Zo slaap je goed

Slaap jij minder dan 6 uur per nacht? Weet jij wat dit kan betekenen voor je gezondheid? Ontdek hier hoe je zelf voor een betere nachtrust kunt zorgen.
Zo slaap je goed

Laatste update: 16 november, 2018

Vandaag gaan we het hebben over welke schadelijke effecten slecht slapen voor je gezondheid kunnen hebben en we zullen ook een aantal adviezen geven hoe je goed kan slapen. Slaap jij goed?

Ons lichaam heeft ongeveer 7 tot 9 uren slaap nodig om de dagelijkse taken effectief uit te kunnen voeren. Deze tijd varieert echter per persoon. Individuen die 6 of minder uren per dag slapen, kunnen zichzelf blootstellen aan gezondheidsrisico’s.

 Gebrek aan slaap

Een gebrek aan slaap kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel op de korte termijn als op de lange termijn.

Korte termijn

 • Gebrek aan concentratie
 • Onhandigheid
 • Vermoeidheid

Lange termijn

 • Vergroot het risico op diabetes
 • Kan geheugenverlies veroorzaken
 • Kan leiden tot obesitas
 • Verzwakt het immuunsysteem
 • Een mogelijk verhoogd risico op bepaalde soorten kanker

Deze problemen met je gezondheid kun je beter niet zomaar wegwuiven. Als je één van die personen bent die minder dan 6 uren per nacht slaapt, lees dan het onderstaande advies om goed te slapen en volledig uitgerust wakker te worden.

Advies om goed te slapen

 1. Probeer om op dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan. Hierdoor creëer je een gewoonte, zodat je voorkomt dat je moeite hebt om in slaap te vallen.
 2. Begin de dag met een gezond ontbijt.
 3. Eet geen grote avondmaaltijden voordat je naar bed gaat.
 4. Consumeer geen dranken met cafeïne of andere stimulerende dranken een paar uur voordat je gaat slapen. Deze kunnen namelijk wel 3 tot 5 uren in je lichaam blijven zitten.
 5. Doe 3 uur voordat je gaat slapen geen fysieke inspanningen meer.
 6. Het licht in je kamer is erg belangrijk. Je moet in het donker of met zeer weinig licht slapen.
 7. De kamertemperatuur moet aangenaam voor je zijn. Niet te warm of te koud.
 8. Probeer niet in je kamer te werken. Laat je brein de slaapkamer associëren met bedtijd.
 9. Maak een schema voor het naar bed gaan. Dit schema kan de volgende dingen bevatten: meditatie, ontspannend bad, luisteren naar ontspannende muziek, langzaam en diep ademhalen. Het belangrijke is dat je een manier vindt om te ontspannen, zodat je makkelijker in slaap valt.
 10. Kijk geen tv voordat je gaat slapen en als het mogelijk is, zorg je ervoor dat je er niet één in je kamer hebt.
 11. Drink een ontspannende thee.
 12. Slaap in ruime en comfortabele kleren.
 13. Eet in de avond geen voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten of die erg zout zijn.

Theeën die je kunnen helpen om goed te slapen

Hieronder gaan we het hebben over bevorderende natuurlijke methodes. Hier zijn een aantal theeën die je mogelijk kunnen helpen met in slaap vallen.

Kamille

Kamille is goed voor betere slaap

Vanwege de ontspannende eigenschappen die het bezit, kan het drinken van een kamille-infusie gemaakt met één eetlepel gedroogde kamillebloemen voordat je gaat slapen erg behulpzaam zijn.

Het is echter niet aanbevolen om deze thee tijdens de zwangerschap te drinken.

Echte valeriaan

Echte valeriaan is goed voor betere slaap

Echte valeriaan bevat ook eigenschappen die je kunnen helpen om in slaap te vallen. Drink een infusie gemaakt met de wortel van deze plant. Laat 15 gram van de wortel een nacht lang in water trekken. Drink een kopje in de namiddag en nog één voordat je naar bed gaat.

Deze thee is echter niet voor iedereen geschikt:

 • Combineer dit niet met antidepressiva, antihistaminicum of antispasmodicum.
 • Voorkom ook het gebruik tijdens de zwangerschap of borstvoeding.
 • Het is ook niet geschikt voor kleine kinderen.

Boldo

Boldo heeft ook kalmerende effecten. Drink een infusie met 2,5 gram gedroogde boldobladeren in 100 ml water voordat je gaat slapen.

Consumeer geen boldo als je:

 • last hebt van diarree of galstenen.
 • bloedverdunners of andere medicijnen gebruikt.

Hop

Uitstekend om de zenuwen te kalmeren en je voor te bereiden op een herstellende rust. Drink een infusie met één theelepel gedroogde hop in één glas water voordat je naar bed gaat.

Lindebloesem

Drink een infusie met één eetlepel lindebloesem in één glas water. Drink een half uur voordat je gaat slapen een glas.

Citroensap

Meng citroensap met warm water en voeg een paar theelepels honing toe.

Echte marjolein

Perfect voor nerveuze en gestreste personen. Maak een bad met echte marjolein etherische olie, wat je zal helpen om in slaap te vallen.

Deze aanbevelingen zullen je helpen om beter te slapen en wakker te worden met meer energie, om succesvol al je dagelijkse taken uit te voeren. Gebruik niet meer dan aanbevolen.

Als je hierna nog steeds moeite hebt met in slaap vallen, neem dan contact op met een specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Merino-Andreu M, Álvarez-Ruiz de Larrinaga A, Madrid-Pérez JA, Martínez-Martínez MA, PuertasCuesta FJ, Asencio-Guerra AJ, et al. Sueño saludable: evidencias y guías de actuación. Documento oficial de la Sociedad Española de Sueño. Rev Neurol 2016; 63 (Supl 2): S1-27. [Disponible en línea].
 • MedlinePlus: Dormir bien. https://medlineplus.gov/spanish/healthysleep.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.