Huismiddelen tegen schimmelnagels

Schimmel komt het meest voor op teennagels, maar het kan ook op de nagels van je handen voorkomen. Behalve dat het lelijk is, is behandeling ook noodzakelijk om in goede gezondheid te blijven. Als je gele, groene of bruine nagels hebt, aarzel dan niet om eens te kijken naar deze huismiddeltjes tegen schimmelnagels die we voor je hebben verzameld.

Kenmerken van schimmelnagels

In medische terminologie heet het onychomycosis, maar de meest gebruikte naam is “schimmelnagel”. Het komt vaak voor bij mannen en met name op de grote teen. Het kan ook op de nagels van je handen voorkomen. In dit geval treft het vaker vrouwen.

Zodra een nagel wordt geïnfecteerd met schimmel kan het zich snel verspreiden naar de andere nagels, maar wel altijd op hetzelfde soort ledemaat. Dit betekent dat het zich kan verspreiden over de tenen van dezelfde voet of hand of zelfs van de ene voet naar de andere of de ene hand naar de andere. Het is zeer zeldzaam dat schimmel die ontstaan is op de nagels van je voeten zich verspreidt naar je handen.

In het algemeen wordt schimmel veroorzaakt door factoren uit de omgeving, zoals vocht, hoge temperaturen, het lang achter elkaar dragen van gesloten schoenen of door veel tijd door te brengen in zwembaden enzovoort. Het kan ook gevolgen hebben voor mensen die voortdurend in contact staan met water, zoals bij het afwassen, schoonmaken van huizen en volwassenen ouder dan 60 die lijden aan diabetes of problemen met de bloedsomloop of een zwak immuunsysteem hebben.

Wanneer de schimmel de nagel heeft geïnfecteerd, wordt deze dikker en ziet er geel uit. Soms krijgen de nagels een grijze, groene, bruine of zwarte kleur. Afhankelijk van hoe de infectie loopt zal het zich meer verspreiden over de nagel, waardoor hij kan splijten of zelfs losraken. De huid eronder is rood, gezwollen en jeukt.

In het uitzonderlijke geval dat de schimmel zich verspreid naar de vingernagels worden deze geel of bruin en ook worden ze broos en zwak en vertonen barsten. Ze zijn niet sterk genoeg om te groeien en ze kunnen zelfs van de vinger vallen, waarna hetzelfde gebeurt met de huid als met schimmel op de teennagel.

Aanbevelingen voor het vermijden van de verspreiding van schimmelnagels

Dit zijn tips voor schimmel op de teennagel:

 • Draag geen schoenen die te strak zitten of die gemaakt zijn van synthetische materialen. Schimmel houdt van vochtige, donkere en slecht geventileerde omgevingen, want dat is waar het zich kan vermenigvuldigen. Wees tijdens de winter voorzichtig door niet te lang met natte of vochtige sokken te lopen. Verboden materiaal is elke soort dat niet laat je huid ‘ademen’, zoals kunststof bijvoorbeeld. Wij stellen voor leren schoenen te dragen en zo mogelijk degenen die je voeten (met name bij de tenen) laten ademen.
 • Loop niet op blote voeten in openbare ruimtes, zoals een fitnessruimte, badkamers, kleedkamers, douches en zwembaden. Als dit toch voorkomt, was en droog je voeten dan goed voordat je je schoenen aantrekt.
 • Gebruik nooit de nagelknipper van iemand anders, ook niet in een schoonheidssalon of van je familie. Breng altijd je eigen nagelknipper mee en deel deze niet met iemand anders. Als je schimmel op een van je teennagels hebt, gebruik dan een andere nagelknipper om de rest van je teennagels te knippen. Als je dit doet zal de schimmel zich niet verspreiden. Knip je nagels recht af en doe dit regelmatig.

Nagelknipper

 • Draag 100% katoenen sokken die zweet absorberen. Als ze nat zijn, bijvoorbeeld van de regen, doe dan zo snel mogelijk wat poeder op je voeten en trek droge sokken aan.

Als je schimmelnagels hebt aan je handen:

 • Gebruik waterdichte handschoenen als je de afwas doet of kleding of vloeren schoonmaakt. Kortom, draag ze bij alles wat contact met water vereist.
 • Gebruik nooit de nagelvijl of nagelknipper van anderen. Breng altijd je eigen nagelknipper mee en voorkom dat je dezelfde gebruikt voor de geïnfecteerde nagel als voor de andere gezonde nagels.
 • Deel geen handdoeken of washandjes met andere mensen om te voorkomen dat de nagelschimmel door wordt gegeven. Ook moet je niet op je nagels bijten.

Schimmelnagel aan de Hand

Huismiddelen voor schimmelnagels

 • Meng een theelepel olijfolie met tea tree olie en breng het aan op de nagel. Doe dit om de dag gedurende twintig dagen.
 • Laat je nagel weken in citroensap of houd de citroen direct tegen de nagel aan.
 • Giet een kopje appelazijn in een kom met water. Week je voeten gedurende twintig minuten en droog ze goed. Je kunt een haardroger gebruiken op middelhoge stand, zodat al het vocht dat onder je nagels zit goed kan drogen.
 • Meng een theelepel olijfolie met drie druppels etherische oregano-olie en breng het elke dag aan op de getroffen nagel gedurende drie weken.
 • Doe een fijngehakt teentje knoflook in transparante nagellak, samen met drie druppels witte jodium, en zeven druppels citroen. Laat het gedurende een week staan en breng vervolgens een laag van het mengsel aan op de nagel die besmet is met de schimmel. Doe dit gedurende twee weken. Verwijderen met met nagellakremover en een watje.
 • Meng een half glas castorolie met zeven druppels citroensap en week je voeten hierin. Doe dit het zes weken lang. Was en droog je voeten goed na iedere behandeling.

Beschadigde Nagels

 • Kook vijf teentjes knoflook in een kopje water. Giet het mengsel in een kom en als het warm is, doe je je voeten hierin met je teennagels onder water. Laat ze in ten minste vijftien minuten weken en droog ze goed af. Herhaal deze procedure gedurende vier weken.
 • Meng zuiveringszout met water totdat het een pasta vormt. Met een watje breng je het aan op de nagel en aan de onderkant ervan als je kunt (zodat het in contact komt met de huid). Laat het zitten gedurende een paar minuten, spoel het daarna af en droog het goed.
 • Kook twee kopjes water met drie eetlepels tijm gedurende vijf minuten. Haal van het vuur, dek het af en laat het afkoelen. Breng het mengsel aan op je nagels die besmet zijn met schimmel door middel van een watje gedrenkt in het mengsel.
Afbeeldingen met dank aan Quinn Dombrowski, Randen Peterson, Rhonda, adiran 8_8, Toshiyuki IMAI
Bekijk Ook