voort in de cellen van ons lichaam en zorgt zo voor de energie die nodig is om te leven.

4. Het is een hechtingsmiddel binnenin de celstructuur.

5. Water voorkomt schade aan het DNA. Bovendien zorgt het ervoor dat herstellende mechanismes doeltreffender werken, waardoor er minder abnormaal DNA is.

Effect op cellulair gebied

7. Het lichaam gebruikt water om alle stoffen door het lichaam te transporteren.

8. Deze vloeistof verhoogt de effectiviteit van de rode bloedcellen bij het verzamelen van zuurstof uit de longen.

9. Wanneer het een bepaalde cel bereikt, voorziet het deze van cellulaire zuurstof. Ook neemt het restgassen mee naar de longen zodat ze kunnen worden vrijgegeven.

Effect op de stofwisseling

10. Het speelt een belangrijke rol bij het oplossen van alle voedingsmiddelen, vitamines en mineralen. Dat wil zeggen dat het lichaam de vloeistof gebruikt om voedsel in kleine stukjes af te breken. Daardoor treedt je stofwisseling in werking en uiteindelijk verteert je voedsel.

Zo zorgt het voor de omzetting van voedsel naar energie tijdens het spijsverteringsproces. Daarom heeft voedsel zonder water geheel geen energiewaarde voor het lichaam.

11. Het helpt de absorptiesnelheid door het lichaam van essentiële stoffen in voedingsmiddelen te verhogen.

12. Water reinigt het lichaam door uit verschillende delen de giftige stoffen naar de lever en de nieren te brengen, waar ze vernietigd worden. Uitdroging zorgt echter voor de opeenstapeling van giftige stoffen in het weefsel, de gewrichten, de nieren, de lever, de hersenen en de huid. Het zal zulke opeenstapelingen dus verhelpen en voorkomen.

13. Water is het beste laxeermiddel om constipatie te voorkomen.

Wat zijn de redenen om meer water te drinken?

Belang voor het immuunsysteem

15. Water verhoogt in grote mate de effectiviteit van het immuunsysteem in het beenmerg. Dit wil zeggen, waar het immuunsysteem wordt gevormd.

Dit omvat de effectiviteit ervan bij het bestrijden van kanker. Het normaliseert bijvoorbeeld de aanmaak van bloed in het beenmerg, wat vervolgens zou kunnen helpen om leukemie en lymfoom te voorkomen. 

Water is dus absoluut noodzakelijk om het immuunsysteem doeltreffender te doen werken in verschillende delen van het lichaam om zo tegen infecties en kankercellen te vechten.

Belang voor bloedsomloop

16. Het helpt om je bloed te zuiveren. Het werkt samen met je bloedsomloop om ervoor te zorgen dat er zich geen bezinksels afzetten in de bloedbaan.

17. Ook helpt het het bloed te verdunnen om zo bloedklonters te voorkomen. Zo helpt het dus ook het risico op een hartaanval of op hersenbeschadiging te verlagen. Het kan namelijk helpen arteriële blokkades in het hart en de hersenen te voorkomen.

Belang voor de hersenen

18. Water geeft ons de kracht en de elektrische energie voor al de functies van onze hersenen, voornamelijk het denken.

19. Het is rechtstreeks nodig voor een doeltreffende aanmaak van alle neurotransmitters, zoals bijvoorbeeld serotonine.

20. Deze vloeistof is ook volledig noodzakelijk voor de productie van al de hormonen die in de hersenen worden aangemaakt, waaronder melatonine.

21. Het kan helpen om ADHD te voorkomen, zowel bij kinderen als volwassenen.

22. Water zorgt er niet enkel voor dat je doeltreffender werkt, maar zorgt ook voor een toename van je aandachtsspanne.

23.Het maakt deel uit van de hersen- en lichaamsfuncties. Het verhoogt dus je vermogen om  doelen en intenties te bereiken.

Effect op hormonen en gedrag

24. Het helpt het verschijnen van krampen en opvliegers tijdens de menstruatieperiode te verminderen.

25. Het drinken van water zorgt voor een vermindering van ochtendmisselijkheid bij vrouwen tijdens hun zwangerschap.

26. Uitdroging belemmert de productie van de seksuele hormonen. Een gebrek aan die hormonen is een van de voornaamste redenen voor impotentie en het verlies van je libido.

27. Water werkt beter dan welke andere drank in de wereld dan ook om ons wakker te maken en heeft, in tegenstelling tot vele andere dranken geen bijwerkingen.

28. Het helpt om stress, angst en depressies te reduceren.

29. Ook helpt het om verslavende impulsen onder controle te houden, zoals bijvoorbeeld verslavingen aan cafeïne, alcohol en bepaalde soorten medicatie.

30. Deze vloeistof helpt ook bij het voorkomen van geheugenverlies wanneer we ouder worden. Zo helpt water dus ook het risico op Alzheimer, multiple sclerose, Parkinson en ALS te verkleinen.

31. Water helpt ook om je normale slaappatroon te herstellen. Daardoor neemt vermoeidheid af en krijg je opnieuw een jeugdige portie energie.

Algemeen effect op gezondheid

32 Water maak de huid zachter en helpt de effecten van veroudering te minimaliseren.

33. Het zorgt dat de ogen meer glanzen en stralen. Ook zou het kunnen helpen glaucoom te voorkomen.

34. Ook is het het voornaamste smeermiddel in gewrichten en helpt artritis en rugpijn te voorkomen.

35. Deze vloeistof wordt in de tussenwervelschijven gebruikt, zodat dit als het ware ‘waterkussens’ vormt en zo bepaalde impacts absorberen.

36. Het is essentieel voor het afkoelsysteem (het zweten) en het verwarmen (het verbranden van calorieën) van het lichaam.

37.Het menselijk lichaam heeft geen plek om water op te slaan, zodat je een reserve hebt om gebruik van te maken in tijden van uitdroging. Daarom is het belangrijk gedurende de dag op regelmatige tijdstippen water te drinken. 

38. Wanneer je gewicht wil verliezen, is het drinken van water een grote hulp. Je drinkt met andere woorden het water dat je lichaam zo hard nodig heeft en verliest daarbij ook nog eens gewicht zonder te diëten.

Probeer ook niet te veel in een keer te eten wanneer je honger hebt. Het kan namelijk zijn dat je gewoon dorst hebt. Drinken van vloeistoffen scheidt namelijk de sensaties van honger en dorst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Water, Hydration and Health

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.