De 5 beste natuurlijke antibiotica en hoe ze te gebruiken

Antibiotica zijn de beste ontdekking geweest in de geschiedenis van de geneeskunde. Sinds de uitvinding van penicilline in 1928 dachten veel artsen en andere specialisten, door de snelle reactie tegen infecties, dat dit soort medicijnen de oplossing zou worden tegen alle ziekten en infecties die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën of schimmels.
De 5 beste natuurlijke antibiotica en hoe ze te gebruiken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Terwijl antibiotica nog steeds van vitaal belang zijn in de geneeskunde, hebben recente studies aangetoond dat het overmatig voorschrijven van deze middelen kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het kan er zelfs toe leiden dat sommige bacteriën resistent worden, vooral bij kinderen en baby’s. Je kunt daarom het beste natuurlijke antibiotica eens proberen.

Het overmatig gebruik van antibiotica heeft ook een epidemie van darmproblemen veroorzaakt bij kinderen en volwassenen en ook verschillende soorten auto-immuun ziekten, door het uit balans brengen van de darmflora.

Om deze reden is het overmatig gebruik van antibiotica af te raden. Veel experts kiezen er daarom voor om klassieke natuurlijke antibiotica voor te schrijven. Ondanks  dat ze niet zo krachtig zijn als farmaceutische medicijnen geven ze toch goede resultaten, zonder bijwerkingen.

Weet jij wat de beste natuurlijke antibiotica zijn?

Oregano-olie

Weet jij wat de beste natuurlijke antibiotica zijn

Olie van wilde oregano (Origanum vulgare) beschikt over een grote antibiotische kracht, die kan helpen bij het bestrijden van verschillende soorten micro-organismen.

Dit soort olie is rood of donkergeel van kleur, met een sterke, kruidige geur.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Voet- of nagelschimmel: Voeg een paar theelepels oregano-olie toe aan een teil met warm water. Week daar vervolgens je voeten gedurende tien minuten in. Een andere optie is om de olie te mengen met een theelepel olijfolie. Breng het daarna direct aan op de voet en de nagels.
 • Parasieten en infecties: Meng eerst een druppel van deze olie met een theelepel olijfolie. Breng het vervolgens aan onder je tong. Houd het daar een minuut lang en spoel daarna je mond goed. Herhaal dit vier keer per dag.
 • Bijholteontsteking: Doe een paar druppels oregano-olie in een pan met kokend water en adem vervolgens de stoom in.

Cayennepeper

Cayennepeper een van de beste natuurlijke antibiotica

Deze specerij met een kruidige smaak wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege zijn sterke geneeskrachtige werking en antibiotische krachten. De huidige wetenschap bekrachtigt zelfs het gebruik als natuurlijk antibioticum.

Hoe kun je het gebruiken?

Cayennepeper wordt gebruik bij de behandeling van vulvovaginitis. Dit is een veelvoorkomende infectie bij vrouwen.

Diverse studies hebben aangetoond dat deze specerij namelijk een aantal anti-schimmel eigenschappen bezit. Het heeft ook een antibiotisch effect op deze aandoening. 

Om het te gebruiken, verdun je het met een natuurlijke olie, zoals olijfolie. Houd er wel rekening mee dat het een beetje kan branden als het in aanraking komt met de huid.

Knoflook

Knoflook een van de beste antibiotica

Zonder twijfel is knoflook een van de beste natuurlijke antibiotica. Dit natuurlijke middel doodt niet alleen de pathogenen en bacteriën, maar ook schimmels en virussen, zonder de goede darmflora aan te tasten.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Dankzij de fytochemicaliën en geneeskrachtige sulfercomponenten helpt het bij de bestrijding van vrije radicalen.
 • Knoflook heeft anti-bacteriële, anti-schimmel en anti-virale eigenschappen.
 • Ook is knoflook een krachtige antioxidant en beschermt het tegen schade aan het DNA.
 • Knoflook bestrijdt wormen en parasieten die in de darmen voor kunnen komen.
 • Het is ideaal om wondjes mee te behandelen, evenals teen- en voetschimmel.
 • Het helpt bij het voorkomen van darminfecties.

Let op: om het effect te vergroten kun je het het beste samen met citroen gebruiken.

Kurkuma

Kurkuma een van de beste antibiotica

Kurkuma is een specerij die vaak wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde dankzij de ontstekingsremmende,  antiseptische, anti-biotische en pijnstillende eigenschappen.

Hoe kun je het gebruiken?

Als een antibioticum kun je kurkuma gebruiken om de bacterie Helicobacter pylori te bestrijden en te voorkomen. Deze bacterie veroorzaakt maagzweren en andere infecties .

Pure honing

Pure honing een van de beste antibiotica

Pure honing, die gemaakt wordt door bijen, wordt beschouwd als een van de beste natuurlijke antibiotica die er maar is. Vandaag de dag is er ook wetenschappelijk bewijs dat erop duidt dat honing kan helpen bij het bestrijden van verschillende soorten infecties, zoals darminfecties.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Dit natuurlijke antibioticum kun je gebruiken om huidinfecties te behandelen en te voorkomen.
 • Er zijn diverse onderzoeken die bewijzen dat honing helpt bij het bestrijden van de bacterie die gaatjes en tandplak veroorzaakt.
 • Het helpt bij het bestrijden van infecties die veroorzaakt worden door borstvoeding te geven.
 • Honing bestrijdt meer dan 250 soorten bacteriën, waaronder MRSA (Methicilline resistente Staphylococcus aureus), MSSA (methicilline gevoelige Staphylococcus aureus), VRE (vancomycine-resistente enterokokken), Helicobacter pylori (die maagzweren kan veroorzaken). 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sakkas H., Papadopoulou C., Antimicrobial activity of basil, oregano and thyme essential oils. J Microbiol Biotechnol, 2017. 27 (3): 429-438.
 • Ebrahimi T., Behdad B, Abbasi MA., Ghaffarzadegan R., et al., High doses of garlic extract signigicantly attenuated the ratio of serum LDL to HDL levet in rat fed with hypercholesterolemia diet. Diagnostic Pathology, 2015.
 • Kocaadam B., Sanlier N., Curcumin, an active component of turmeric (curucma longa) and its effects on health. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (13): 2889-2895.
 • Vahdat Shariatpanahi, Z., Jamshidi, F., Nasrollahzadeh, J., Amiri, Z. and Teymourian, H. (2018). Effect of Honey on Diarrhea and Fecal Microbiotain in Critically Ill Tube-Fed Patients: A Single Center Randomized Controlled Study. Anesthesiology and Pain Medicine, 8(1), e62889.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.