Zo slaap je goed

· 2 augustus 2015

Vandaag gaan we het hebben over welke schadelijke effecten slecht slapen voor je gezondheid kunnen hebben en we zullen ook een aantal adviezen geven hoe je goed kan slapen.

Onze lichamen hebben ongeveer 7 tot 9 uren slaap nodig om de dagelijkse taken effectief uit te voeren. Deze tijd varieert per persoon. Individuen die 6 of minder uren per dag slapen, stellen zichzelf bloot aan gezondheidsrisico’s.

Gebrek aan slaap veroorzaakt verschillende gezondheidsproblemen, zoals:

Korte termijn

  • Gebrek aan concentratie
  • Onhandigheid
  • Vermoeidheid

Lange termijn

  • Grote kans op cerebrovasculaire aandoeningen
  • Vergroot het risico op diabetes
  • Veroorzaakt geheugenverlies
  • Leid tot obesitas
  • Verzwakt het immuunsysteem
  • Vergroot het risico op kanker
  • Beschadigde botten

Deze schades aan je gezondheid kun je beter niet zomaar wegwuiven. Als je één van die personen bent die minder dan 6 uren slaapt in de nacht, neem dan een kijkje naar het onderstaande advies om goed te slapen en volledig hersteld wakker te worden.

Advies om goed te slapen

1. Probeer om op dezelfde tijd te slapen en op te staan. Hierdoor creëer je een gewoonte, zodat je voorkomt dat je moeite hebt om in slaap te vallen.

2. Begin de dag met een gezond ontbijt.

3. Eet geen grote avondmaaltijden voordat je naar bed gaat.

4. Consumeer geen dranken met cafeïne of stimulerende dranken een paar uur voordat je gaat slapen. Deze kunnen 3 tot 5 uren in je lichaam blijven zitten.

5. Doe 3 uur voordat je gaat slapen geen fysieke inspanningen meer.

6. Het licht in je kamer is erg belangrijk. Je moet in het donker of met zeer weinig licht slapen.

7. De kamertemperatuur moet aangenaam voor je zijn. Niet te warm of te koud.

8. Probeer niet in je kamer te werken. Laat je brein de slaapkamer associëren met bedtijd.

9. Maak een schema voor het naar bed gaan. Dit schema kan de volgende dingen bevatten: meditatie, ontspannend bad, luisteren naar ontspannende muziek, langzaam en diep ademhalen. Het belangrijke is dat je een manier vindt om te ontspannen, zodat je makkelijker in slaap valt.

10. Kijk geen tv voordat je gaat slapen en als het mogelijk is, zorg je ervoor dat je er niet één in je kamer hebt.

11. Drink een ontspannende thee.

12. Slaap in ruime en comfortabele kleren.

13. Eet in de avond geen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en erg zout zijn.

Hieronder gaan we het hebben over bevorderende natuurlijke methodes. Hier zijn een aantal theeën die je mogelijk kunnen helpen met in slaap vallen:

Kamille

kamille-aambeien

Vanwege de ontspannende eigenschappen die het bezit, kan het drinken van een kamille-infusie met één eetlepel gedroogde bloemen voordat je gaat slapen erg behulpzaam zijn. Het is niet aanbevolen om deze thee tijdens de zwangerschap te drinken.

Echte valeriaan

valeriaan-een-medicinale-plant-tegen-insomnia

Echte valeriaan bevat eigenschappen, die je helpen om in slaap te vallen. Drink een infusie met deze wortel. Laat 15 gram van de wortel een nacht lang in water trekken. Drink een kopje in de namiddag en nog één voordat je naar bed gaat.

Combineer dit niet met antidepressiva, antihistaminicum of antispasmodicum. Voorkom het gebruik tijdens de zwangerschap, borstvoeding of voor kleine kinderen.

Boldo

Heeft kalmerende effecten. Drink een infusie met 2,5 gram gedroogde boldobladeren in 100 ml water voordat je gaat slapen.

Consumeer geen boldo als je last hebt van diarree, galstenen en combineer het niet met bloedverdunners of andere medicijnen.

Hop

Uitstekend om de zenuwen te kalmeren en je voor te bereiden op een herstellende rust. Drink een infusie met één theelepel gedroogde hop in één glas water voordat je naar bed gaat.

Lindebloesem

Drink een infusie met één eetlepel lindebloesem in één glas water. Drink een half uur voordat je gaat slapen een glas.

Citroensap

Meng citroensap met warm water en voeg een paar theelepels honing toe.

Echte marjolein

Perfect voor nerveuze en gestreste personen. Maak een bad met echte marjolein essentiële olie, wat je zal helpen om in slaap te vallen.

Deze aanbevelingen zullen je helpen om beter te slapen en wakker te worden met meer energie, om succesvol al je dagelijkse taken uit te voeren. Gebruik niet meer dan aanbevolen.

Als je hierna nog steeds moeite hebt met in slaap vallen, neem dan contact op met een specialist.