Last van ingegroeide teennagels? 5 natuurlijke oplossingen

Om ingegroeide teennagels te verlichten en te voorkomen dat ze erger worden is het belangrijk om behandelingen toe te passen die je helpen de huid eromheen te desinfecteren en de nagel succesvol te verwijderen.
Last van ingegroeide teennagels? 5 natuurlijke oplossingen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 26 augustus, 2018

Veel mensen hebben regelmatig last van ingegroeide teennagels. Dit kan erg pijnlijk kan zijn. Mensen die hier aan lijden voelen zich vaak hulpeloos. Veel van hen brengen daarom regelmatig een bezoek aan een podotherapeut om te voorkomen dat hun ingegroeide teennagels erger worden.

In dit artikel delen we de 5 beste natuurlijke oplossingen voor dit probleem met je. Deze middelen helpen de pijn en ontstekingen die door ingegroeide teennagels worden veroorzaakt te verminderen. Deze thuisremedies helpen je om minder last van ingegroeide teennagels te hebben en helpen voorkomen dat ze weer terugkomen.

Wat zijn ingegroeide teennagels?

Wat zijn ingegroeide teennagels?

Als een gedeelte van je teennagel de verkeerde kant op groeit dan kan dit rechtstreeks je huid in groeien. Op deze manier ontstaat een ingegroeide nagel. Dit leidt vervolgens weer tot een rode huid, zwellingen, pijn en in sommige gevallen zelfs tot infecties. Meestal is het je grote teen waarvan de nagel ingegroeid raakt.

Het probleem met ingegroeide teennagels is dat ze doorgaans terugkomen. Dit gebeurt zodra de nagel weer opnieuw aangroeit. Het kan echter ook een eenmalig probleem zijn. Bijvoorbeeld doordat je je nagel niet goed (bijvoorbeeld te rond) hebt geknipt. Ook andere factoren, zoals je schoenen, voetblessures of een slechte hygiëne kunnen invloed hebben op het ontstaan van ingegroeide teennagels.

Er bestaan verschillende medische behandelingen om een ingegroeide teennagel te behandelen. Het is belangrijk dat de methode die je kiest geen ongewenste bijeffecten heeft. Zoals het beschadigen van je nagel of het ervoor zorgen dat je ingegroeide teennagel keer op keer weer terugkomt.

Gelukkig bestaan er ook een aantal behandelingen waarbij je niet onder het mes hoeft, maar die toch geweldige resultaten laten zien.

Natuurlijke behandelingen voor ingegroeide teennagels

Naast medische ingrepen kun je gelukkig ook kiezen voor een aantal andere, natuurlijke oplossingen. Deze verminderen namelijk ook de pijn en ontstekingen veroorzaakt door ingegroeide teennagels. Deze thuisremedies zijn fantastische oplossingen. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen en aan te brengen en ze vormen geen risico voor je gezondheid. Denk er wel aan om deze behandelingen gelijktijdig met de juiste medische behandeling toe te passen.

Wil je de meest effectieve resultaten behalen? Gebruik dan voedingsmiddelen en medicinale planten die zowel een ontstekingsremmende als een pijnverlichtende werking hebben. Gebruik daarnaast ook middelen die je helpen om mogelijke infecties te voorkomen.

Natuurlijke behandelingen voor ingegroeide teennagels

Thuisremedies voor als je last van ingegroeide teennagels hebt

Hier geven wij je de beste thuisremedies ter behandeling van je ingegroeide teennagels. Probeer ze snel uit!

1. Manuka Honing

Honing is een natuurlijk desinfectiemiddel

Hoewel elke soort honing geschikt is voor deze behandeling is het goed om manuka honing hier uit te lichten. Dit komt omdat manuka honing een sterke geneeskrachtige werking heeft.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Het aanbrengen van honing op een ingegroeide teennagel vermindert ontstekingen. Ook verhindert het infecties en maakt het je huid zachter.
 • Dit laatste helpt je de nagel gemakkelijker uit je huid te halen.

