Reiniging in één week met sapjes en soepen

Detox of ontgiften is al honderden jaren oud en wordt vaak gebruikt bij de natuurgeneeskunde.
Reiniging in één week met sapjes en soepen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 19 november, 2018

Een reiniging of ontgifting kan je lichaam helpen om giftige stoffen te elimineren, het functioneren van je organen te verbeteren, ouderdom en chronische ziektes te voorkomen, je gewicht in balans te brengen en ervoor te zorgen dat je gezond bent en een goede kwaliteit van leven hebt.

In dit artikel gaan we uitleggen hoe je een simpele en natuurlijke reiniging van een week kan doen. Dankzij de voordelen van fruit en groenten in de vorm van sapjes en soepen kun je je lichaam in één week ontgiften.

Een reinigingsgeneesmiddel voorbereiden

Om een bloedtonic te bereiden moet je flexibel zijn en je aanpassen aan de fruit en groenten van het seizoen. Als je dit op koudere dagen doet, dan kies je voornamelijk voor soepen om je op te warmen. Daarentegen kies je op warme dagen voor verfrissende fruitsapjes. Beide opties zijn reinigers en voegen mineralen toe aan je lichaam. Je kunt proberen om ze te combineren.

Het beste is om de sapjes zelf voor te bereiden met behulp van een blender. Maar als je die niet hebt, dan kan je er voor kiezen om organische, natuurlijke sappen te kopen, die je kunt vinden in dieet- en gezondheidswinkels. Zorg ervoor dat er geen suikers of andere stoffen zijn toegevoegd, die de reiniging verstoren.

appel-wortel-sap-Will-Merydith

Wat is een herstelcrisis bij reiniging?

Voordat we beginnen met de reiniging moet je weten wat een herstelcrisis is. Elke keer wanneer het lichaam vol zit met giftige stoffen (wat bij de meeste mensen gebeurt door een slecht dieet en slechte gewoontes) moet je een reiniging doen, die het lichaam heel erg nodig heeft om de giftige stoffen te elimineren. Dit kan in het begin ongemakken creëren, zoals hoofdpijn, slijmlozing, diarree etc. Je kunt ook symptomen van eerdere aandoeningen ervaren of ze kunnen op dat moment erger worden. Dit is normaal en zelfs een teken dat het lichaam normaal functioneert.

Raadpleeg een specialist

Het is in ieder geval altijd een goed idee om contact op te nemen met een professional. Helemaal als je last hebt van een aandoening. Bespreek dit eerst met je dokter of een naturopathische geneeskundige en ga daar indien nodig op controle. Ook als je medicijnen slikt is het ook een goed idee om eerst contact op te nemen met een specialist.

De eerste en de laatste dag

Omdat een hoop mensen geen gezond dieet volgen en juist om een herstelcrisis te voorkomen, moet je de eerste en de laatste dag aanpassen. Dat betekent: doe gewoon je best om gezond te eten, zonder één van de volgende producten te eten:

 • Rood vlees
 • Gefrituurd voedsel
 • Suiker
 • Brood, pasteitjes, crackers en vergelijkbare producten

Consumeer in plaats daarvan alleen:

 • Salades met gedroogd fruit
 • Soepen, stoofpotten of groentebouillon
 • Makkelijk verteerbare groenten als erwten of linzen
 • Appels, peren, ananas, papaja en avocado
 • Volkoren rijst of gierst

soep-samuel-gardiner

Het bloedtonic geneesmiddel

Deze reinigingsbehandeling gebaseerd op sapjes en soepen, zal plaatsvinden van de tweede tot de zesde dag. Of met andere woorden gedurende vijf dagen. Het moet op de volgende manier uitgevoerd worden:

Het is niet volstrekt nodig om al deze ingrediënten te gebruiken, maar gebruik in ieder geval diegenen die in jouw regio voorkomen en in het seizoen zijn.

 1. Voor het ontbijt: Twee glazen warm water met sap van een halve citroen en één eetlepel lijnzaad.
 2. Ontbijt: Appel-, peer-, wortel-, ananas- of gembersap. Drie dadels.
 3. Lunch: Kool-, bieten-, appel- en wortelsap. Gekookte volkoren rijst met kombuzeewier.
 4. Tussendoortje: Kool-, bieten-, appel- en wortelsap. Eén geroosterde appel met kaneel en een handje vol gedroogd fruit.
 5. Avondeten: Kool-, wortel-, ui-, knoflook-, prei-, pompoen- en artisjoksoep. Voeg een optionele organische zeegras toe, een beetje zeezout, cayennepeper en één eetlepel lijnzaad. Combineer de soep met een hardgekookt ei of linzen.

aardappelsap-Breville-USA

Een aantal wijze woorden

 • Deze reiniging mag niet een offer zijn waardoor je honger lijdt. Als je honger hebt vergroot je de porties van elke maaltijd, maar probeer altijd de aanbevolen voedingsmiddelen te kiezen en kauw goed en rustig.
 • Drink gedurende de dag reinigende infusies, zoals paardenbloem, kardemom en paardenstaart, gezoet met een beetje honing, rietsuiker of stevia.
 • Het is van essentieel belang dat je een goede stoelgang hebt om de reiniging af te maken. Als je, ondanks lijnzaad gegeten te hebben, nog steeds moeite hebt, kies dan in plaats daarvan voor een dagelijkse klysma met warm water.
 • Tijdens deze reiniging moet je zware inspanningen of lichamelijke beweging of stressvolle situaties voorkomen. Het is beter om dit tijdens een rustige week te doen en voor lichte oefeningen te kiezen, zoals rekken en strekken, ademen, een blokje om lopen etc.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over hoe je in één week kunt ontgiften met sapjes en soepen!

Foto’s ter beschikking gesteld door Will Merydith, Samuel Gardiner, Breville USA en Hepp.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.