Ontdek de geweldige voordelen van het citroendieet

Het citroendieet is een geweldige optie voor snelle resultaten. Gezien de eigenschappen van dit dieet is het echter belangrijk dat je je huisarts raadpleegt voordat je dit dieet gaat volgen.
Ontdek de geweldige voordelen van het citroendieet
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 07 november, 2022

Wil jij je ideale gewicht bereiken? Dan hebben wij een geweldige oplossing voor je. Het citroendieet is een van de meest effectieve diëten die we kennen. In dit artikel ontdekken we de voordelen van het citroendieet voor de gezondheid.

Sinds eeuwen zijn citroenen een basiselement in keukens over de hele wereld. Deze vrucht heeft echter ook een verscheidenheid aan andere kwaliteiten!

Citroen is antibacterieel en antiviraal. Het bevat ook vitamines, mineralen en helpt bij de spijsvertering.

Wil je meer weten? Lees dan snel verder.

Het citroendieet

Deze bijzondere routine is een detox-dieet. De vele voordelen van het citroendieet maken het tot een zeer effectieve reinigingskuur.

Bij dit dieet drink je gedurende een bepaalde periode iedere ochtend een glas verse limonade.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben het hier niet over gewone limonade. Dit is namelijk een combinatie van warm water en citroensap.

Natuurlijk is het belangrijk deze routine te combineren met een gezond voedingspatroon en veel lichaamsbeweging.

Als je deze ontgiftingskuur voltooid hebt zul je de verbetering voelen!

De voordelen van het citroendieet voor de gezondheid

Een actief immuunsysteem

Dankzij de vitamine C in citroenen ondersteunt dit dieet je immuunsysteem. Je versterkt dus het verdedigingssysteem van je lichaam en vermindert de kans om ziek te worden.

Betere spijsvertering

Citroenwater helpt de afbraak van voedsel in je lichaam te reguleren. Hiermee verbetert het de spijsvertering. Daarnaast zal het ook bijdragen aan het verhelpen eventuele problemen die je hebt met je spijsvertering.

Ontgift je lichaam

Ontgiften met een citroendieet

We hebben al gezegd dat dit een detox-dieet is. Dat wil zeggen, het helpt om je lichaam te ontgiften van gifstoffen en onzuiverheden die het in het dagelijks leven verzamelt.

Dit proces is natuurlijk en maakt gebruik van de diuretische eigenschappen van citroen.

Verhelpt een opgeblazen gevoel

Citroen is ook een uitstekende bron van flavonoïden. Dit zijn chemische elementen die ontstekingen remmen en pijn verminderen. Daarnaast verlicht het een chronisch opgeblazen gevoel.

Activeert het lymfestelsel

Je lymfestelsel is verbonden met je immuunsysteem om je lichaam te beschermen tegen ziektes. Dankzij de reinigende eigenschappen van citroenwater zullen gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden en alle klieren, bloedvaten en lymfeweefsels efficiënt functioneren.

Verlaagt cholesterol

Cholesterol verlagen

De vezels, flavanoïden en polyfenolen in citroenen voorkomen hoge gehaltes van het slechte cholesterol (LDL) in je lichaam. Daardoor vermindert het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Meer energie en lichaamsbeweging

Het is een verstandige beslissing om citroenwater aan je dieet toe te voegen. Met dit fruit zul je je lichaam ontgiften en daarmee alle restanten van suikers en vetten in je lichaam elimineren.

In plaats daarvan voorzie je het lichaam van voedingsstoffen, en zul je meer energie hebben dan ooit tevoren.

Gewicht verliezen, leven winnen

Door ‘s ochtends citroenwater te drinken zul je je de rest van de dag verzadigd voelen. Dit wil niet zeggen dat je niet meer zult willen eten, maar dat je niet zo veel hunkeringen zult hebben.

Je lichaam zal bovendien minder vet absorberen, waardoor je niet zoveel meer zult aankomen.

Stappen om te volgen

Net als bij ieder ander dieet moet je enkele stappen volgen om een goed resultaat te behalen. Als je warm water met citroensap gaat drinken, zijn er dus een aantal details waar je op moet letten:

  • Ten eerste, volg het dieet gedurende 5 dagen, niet meer, niet minder. Dit is een zeer strikt dieet waarbij je de voedingsstoffen en calorieën van ander voedsel grotendeels vermijdt.
  • Drink dit iedere dag, bij iedere maaltijd.
  • Drink veel water gedurende de dag. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven.
  • Elimineer vetten uit je dieet en eet ze niet gedurende de vijf dagen. Dit is inclusief gebakken voedsel, bewerkt voedsel, dressings, enz. Je dieet moet erg gezond zijn zodat de ontgifting plaats kan vinden.
  • De eerste dag is een gedeeltelijke vastendag. Dit kan dus een moeilijke dag zijn. Het is echter een belangrijk signaal naar je lichaam dat het aantal gegeten calorieën gaat veranderen. Dit verschuift de stofwisseling en zorgt voor een beter effect.

Kortom, de vele voordelen van het citroendieet maken het tot een geweldige optie voor snelle resultaten. Gezien de eigenschappen van dit dieet is het echter belangrijk dat je je huisarts raadpleegt voordat je dit dieet gaat volgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kim H., Jang M., Kim Y., Choi J., et al., Red ginseng and vitamin C increase immune cell activity and decrease lung inflammation induced by influenza A virus/H1N1 infection. J Pharm Pharmacol, 2016. 68: 406-20.
  • Farzaei MH., Singh AK., Kumar R., Croley CR., et al., Targeting inflmmation by flavonoids: novel therapeutic strategy for metabolic disorders. Int J Mol Sci, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.