2. Knoflook

Gebruik knoflook om ingegroeide teennagels te verlichten

Eén van de meest gebruikte thuisrecepten om ingegroeide teennagels te behandelen is knoflook. Dit superfood is van nature zowel een antibioticum als een ontstekingsremmer.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Je hoeft alleen maar een stukje van een teentje knoflook op de aangedane teen te doen.
 • Laat dit gedurende één nacht zijn werk doen en je zult niet langer last van ingegroeide teennagels hebben.

3. Citroen

Ook citroen werkt fantastisch tegen ingegroeide teennagels

Citroenen zijn een geweldig natuurlijk desinfectiemiddel. Het helpt bovendien om de zwellingen die je krijgt als je last van ingegroeide teennagels hebt te verminderen.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Snijd een citroen doormidden, maak een gat in het midden ervan en stop de aangedane teen hierin.
 • Laat dit vervolgens een half uur weken.

4. Epsomzout (magnesiumsulfaat)

Epsom zout heeft een kalmerend effect op je voeten

Dit mineraalzout bestaat uit magnesiumsulfaat. Het heeft een kalmerend en desinfecterend effect op je voeten.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Gebruik Epsomzout bijvoorbeeld om een heet voetenbad te maken dat zeer kalmerend en effectief is.
 • Daarnaast kun je dit mineraalzout ook gebruiken om een ontspannend bad voor je hele lichaam te maken.

5. Appelazijn

Appelazijn bevat veel vitaminen, mineralen en enzymen

Appelazijn is een middel dat je voor bijna alles kunt gebruiken. Het bevat veel vitaminen, mineralen, enzymen en zuren. Daardoor werkt het ook goed om de huid rondom ingegroeide teennagels te verzachten en te desinfecteren.

Hoe moet je het gebruiken?

 • Je kunt een voetbad maken of een watje deppen in appelazijn.
 • Breng dit vervolgens op de aangedane teen aan voor snel resultaat.

Wees voorzichtig met schoeisel

Draag de juiste soort schoenen en vermijd ingegroeide teennagels

Heb je vaker last van ingegroeide teennagels? Probeer dan jezelf eens andere gewoontes aan te leren die je kunnen helpen om dit te voorkomen.

Eén ervan is het dragen van de juiste schoenen, in het bijzonder voor vrouwen. Schoenen die te strak zitten, of schoenen met hakken, zorgen ervoor dat je tenen vervormd raken. Dit leidt op zijn beurt weer tot ingegroeide teennagels.

Vandaag de dag zijn er veel mooie en vrouwelijke schoenen op de markt die rekening houden met de natuurlijke vorm van je tenen. Zo bestaan er zolen die zich aanpassen aan de kromming van je voet. Zo bieden ze goede ondersteuning aan de boog van je voet. Dit is vanzelfsprekend een stuk beter voor je voeten.

Tot besluit: het is altijd verstandig om een podotherapeut te benaderen als je vermoed dat je een ingegroeide teennagel hebt. Al helemaal als je er vaker last van hebt en als je snel last krijgt van bijkomende infecties.

Wij raden je echter ook aan de hiervoor genoemde thuisremedies te proberen. Zo kun je de symptomen van een ingegroeide teennagel op natuurlijke wijze verlichten. Vergeet daarnaast niet om de juiste schoenen te dragen die de natuurlijke vorm van je voet ondersteunen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nazari S. A simple and practical method in treatment of ingrown nails: splinting by flexible tube. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2006 Nov;20(10):1302-6. doi: 10.1111/j.1468-3083.2006.01793.x. PMID: 17062049.
 • Schäfer G, Kaschula CH. The immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic organosulfur compounds in cancer chemoprevention. Anticancer Agents Med Chem. 2014 Feb;14(2):233-40. doi: 10.2174/18715206113136660370. PMID: 24237225; PMCID: PMC3915757.
 • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.