De 5 beste natuurlijke antibiotica en hoe ze te gebruiken

3 mei 2016
Antibiotica zijn de beste ontdekking geweest in de geschiedenis van de geneeskunde. Sinds de uitvinding van penicilline in 1928 dachten veel artsen en andere specialisten, door de snelle reactie tegen infecties, dat dit soort medicijnen de oplossing zou worden tegen alle ziekten en infecties die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën of schimmels.

Terwijl dit soort antibiotica nog steeds van vitaal belang is in de geneeskunde, hebben recente studies aangetoond dat het overmatig voorschrijven van deze middelen kan leiden tot gezondheidsproblemen en er zelfs toe kan leiden dat sommige bacteriën resistent worden, vooral bij kinderen en baby’s.

Het overmatig gebruik van antibiotica heeft ook een epidemie van darmproblemen veroorzaakt bij kinderen en volwassenen en ook verschillende soorten auto-immuun ziekten, door het uit balans brengen van de darmflora.

Om deze reden is het overmatig gebruik van antibiotica af te raden en veel experts kiezen ervoor om klassieke natuurlijke antibiotica voor te schrijven die, ondanks dat ze niet zo krachtig zijn als farmaceutische medicijnen, toch goede resultaten geven, zonder bijwerkingen.

Weet jij wat de beste natuurlijke antibiotica zijn?

Oregano-olie

Oregano-olie

Olie van wilde oregano (Origanum vulgare) beschikt over een grote antibiotische kracht, die kan helpen bij het bestrijden van verschillende soorten micro-organismen. Dit soort olie is rood of donkergeel van kleur, met een sterke, kruidige geur.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Voet- of nagelschimmel: Voeg een paar theelepels oregano-olie toe aan een teil met warm water en week daar gedurende tien minuten in. Een andere optie is om de olie te mengen met een theelepel olijfolie en het dan direct aan te brengen op de voet en de nagels.
 • Parasieten en infecties: Meng een druppel van deze olie met een theelepel olijfolie en breng het aan onder je tong. Houd het daar een minuut lang en spoel daarna je mond goed. Herhaal dit vier keer per dag.
 • Bijholteontsteking: Doe een paar druppels oregano-olie in een pan met kokend water en adem de stoom in.

Cayennepeper

Cayennepeper

Deze specerij met een kruidige smaak wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn sterke geneeskrachtige werking en antibiotische krachten. De huidige wetenschap bekrachtigt zelfs het gebruik als natuurlijk antibioticum.

Hoe kun je het gebruiken?

Cayennepeper wordt gebruik bij de behandeling van vulvovaginitis, een veelvoorkomende infectie bij vrouwen. Diverse studies hebben aangetoond dat deze specerij een aantal anti-schimmel eigenschappen bezit en ook een anti-biotisch effect heeft op deze aandoening. Om het te gebruiken, verdun je het met een essentiële olie, zoals olijfolie. Houd er rekening mee dat het een beetje kan branden als het in aanraking komt met de huid.

Knoflook

Knoflook

Zonder twijfel is knoflook een van de beste natuurlijke antibiotica. Dit natuurlijke middel doodt niet alleen de pathogenen en bacteriën, maar ook schimmels en virussen, zonder de goede darmflora aan te tasten.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Dankzij de fytochemicaliën en geneeskrachtige sulfercomponenten helpt het bij de bestrijding van vrije radicalen.
 • Knoflook heeft anti-bacteriële, anti-schimmel en anti-virale eigenschappen.
 • Knoflook is een krachtige antioxidant en beschermt tegen schade aan het DNA.
 • Knoflook bestrijdt wormen en parasieten die in de darmen voor kunnen komen.
 • Het is ideaal om wondjes mee te behandelen, evenals teen- en voetschimmel.
 • Het helpt bij het voorkomen van darminfecties.

Let op: om het effect te vergroten kun je het het beste samen met citroen gebruiken.

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een specerij die vaak wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde dankzij de ontstekingsremmende, antiseptische, anti-biotische en pijnstillende eigenschappen.

Hoe kun je het gebruiken?

Als een antibioticum wordt kurkuma gebruikt om de bacterie Helicobacter pylori te bestrijden en te voorkomen, die maagzweren en andere infecties veroorzaakt.

Pure honing

Honing

Pure honing, die gemaakt wordt door bijen, wordt beschouwd als een van de beste natuurlijke antibiotica die er maar zijn. Vandaag de dag is er wetenschappelijk bewijs dat erop duidt dat honing kan helpen bij het bestrijden van verschillende soorten infecties, zoals darminfecties.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Dit natuurlijke antibioticum wordt vaak gebruikt om huidinfecties te behandelen en te voorkomen.
 • Er zijn diverse onderzoeken die bewijzen dat honing helpt bij het bestrijden van de bacterie die gaatjes en tandplak veroorzaakt.
 • Het helpt bij het bestrijden van infecties die veroorzaakt worden door borstvoeding te geven.
 • Honing bestrijdt meer dan 250 soorten bacteriën, waaronder MRSA (Methicilline resistente Staphylococcus aureus), MSSA (methicilline gevoelige Staphylococcus aureus), VRE (vancomycine-resistente enterokokken), Helicobacter pylori (die maagzweren kan veroorzaken).
Bekijk Ook