Drie bouillons om je lever te ontgiften

Een gezonde lever is een belangrijk deel van je algemene gezondheid. Veel factoren kunnen je lever beschadigen. Daarom raden we aan om af en toe een reinigingsmethode toe te passen.
Drie bouillons om je lever te ontgiften

Laatste update: 04 januari, 2019

Heb je er wel eens aan gedacht om je lever te reinigen met behulp van bouillons? Deze tijd van het jaar is namelijk zeer geschikt om een beetje tijd uit te trekken voor jezelf en je gezondheid en ook om even goed op je gewicht te letten.

Een van de eerste stappen om beter voor jezelf te zorgen is jezelf ervan te verzekeren dat je lever goed functioneert. Als hij dat niet doet, zal het moeilijker zijn om je levenskwaliteit en je gezondheid te verbeteren.

In dit artikel zullen we je daarom laten zien hoe je snel, goedkoop en op natuurlijke manier de schadelijke gifstoffen kunt verwijderen en je lever kunt ontgiften door regelmatig deze groentebouillons te eten. Ze zijn ook nog eens makkelijk te maken, goed voor je gezondheid en verrassend lekker. Probeer ze eens!

Waarom zou je je lever moeten ontgiften?

We horen mensen vaak praten over hoe belangrijk het is om je lever te reinigen van gifstoffen, maar waarom?

Dit orgaan is een fundamenteel onderdeel van je gezondheid. Het is namelijk verantwoordelijk voor de verwijdering van de schadelijke stoffen uit het lichaam. Je lichaam zou overbelast kunnen raken door de gifstoffen, wat ertoe kan leiden dat je lever verzadigd kan raken.

Wat vergiftigt de lever?

  • Slecht verteerde voedingsmiddelen.
  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ongezonde vetten.
  • Overdaad aan dierlijke eiwitten.
  • Voedseltoevoegingen: conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen enzovoort.
  • Alcohol
  • Tabak en ieder ander soort giftige gewoonte.
  • Vervuiling.
  • Negatieve emoties.

Zoals je kunt zien zijn er veel factoren die je lever kunnen beschadigen. We raden daarom aan om af en toe een reiniging toe te passen, zodat je lever beter zal functioneren.

De volgende bouillons zijn een goede optie die je af en toe kunt nuttigen voor bovenstaand doel.

Bouillons of puree?

Hoewel dit artikel gaat over het ontgiften van je lichaam door middel van bouillon, kun je deze groenten ook pureren en zo eten, waardoor ze meer vullend zullen zijn. Je kunt ze gewoon bij je maaltijd gebruiken.

Het is wel zo dat bouillons voordelen hebben, omdat je ze op die manier heel de dag door kunt drinken, waardoor ze een beter reinigend effect hebben.

Het idee is dat je iedere dag één liter van deze bouillons moet drinken, gedurende vijftien dagen of een maand. Je kunt iedere dag dezelfde drinken, je kunt ze afwisselen of een paar van de ingrediënten verwisselen. De meest effectieve manier om deze bouillons te drinken is op een lege maag, een half uur voor de maaltijd.

Vergeet niet om een beetje olijfolie van goede kwaliteit en zeezout (in plaats van tafelzout) toe te voegen aan je bouillon of puree. Dit zal het meer smaak geven en de eigenschappen versterken.

Artisjok, appel en citroen

Artisjokken zijn een van de bekendste groenten die er zijn als het gaat om het vermogen de lever te beschermen. Je kunt de groente zelf eten of bouillon maken van de bladeren. Voor deze bouillon gebruiken we beide delen.

De bittere smaak van de artisjok zal in balans worden gebracht door het zoete van de appel. Dit fruit is ook goed voor de lever, naast andere voordelen die de appel biedt.

De citroen geeft deze bouillon een zuur randje, terwijl het het lichaam helpt vetten te verbranden. Dit helpt ook bij het verminderen van het werk dat de lever moet doen.

Bouillons met artisjok en appel en citroen

Bleekselderij, havermout en gember

Bleekselderij is een geweldig reinigend voedingsmiddel. Het verbetert niet alleen de werking van de lever en de galblaas, maar het is ook goed voor je nieren, waardoor het een essentieel onderdeel is van alle reinigingsbehandelingen. Bovendien geeft het de bouillon een heerlijke smaak.

Havermout geeft deze bouillon een prettige consistentie en het bevat ook vezels en plantaardige eiwitten die je zullen helpen bij de verwijdering van gifstoffen uit je lichaam. Daar komt nog bij dat dit graan heel voedzaam is en de stoelgang verbetert, iets dat goed moet functioneren om het beste uit deze reinigingsmethode te halen.

Een snufje gember zal uiteindelijk je lichaam helpen bij het verwerken van vetten, die de taak van je lever moeilijker maken.

Bouillons met haver

Kool, knolraap en kurkuma

Er zijn veel kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool) die de leverenzymen stimuleren en de groei van kankercellen zouden helpen te voorkomen.

Knolraap wordt vaak gebruikt in bouillons en is ook goed voor de vertering van vetten, wat het een belangrijk onderdeel maakt van een dieet dat gericht is op het reinigen van het lichaam.

Bouillons met kurkuma

Kurkuma tenslotte is niet alleen anticarcinogeen en ontstekingsremmend, maar het helpt ook bij het verwijderen van gal om zo de lever te reinigen. Je hoeft maar één eetlepel aan één liter bouillon toe te voegen.

We hopen dat je van dit artikel over “bouillons om je lever te reinigen” hebt genoten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8
  • Mahmoud, R. H., & Elnour, W. A. (2013). Comparative evaluation of the efficacy of ginger and orlistat on obesity management, pancreatic lipase and liver peroxisomal catalase enzyme in male albino rats. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. https://doi.org/http://doi.acm.org.proxy.lib.umich.edu/10.1145/1166253.1166296
  • Aggarwal, B. B., Sundaram, C., Malani, N., & Ichikawa, H. (2007). Curcumin: The Indian solid gold. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_1
  • Watanabe, S., Katsube, T., Hattori, H., Sato, H., Ishijima, T., Nakai, Y., … Sonomoto, K. (2013). Effect of Lactobacillus brevis 119-2 isolated from Tsuda kabu red turnips on cholesterol levels in cholesterol-administered rats. Journal of Bioscience and Bioengineering. https://doi.org/10.1016/j.jbiosc.2013.01.009

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.