Is het gezond om fruit bij het ontbijt te eten?

Fruit bij het ontbijt: is dat nu gezond of niet? De meningen zijn verdeeld. Terwijl sommige personen denken dat het niet goed voor je is, denken anderen dat elke dag fruit consumeren op een lege maag zeer bevorderlijk is voor je gezondheid.
Is het gezond om fruit bij het ontbijt te eten?

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fruit bij het ontbijt eten is ideaal om je dag mee te beginnen. Dat komt omdat je spijsvertering niet enorm veel moeite moet doen om het te verteren. Het biedt ook verscheidene voordelen voor je lichaam gedurende de dag. Fruit wordt immers gezien als het enige voedsel dat in staat is om je hersenen sneller te laten werken. En je hersenen hebben natuurlijk invloed op al je andere organen!

Fruit biedt daarnaast de belangrijkste elementen voor een goed functionerend systeem. Fructose is het belangrijkste bestanddeel in fruit afgezien van water, dat over het algemeen een gehalte van 95% heeft.

Veel mensen weten niet wanneer ze juist fruit moeten eten om het meeste uit de voordelen te halen. De beste tijd om fruit te eten is bij het ontbijt of op een lege maag.

Waarom is fruit bij het ontbijt dan precies zo goed?

fruit-kanker

De reden waarom fruit bij het ontbijt zo gezond is, is louter biologisch. Wanneer je spijsvertering pas begint te werken is het namelijk niet je maag, maar juist je dunne darm die het fruit verteert. En in die darm is precies waar de suikers in het bloed gaan.

Fruit combineren met zetmeel, aardappelen of vlees is dus geen goed idee. Want dan gaat het fruit immers niet meteen door naar je darmen. Het zal in plaats daarvan beginnen gisten!

En wat als ik ziek wordt van fruit?

Eet je veel fruit, maar heb je nadien een vieze smaak in je mond? Voel je je opgeblazen en met een zware maag? Dan had je waarschijnlijk al een te volle maag. Bij twijfel kun je best je arts raadplegen.

We raden aan om sap in flessen voor het ontbijt te vermijden. Dat geldt ook voor sap in blik of sap in glazen potten. Die zijn immers verhit tijdens hun productieproces, waardoor het originele sap te zuur wordt. Dit sap bevat bovendien veel bewaarmiddelen.

peer-hart

 

Een effectief dieet met fruit

Fruit bij het ontbijt maakt niet alleen je dieet minder zwaar, maar het biedt ook bekende natuurlijke eigenschappen:

  • Helpt om tegen hartziektes te beschermen.
  • Versterkt haarvaten, vooral zwakke aders, die constant hartaanvallen of interne bloedingen uitlokken.
  • Door het bio-flavonoïdengehalte voorkomt fruit dat bloed dikker wordt, wat verstopte slagaders kan veroorzaken.

Lees meer: fruit dat je jonger maakt.

Als je gewend bent om uit bed te stappen en veel tijdens het ontbijt te eten, waarbij je nooit je brood met boter en koffie opgeeft, dan start je zeker weten je dag slecht.

Je vult je maag met voedsel dat pas aan het einde van de dag verteerd is. Daarom moet je overwegen om voedingsmiddelen te eten, die makkelijk geabsorbeerd worden en je lichaam reinigen, zoals fruit.

Probeer wanneer mogelijk alleen vers fruit en sappen te eten zodra je wakker wordt of tot midden op de dag. Hoe langer je dit doet, hoe meer kans je je lichaam geeft om zichzelf sneller te reinigen.

Andere aanbevelingen

reinigende-sappen

Als je fruit en sappen gaat eten, probeer er dan altijd voor te zorgen dat ze niet erg koud of ijzig zijn. Dat stolt de componenten en vertraagt de spijsvertering.

Je zou moeten beginnen met na je maaltijden een warm kopje thee te drinken of een beetje warm water als je dat liever wilt. Deze warme temperatuur verzacht vetten, zodat ze sneller geëlimineerd kunnen worden en het bevordert de spijsvertering.

Vergeet nooit dat fruit eten alleen niet genoeg is! Je moet voor jezelf zorgen en ervan genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.